Τετάρτη, 25 Ιούλιος 2018 13:51

Πετυχημένο το 1o πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας J70 στον όρμο του Ναβαρίνου

Γράφτηκε από τον

Το πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας της κλάσης σκαφών J70 διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες στο θαλάσσιο στίβο του όρμου του Ναβαρίνου.

Πληρώματα από την Σουηδία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ελλάδα, προσέφεραν μοναδικό θέαμα στο πλήθος θεατών που παρακολουθούσε τις ιστιοδρομίες από την παραλία της Πύλου. Γεγονός που γέμισε με ικανοποίηση τους ανθρώπους του Ναυτικού Ομίλου της Πύλου Ν.Α.Σ.Π. που προσπαθούσε χρόνια για να φέρει αυτή τη σπουδαία διοργάνωση στην Πύλο. Το εν λόγω πρωτάθλημα ήρθε χάρη στην αγαστή συνεργασία του συλλόγου της Πύλου, με τον Ναυτικό ‘Ομιλο της πόλης του Locarno της Ελβετίας, YCLO,

Οι δύο πλευρές μετά από πέντε χρόνια συνεργασίας έβαλαν τις βάσεις για την επίσημη πρόταση διεξαγωγής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τής κλάσης σκαφών J70. Μια πρόταση που έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (EUROSAF) . Και από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την διεξαγωγή του. Προβλήματα υπήρξαν μεν αρκετά, αρκετά αλλά όχι δυσεπίλυτα για τα οργανωτικά μέλη, αφού σκοπός τους ήταν μια επιτυχημένη διοργάνωση με γνώμονα την προώθηση του αθλήματος της Ιστιοπλοΐας.

Στο αγωνιστικό σκέλος, οι επίπονες ιστιοδρομίες λόγω καιρικών συνθηκών έδωσαν την ευκαιρία στα πληρώματα να ξεδιπλώσουν όλες τις γνώσεις και το ταλέντο τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι δύο πρώτες ημέρες χάρισαν απίστευτες εικόνες τόσο στους αθλητές όσο και στο πλήθος των θεατών, που παρακολουθούσαν τις ιστιοδρομίες από την παραλία της Πύλου. Ανεμοι με ταχύτητα έως και 30 χιλιομ/ώρα ανάγκασαν τους συμμετέχοντες να εκτελούν κινήσεις ακριβείας μιας και το παραμικρό λάθος θα στοίχιζε ακριβά σε μια θέση στο overall. Τις τελευταίες δύο μέρες οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν ριζικά αναγκάζοντας τα πληρώματα να αναδείξουν τις ναυτικές τους ικανότητες σε συνθήκες... άπνοιας.

Πρώτοι οι Σουηδοί που έμειναν

ενθουσιασμένοι από τις συνθήκες

Η ομάδα της Σουηδίας Royal Swedish Yacht Club (KSSS) με Skipper τον παγκόσμιο πρωταθλητή στην κατηγορία Match Race Hansen Bjorn κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση αυτό το πρωτάθλημα με πλήρωμα τους Anton Dahlberg, Mathias Bredin και Nils Bjerkas, οι οποίοι δεν άφησαν σε καμία ομάδα την ευκαιρία να τους περάσουν στην τελική γραμμή.

"Αδράξαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αυτή την εκδήλωση στην Ελλάδα ως μέρος της προετοιμασίας μας για το Champions League Championship. Αυτό που βρήκαμε εδώ στην Πύλο ήταν ένα φανταστικό ιστιοπλοϊκό χώρο με τέλειες ιστιοπλοϊκές συνθήκες. Ως πρώην επαγγελματίες αγώνων και παθιασμένοι Σουηδοί ναυτικοί, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία αγώνων του στόλου», δήλωσε ο κυβερνήτης των νικητών, Hansen Bjorn. Στη δεύτερη θέση κατετάγη η νέα δυναμική ομάδα του UYC Traunsee της Αυστρίας. Ο Adam Smith στο τιμόνι κρατούσε την απόσταση από την καλύτερη σε επιδόσεις ελληνική ομάδα, από την Πάτρα. Ο Μάριος Ζησίματος και οι νεαροί ιστιοπλόοι του εξασφάλισαν την 3η θέση. Την τελευταία αγωνιστική ημέρα, ο Χάρης Καλδής από το Ιστιοπλοϊκό Κλαμπ του Πειραιά αναρριχήθηκε στην 4η θέση.

Συνοπτικά τα μετάλλια δόθηκαν στις εξής ομάδες: 1. Royal Swedish Yacht Club / KSSS (SWE). 2. Union Yacht Club Traunsee (AUT). 3. Patras Sailing Club (GRE)

Μετά την τελετή απονομής έκαναν δηλώσεις o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EUROSAF) Roland Regnemer, ο πρόεδρος της Επιτροπής αγώνων Adrian Bauder οι πρόεδροι των ομίλων Markus Blaesi και Γιώργος Δρούγος , ο υπεύθυνος της διοργάνωσης και συντονισμού Βασίλης Βρεττάκος, και φυσικά ο οικοδεσπότης του Δήμου, δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Roland Regnemer . Ο γενικός γραμματέας του Eurosaf τόνισε ότι “ Οι στόχοι αυτής της πρώτης εκκίνησης για τους Ευρωπαίους είναι περισσότερο από επιτυχημένοι, ιδιαίτερα σε ένα τόσο όμορφο μέρος όπως ο κόλπος του Ναβαρίνου στην Πύλο". Η προσπάθεια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πύλου "Νέστωρ" μαζί με την Ελβετική Ένωση Ιστιοπλοϊκών Συνδέσμων δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι ιστιοπλόοι να έχουν φανταστικές κούρσες σε μια καταπληκτική αρένα ιστιοπλοΐας.

Η συνεργασία μεταξύ των διάφορων εθνών (ιστιοπλοϊκά σωματεία, οργανώσεις και χορηγοί) έχει αποδείξει τη διασυνοριακή ιστιοπλοΐα στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου και την απαραίτητη διασκέδαση. Ως εκ τούτου, το γεγονός έφερε τον «πυρετό» της Ιστιοπλοϊκής Λίγκας στην Ελλάδα!

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης απένειμε τα εύσημα στους διοργανωτές. “

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας EUROSAF Club sailing European championships με σκάφη J70 στον όρμο του Ναβαρίνου στον δήμο μας!

Συγχαρητήρια στον Ναυτικό αθλητικό σύλλογο "Πύλου" Νέστωρ για την άψογη διοργάνωση!”, ανέφερε ο δήμαρχος.