Δευτέρα, 30 Ιούλιος 2018 19:27

Ωρα ευρωπαϊκού για τις Εθνικές ομάδες γυναικών-νεανίδων της ενόργανης

Γράφτηκε από τον
Ωρα ευρωπαϊκού για τις Εθνικές ομάδες γυναικών-νεανίδων της ενόργανης

Οι Εθνικές ομάδες γυναικών και νεανίδων της ενόργανης γυμναστικής αγωνίζονται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Γλασκόβη (2-5/8).

Τα φτερά τους για τη Γλασκόβη ανοίγουν οι Εθνικές ομάδες γυναικών και νεανίδων της ενόργανης γυμναστικής, που από τις 2 έως τις 5 Αυγούστου πρόκειται να αγωνιστούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας τους, στοχεύοντας σε διακρίσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για τις αντίστοιχες ομάδες ανδρών και εφήβων, οι οποίες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην σκοτσέζικη πόλη μία εβδομάδα αργότερα (9-12 Αυγούστου).

Οι πέντε πρωταθλήτριες της Εθνικής γυναικών (Αργυρώ Αφράτη, Βασιλική Μιλλούση, Ευαγγελία Μονοκρούσου, Ιωάννα Ξουλόγη, Βάλια Πλυτά) και οι ισάριθμες νεανίδες (Ελβίρα Κατσάλη, Βασιλική Κυρλίδου, Βαρβάρα-Ευαγγελία Λίτσα, Ασημίνα Σεβαστοπούλου, Μαγδαληνή Τσιώρη) αναχωρούν σήμερα (Δευτέρα 30/07) για την Σκοτία, μαζί με τους ομοσπονδιακούς προπονητές Κώστα Χατζηζήση, Απόστολο Πεσσίνη, Ντιάνα Γιορντάνοβα Ντούντεβα, Ιουλία Παλαμάρα, τις διεθνείς κριτές Φωτεινή Μέλλου, Ελπίδα Στεφανίδου, τον φυσικοθεραπευτή Νίκο Τιμαμόπουλο και το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. Σάββα Ταγτελενίδη, που θα έχει χρέη αρχηγού της ελληνικής αποστολής.

Την αποστολή συμπληρώνει η μεγάλη άτυχη της Εθνικής νεανίδων Χρύσα Μπαλάμη, η οποία τραυματίστηκε σ’ ένα από τα τελευταία τεστ και αντικαταστάθηκε από την Κυρλίδου, ωστόσο με απόφαση της Ε.Γ.Ο. θα βρεθεί στο πλευρό των συναθλητριών της στη Γλασκόβη.

Το ενδιαφέρον στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επικεντρώνεται στο ομαδικό αγώνισμα, το οποίο στην κατηγορία γυναικών θα διεξαχθεί με το σύστημα «5-3-3» (5 αθλήτριες ανά ομάδα, 3 εκτελέσεις ανά όργανο, όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), ενώ στην κατηγορία νεανίδων ισχύει το σύστημα «5-4-3» (5 αθλήτριες ανά ομάδα, 4 εκτελέσεις ανά όργανο, οι 3 καλύτερες βαθμολογίες ανά όργανο λαμβάνονται υπόψη).

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη (02/08) με τον γενικό προκριματικό των γυναικών, όπου οι Ελληνίδες αθλήτριες βάσει κλήρωσης θα αγωνιστούν στον 3ο από τους τέσσερις ομίλους (18:00 - 19:50 ώρα Ελλάδας), ξεκινώντας από το έδαφος.

Από τρία όργανα έχουν δηλωθεί να εκτελέσουν οι Αργυρώ Αφράτη (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, έδαφος), Ιωάννα Ξουλόγη (άλμα, δοκός, έδαφος) και Ευαγγελία Μονοκρούσου (άλμα, δοκός, έδαφος), ενώ η Βασιλική Μιλλούση θα παρουσιάσει προγράμματα σε δύο όργανα (ασύμμετροι ζυγοί, δοκός) και η Βάλια Πλυτά μόνο στους ασύμμετρους ζυγούς.

Σε καθέναν από τους τελικούς οργάνων θα προκριθούν οι οκτώ καλύτερες αθλήτριες (μάξιμουμ δύο από κάθε χώρα), ενώ παράλληλα οι οκτώ κορυφαίες χώρες θα περάσουν στον τελικό του ομαδικού. Αντίθετα, η φετινή διοργάνωση δεν περιλαμβάνει στο αγωνιστικό πρόγραμμά της το σύνθετο ατομικό γυναικών.

Την σκυτάλη θα πάρουν την Παρασκευή (03/08) οι νεανίδες, με τον αντίστοιχο γενικό προκριματικό αγώνα, από τον οποίο θα προκύψει η τελική κατάταξη στο ομαδικό και στο σύνθετο ατομικό, καθώς και οι φιναλίστ των επιμέρους οργάνων.

Η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί στον 2ο από τους τέσσερις ομίλους του προκριματικού (15:15 - 17:30 ώρα Ελλάδας), ξεκινώντας από το έδαφος.

Οι Ελβίρα Κατσάλη και Μαγδαληνή Τσιώρη θα κατεβάσουν προγράμματα και στα τέσσερα όργανα, ενώ από τρία θα εκτελέσουν οι Βασιλική Κυρλίδου (άλμα, δοκός, έδαφος) και Ασημίνα Σεβαστοπούλου (δίζυγο, δοκός, έδαφος), με τη Βαρβάρα-Ευαγγελία Λίτσα να συμμετέχει σε δύο όργανα (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί).

Με εξαίρεση τη γεννημένη το 2003 Κατσάλη, οι υπόλοιπες αθλήτριές μας είναι γεννημένες το 2004.

Η διοργάνωση, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 272 αθλήτριες (137 γυναίκες, 135 νεανίδες) από 35 χώρες, θα αποτελέσει μέρος μιας πρωτόγνωρης αθλητικής γιορτής, καθώς η Γλασκόβη θα φιλοξενήσει ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έξι διαφορετικών αθλημάτων (ενόργανη γυμναστική, κολύμβηση, κωπηλασία, ποδηλασία, τρίαθλο, γκολφ), ενώ παράλληλα στο Βερολίνο θα πραγματοποιείται το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.

Το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυναικών - νεανίδων (σε ώρες Ελλάδας):

Πέμπτη 2 Αυγούστου

12:00 - 13:50: Προκριματικός γυναικών, 1ος όμιλος

15:15 - 17:05: Προκριματικός γυναικών, 2ος όμιλος

18:00 - 19:50: Προκριματικός γυναικών, 3ος όμιλος

21:00 - 22:50: Προκριματικός γυναικών, 4ος όμιλος

Παρασκευή 3 Αυγούστου

12:00 - 14:15: Προκριματικός νεανίδων, 1ος όμιλος

15:15 - 17:30: Προκριματικός νεανίδων, 2ος όμιλος

17:45 - 20:00: Προκριματικός νεανίδων, 3ος όμιλος

20:30 - 22:45: Προκριματικός νεανίδων, 4ος όμιλος

Σάββατο 4 Αυγούστου

15:00 - 16:50: Τελικός ομαδικού γυναικών

Κυριακή 5 Αυγούστου

12:00 - 14:55: Τελικοί οργάνων νεανίδων

16:30 - 19:20: Τελικοί οργάνων γυναικών


Πηγή: sport24.gr