Παρασκευή, 06 Οκτώβριος 2017 15:26

Πέθανε ο Καλαματιανός στυλοβάτης του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού Τάκης Βεντίκος

Γράφτηκε από τον
Πέθανε ο Καλαματιανός στυλοβάτης του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού Τάκης Βεντίκος

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 90 ετών ο Τάκης Βεντίκος, αθλητής, προπονητής, αρχιπροπονητής, ομοσπονδιακός προπονητής και στυλοβάτης του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού, του θρύλου όπως τον αποκαλούσε, στον οποίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Το 1953 (16 Νοεμβρίου) επανίδρυσε το τμήμα στίβου των ερυθρόλευκων και παρέμεινε στο «τιμόνι» μέχρι και σήμερα. Από τα χέρια του Τάκη Βεντίκου έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού τους οποίους ανέδειξε πρωταθλητές σε διάφορα επίπεδα.

Το τμήμα στίβου συμπληρώνει 64 χρόνια ζωής, γεμάτα επιτυχίες, δόξας και παγκόσμιας αναγνώρισης και προσφοράς στο ελληνικό και παγκόσμιο στερέωμα που έχουν προσωποποιηθεί με τον αείμνηστο Τάκη Βεντίκο.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και λάτρεψε τον κλασικό αθλητισμό, τον οποίο υπηρέτησε πιστά προσφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε παλιούς και νέους. Γαλούχησε πλήθος αθλητών και αθλητριών, όχι μόνο του συλλόγου του αλλά απ΄ όλη τη χώρα.

Παράλληλα έχει τιμηθεί σχεδόν από όλους τους αθλητικούς και Πολιτειακούς φορείς καθώς και με το Αριστείο του ΣΕΓΑΣ, ενώ το 1996 ο ΠΣΑΤ τον βράβευσε ως προσωπικότητα της χρονιάς.

Με ατομικά ρεκόρ 10.9 στα 100μ το 1951 και 22.8 στα 200μ το 1949, υπήρξε μέλος των εθνικών ομάδων στίβου, πρωταθλητής στα σπριντ, Βαλκανιονίκης με συμμετοχή σε Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς αγώνες με τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

Με αφορμή την επέτειο 60 χρόνων από την ίδρυση του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού το 2013, ο Τάκης Βεντίκος είχε πει:

«Το τμήμα στίβου ιδρύθηκε το 1953. Στις 16 Νοεμβρίου στην παλιά και ιστορική Λέσχη του συλλόγου μας στην Μαρίνα Ζέας. Τότε ήμουν πρωταθλητής και είχα το δελτίο μου στο Παγκράτι. Είχε αποφασιστεί ο Ολυμπιακός να φτιάξει τμήμα στίβου και ανέθεσαν σ’ εμένα την δημιουργία του. Πήρα μεταγραφή στον Ολυμπιακό και ξεκίνησα προπονήσεις ως αθλητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ξεκίνησα ως αθλητής-προπονητής, στη συνέχεια έγινα αρχιπροπονητής και έφορος. Είναι πολλοί οι αθλητές και οι αθλήτριες του Ολυμπιακού που κέρδισαν μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες, σε Μεσογειακούς Αγώνες, Ολυμπιακούς Αγώνες και Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Από εδώ πέρασαν και έγραψαν ιστορία μεταξύ άλλων Ολυμπιονίκες όπως ο Κώστας Κεντέρης, η Κατερίνα Θάνου, η Πηγή Δεβετζή, ο Λάμπρος Παπακώστας και πολλοί άλλοι.

Για μένα ο Ολυμπιακός είναι όλη μου η ζωή».

Η κηδεία του Τάκη Βεντίκου θα γίνει την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 14:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ