Πέμπτη, 31 Αύγουστος 2017 19:47

Πεζοπορία του Ευκλή στη Σφακτηρία

Γράφτηκε από τον

 

Πεζοπορία στη Σφακτηρία πραγματοποίησε ο Ευκλής την περασμένη Κυριακή.

 

Οι πεζοπόροι και οι φίλοι του ''Ευκλή'', εξόρμησαν στην Δυτική Μεσσηνία, για να επισκεφθούν την Πύλο, την ανακαινισμένη οικία του Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα, να απολαύσουν τον καφέ τους κάτω από τον πλάτανο στην Κεντρική πλατεία της Πύλου, να γνωρίσουν με καραβάκι την νήσο Σφακτηρία στον Όρμο του Ναυαρίνου και στο τέλος να απολαύσουν το θαλασσινό μπάνιο τους στην Φοινικούντα.

 

Η επίσκεψη στην ιστορική νήσο Σφακτηρία ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες.

 

Η αντιπρόεδρος του Ευκλή Ελένη Οικονομοπούλου τονίζει για την εκδρομή.

 

“Η Σφακτηρία είναι φυσικό οχυρό, που προστατεύει με ασφάλεια τον Όρμο του Ναυαρίνου από τους ανέμους του Ιονίου Πελάγους, έχει έκταση 3500τ.μ. και στενόμακρο σχήμα.

 

Στην κορυφή του νησιού υπάρχει μαρμάρινο μνημείο, φόρος τιμής στους πεσόντες της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1827.

 

Πρόκειται για την τελευταία σημαντική Ναυμαχία στην ιστορία, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ιστιοφόρα σκάφη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανεξαρτησία των Ελλήνων.

 

Στην μάχη αυτή ο Ιμπραήμ έχασε μαζί με τον στόλο του και τις ελπίδες του, να καταπνίξει την Επανάσταση, καθώς αποκλείσθηκε από τον στόλο των Μεγάλων Δυνάμεων και έχασε τα 60 από τα 89 πλοία του και πλήθος στρατιωτών.

 

Η εντυπωσιακή ξύλινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πάνω στην Σφακτηρία χτίστηκε το 1997 από τους Ρώσους και είναι αφιερωμένη στους δικούς τους νεκρούς της Ναυμαχίας.

 

Επίσης επισκέφτηκαν την πρόσφατα ανακαινισμένη οικία του Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα, η οποία λειτουργεί ως Μουσείο, στο οποίο εκτίθεται η Συλλογή του φιλέλληνα δημοσιογράφου Rene Puaux.

 

Η Συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα : χαρακτικά, λιθογραφίες, πορσελάνες, μεταλλικά αντικείμενα και έργα τέχνης, που αφορούν πρόσωπα και καταστάσεις κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821”.

 

Νέα εξόρμηση

 

Νέα, διήμερη εξόρμηση στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου με διανυκτέρευση στο ορεινό χωριό Πηγάδια Δήμου Αβίας διοργανώνει ο Ευκλής. Θαγίνει πεζοπορία 2,5 ωρών συνολικά (πήγαινε-έλα) έως το Πηγαδιώτικο γεφύρι στο Φαράγγι Ριντόμου και γνωριμία με το επιβλητικό ''Στένωμα''.

 

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην σελίδα του Ευκλή στο facebook και στα τηλέφωνα 27210 84844, 37210 90627 και 6974252234.