Παρασκευή, 07 Σεπτέμβριος 2018 12:36

Ολα έτοιμα για τον κολυμβητικό μαραθώνιο και το Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού

Γράφτηκε από τον

 

Με τη συμμετοχή 14 αθλητών και αθλητριών θα διεξαχθεί αύριο για 30η χρονιά ο κολυμβητικός μαραθώνιος στο μεσσηνιακό κόλπο, ενώ παράλληλα θα γίνει για 7η χρονιά στην Καλαμάτα το Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού Των Οστών, που περιλαμβάνει αγώνες κολύμβησης 500μ, 1000μ, 3000μ και αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων.

Δύο σημαντικές διοργανώσεις από το Ναυτικό Ομιλο Καλαμάτας που έχουν γίνει θεσμός και πραγματοποιούνται πλέον την ίδια μέρα.

Η αρχή θα γίνει με τον διάπλου Καλαμάτα – Βελίκα (συνολικής απόστασης 30 χιλιομέτρων), που θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί του Σαββάτου μπροστά από το ΝΟΚ, όπου είναι και το σημείο τερματισμού.

Στις 5.30 μ.μ. θα ξεκινήσουν οι αγώνες κολύμβησης για το Κύπελλο Δότη και στις 7 μ.μ. ο αγώνας δρόμου των 5.000 μ.μ. ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα γίνουν οι απονομές στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ. Ενδιάμεσα θα προβληθεί ενημερωτική ταινία για τη σημασία να γίνει κανείς εθελοντής δότης μυελού των οστών, ενώ θα πραγματοποιούνται και εγγραφές για όσους το επιθυμούν.

Το “7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού Των Οστών” διοργανώνεται από το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας), το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας. Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου- Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του συλλόγου ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ” και του ΚΕΘΕΟ.

Η συνέντευξη Τύπου

Με αφορμή τις παραπάνω διοργανώσεις, οι ιθύνοντες παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΝΟΚ Δημήτρης Κακαλίκας μίλησε για τον κολυμβητικό μαραθώνιο, αφού πρώτα συνεχάρη το Γιάννη Αδαμόπουλο για τον αγώνα που είναι αφιερωμένος στη δωρεά του μυελού των οστών. Χαρακτήρισε μάλιστα το συνεργάτη του στη διοίκηση του συλλόγου ως άνθρωπο – διαμάντι.

“Φέτος είναι η 30η χρονιά που γίνεται ο αγώνας. Είμαι ευχαριστημένος και ευτυχισμένος γιατί ήμουν στους 29 αγώνες. Φέτος για πρώτη φορά δεν θα μπω στη θάλασσα, διότι είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου. Εχουν δηλώσει συμμετοχή 14 και ελπίζουμε να κολυμπήσουν όλοι και να τερματίσουν. Υπάρχον πολλοί λόγοι, που δεν είναι της παρούσης να τους πούμε, που δυσκολεύουν τέτοιες διοργανώσεις.. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει τη σημασία του αγώνα και τη μεγάλη προσφορά στην Καλαμάτα, καθώς έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει αθλητές από πολλές χώρες, όπως Αυστραλία και ΗΠΑ”, ανέφερε ο κ. Κακαλίκας.

Ο αντιπρόεδρος του ΝΟΚ Γιάννης Αδαμόπουλος σημείωσε ότι οι αγώνες κολύμβησης και τρεξίματος είναι αφιερωμένοι στον εθελοντή δότη μυελού των οστών. “Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα του ανθρωπισμού και του αλτρουισμού. Η ζωή δεν αγοράζεται, αλλά χαρίζεται”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ακόμα ότι θα γίνει και επιστημονικό συνέδριο στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού Των Οστών (15 Σεπτεμβρίου).

Το συνέδριο με τη συμμετοχή γιατρών από όλη την Ελλάδα, θα διεξαχθεί 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο ‘Elite” και θα έχει θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στην μεταμόσχευση μυελού.

Ο Παναγιώτης Λαγοπάτης προπονητής κολύμβησης στο Ναυτικό Ομιλο Καλαμάτας είπε ότι είναι: “Μεγάλη τιμή που συμμετέχω σαν εθελοντής σε αυτή τη διοργάνωση. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα του εθελοντισμού. Να πω ότι θα θα γίνουν αγώνες 500, 1.000 και 3.000 μέτρων, άρα μπορεί να έρθει και κάποιος λάτρης της κολύμβησης”. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας Χρήστος Μπένος τόνισε ότι ο ΣΔΥΜ δείχνει για μία ακόμα φορά το κοινωνικό του πρόσωπο και κάλεσε τα μέλη του συλλόγου να τρέξουν, αλλά και να κολυμπήσουν, συμβάλλοντας στην προσπάθεια που γίνεται.

Οι συμμετοχές στο μαραθώνιο και ο... Χρυσικόπουλος

Αθλητές από Αγγλία, Αργεντινή, Ελβετία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία και φυσικά την Ελλάδα θα βρεθούν στην αυριανή εκκίνηση του 30ου κολυμβητικού μαραθώνιου. Συγκεκριμένα έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Τσαρλς Εντουαρντ (Αγγλία), Φερνάντο Τσιαραμέλα (Αργεντινή), Κάτριν Γουόλτερ (Ελβετία), Βασιλική Λουκά, Θανάσης Τσάκωνας, Σοφία Ψιλόλιγνου, Νεντ Ντένισον, Κινγκ Λόρι, Τζιούλι Νιούτον, Ντάνι Βέλα (ΗΠΑ), Αλμπερτ Μόλινερ (Ισπανία), Ρομπέρτο Μάργκαριτ (Ιταλία), Αττίλα Μανιόκι (Ουγγαρία), και Σαλέ Σάβελ (Σερβία).

Ο αγώνας θα ξεκινήσει όπως προαναφέραμε στις 7 μ.μ. μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ και ο τερματισμός στο ίδιο σημείο, θα είναι έγκυρος μέχρι τη δύση του ηλίου. Οσον αφορά την έτερη διοργάνωση του ΝΟΚ, αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή αρκετών Ελλήνων πρωταθλητών της κολύμβησης.

Ξεχωρίζει η παρουσία του Σπύρου Χρυσικόπουλου, ενός αθλητή υπερμαραθώνιας κολύμβησης που έκανε πέρυσι 104 χιλιόμετρα στη θάλασσα και τον Οκτώβριο θα επιχειρήσει να κάνει 140 από τη Ρόδο στο Καστελόριζο.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων-σκαφών

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι λόγω διεξαγωγής του 30ου διάπλου Μεσσηνιακού κόλπου απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων-σκαφών, καθώς και κάθε άλλης αλιευτικής – ψυχαγωγικής δραστηριότητας (επαγγελματικής – ερασιτεχνικής) αύριο Σάββατο και από ώρα 07:00 έως ώρα 20:00 στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά της νοητής γραμμής από το λιμένα Καλαμάτας έως την παραλία Βελίκας Δήμου Μεσσήνης και σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου εκατέρωθεν αυτής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Γενικής Αστυνομίας/ Κ.Λ.Καλαμάτας, τηλέφωνο: 27210 22218).