Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2017 18:29

Διήμερη εξόρμηση του Ευκλή στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον

Διήμερη εξόρμηση με διανυκτέρευση στο καταφύγιο Ταϋγέτου πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι πεζοπόροι του Ευκλή Καλαμάτας.

Η Αγγελική Ματσούκα, μέλος της διοίκησης και υπεύθυνη εκδρομών, περιγράφει την καταπληκτική πεζοπορία: “Το περασμένο Σαββατοκύριακο 20μελή αποστολή πεζοπόρων-ορειβατών του ''Ευκλή'' διανυκτερεύσαμε στο Καταφύγιο του Ταϋγέτου ( ανήκει στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης και λειτουργεί από το 1960) και πραγματοποιήσαμε μια καταπληκτική πεζοπορία έως τα Λακκώματα. Βέβαια, η εξόρμηση αυτή είχε συμφωνηθεί από τις 15 Ιουλίου του 2017, τότε που μέλη του Συλλόγου μας επισκέφτηκαν το Καταφύγιο προκειμένου, να ανέβουν στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Η επίσκεψη αυτή έγινε αφορμή ώστε η αντιπρόεδρος του Σ.Π.Ο.Κ. ''Ευκλής'' κ. Ελένη Οικονομοπούλου, να έρθει σε επαφή με τον υπεύθυνο κ. Βαγγέλη Αντωνόπουλο και να του προτείνει αυτή τη διήμερη εξόρμηση, πρόταση που έγινε δεκτή από τον ίδιο με μεγάλη χαρά. Το Σάββατο λοιπόν εγκάρδια μας υποδέχτηκαν ο κ. Βαγγέλης Αντωνόπουλος και η σύζυγός του κ. Δήμητρα οι οποίοι είναι και μέλη του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης. Εντυπωσιαστήκαμε από την καθαριότητα του χώρου, τις διώροφες βολικές κουκέτες, τη μεγάλη τραπεζαρία και τις ευωδιές που έρχονταν από τη μικρή κουζίνα. Δεν έλειπε τίποτα. Ούτε το καλομαγειρεμένο φαγητό, ούτε ο ζεστός καφές, ούτε το καλό κρασί. Και πριν στρωθεί το βραδινό τραπέζι, με οδηγό τον κ. Βαγγέλη, κάναμε μια μικρή βραδινή πεζοπορία, φωτίζοντας με τους φακούς μας το ανηφορικό σκοτεινό μονοπάτι (32), που ανεβαίνει στον Προφήτη Ηλία. Εμπειρία μοναδική να τη ζει κανείς και να αισθάνεται το βουνό, να ζωντανεύει από τα γέλια και τις χαρούμενες φωνές, ειδικά δύο μικρών πεζοπόρων έξι και δέκα ετών, που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Στο γυρισμό μας φάγαμε, παίξαμε σαν μικρά παιδιά, γελάσαμε κι έτσι έκλεισε αυτή η μοναδική νύχτα σε υψόμετρο 1550 μ.

Την Κυριακή μετά το πρωινό μας, που ήταν πλούσιο (είχαμε φροντίσει και γι' αυτό) ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας στο Διεθνές μονοπάτι Ε4 μέχρι τα Λακκώματα.

Μια διαδρομή καταπληκτική σ' ένα μονοπάτι σηματοδοτημένο σε κάθε βήμα και καθαρό από κάθε τι που μπορεί να έβαζε σε κίνδυνο τους πεζοπόρους (οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης γι' αυτή τη φροντίδα).

Περπατήσαμε περίπου έξι ώρες άλλοτε πάνω σε πευκοβελόνες, άλλοτε πάνω σε πέτρες, σε ανηφόρες, κατηφόρες, ανάμεσα σε πανύψηλα αγέρωχα έλατα, που μας δρόσιζαν με τη σκιά τους, μιας που παρότι Οκτώβρης η ημέρα ήταν καλοκαιρινή.

Στην επιστροφή έβλεπε κανείς χαρούμενα. ικανοποιημένα πρόσωπα, η πεζοπορία μας αντάμειψε, γεμίσαμε με τις ομορφιές του αρσενικού μας βουνού, του Ταΰγετου, αναπνεύσαμε τον καθαρό του αέρα και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις 23 Σεπτεμβρίου του 2018, κι αυτή τη φορά φροντίσαμε να έχει πανσέληνο.

Εκ μέρους της Διοίκησης ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες πεζοπόρους, την κ. Ελένη Οικονομοπούλου, η οποία διοργάνωσε αυτό το ξεχωριστό διήμερο, τον κ. Γεώργιο Γκότση , που με το αυτοκίνητό του διευκόλυνε τους εκδρομείς στη μεταφορά των αναγκαίων για το διήμερο και τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης γι' αυτή τη γλυκιά φιλοξενία”.