Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019 13:02

Στην Καλαμάτα το περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας (φωτό)

Γράφτηκε από τον
Στην Καλαμάτα το περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας (φωτό)

 

Το... μέλλον της ελληνικής ιστιοπλοΐας θα βρεθεί από σήμερα και μέχρι την Δευτέρα στην Καλαμάτα, καθώς ο μεσσηνιακός κόλπος θα φιλοξενήσει το περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας για σκάφη Optimist και Laser 4.7.

Πάνω από 150 αθλητές και αθλήτριες ηλικίας από 7 έως 17 ετών θα δώσουν το “παρών” σ’ έναν αγώνα που αποτελεί κριτήριο πρόκρισης για τη στελέχωση της εθνικής ομάδας. Και αυτό γιατί τα παιδιά που θα κερδίσουν τις πρώτες θέσεις, θα συμμετάσχουν σε νέο αγώνα που θα γίνει στην Αθήνα για να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα ιστιοπλοΐας στις αντίστοιχες κατηγορίες. Οι αποστολές έχουν αρχίσει ήδη να φθάνουν στην Καλαμάτα, ενώ οι αγώνες που διοργανώνει ο ΝΑΣΚ Καλαμάτας “Ο Αίολος” θα ξεκινήσουν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, όπου θα γίνουν και οι απονομές. Να σημειωθεί ότι παράλληλα θα παρουσιαστεί και το πρώτο ιστιοπλοϊκό σκάφος από ανακυκλώσιμα υλικά! Ακόμα θα υπάρχει περίπτερο του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών και ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, θα δίδονται σεμινάρια πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζοωγώνησης.

Επίσης οι Ναυτοπρόσκοποι Καλαμάτας θα έχουν το σκάφος που χρησιμοποιούν και θα κάνουν ναυταπροσκοπισμό με τους ενήλικες ή όποιον άλλον θέλει να μάθει να κωπηλατεί ή να ζει σαν ναυτοπρόσκοπος!

Η συνέντευξη Τύπου

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Αιόλου. Ο πρόεδρος του συλλόγου Χάρης Βγενής με χαρά δήλωσε ότι η ανάθεση στον Αίολο έγινε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβολαίου της ΕΙΟ και κατόπιν εισήγησης του εφόρου της, αλλά και προέδρου του ΝΟΚ Δημήτρη Κακαλίκα. Παρατήρησε ότι είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας από το καλεντάρι της νέας χρονιάς και έτσι η καρδιά της ιστιοπλοΐας όσον αφορά την Πελοπόννησο θα χτυπά αυτές τις μέρες στην Καλαμάτα. Μάλιστα ανέφερε ότι “Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα φέρει έναν κύκλο εργασιών στην πόλη πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ. Κι είμαστε χαρούμενοι που συμβάλλουμε στον επιχειρηματικό και εργασιακό ιστό της πόλης”. Ο κ. Βγενής ευχαρίστησε ακόμα όλους όσους βοηθούν για να γίνει αυτή τη διοργάνωση, καθώς και τα μέλη του Αίολου που θα απαρτίζουν μία από τις μεγαλύτερες Επιτροπές Αγώνων που έχει δει ποτέ ο θεσμός με 35 άτομα μέσα στην θάλασσα.

Ο πρόεδρος του ΝΟΚ και έφορος ιστιοπλοΐας της ΕΙΟ Δημήτρης Κακαλίκας είπε ότι οι παραπάνω αγώνες έχουν επαναληφθεί στην Καλαμάτα, διότι το ζητάνε οι “συγκάτοικοι” της Πελοποννήσου να έρθουν εδώ γιατί είναι ένας από τους καλύτερους στίβους. Η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στηρίζει μια σπουδαία διοργάνωση, που αναδεικνύει τον ναυταθλητισμό στην πόλη της Καλαμάτας και την ενισχύει τουριστικά λόγω της αφίξεως 25 ομάδων. Αναδεικνύεται η ομορφιά του θαλάσσιου μετώπου της πόλης και έχουν δρομολογηθεί πολύ όμορφες δραστηριότητες από ανθρώπους που αγαπούν την ιστιοπλοΐα.

Ο Μανώλης Μάκαρης, μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας σημείωσε ότι η ΠΕΔΠ στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Οφείλει να στηρίξει αθλητικές διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου που ουσιαστικά ενώνουν όλη την Πελοπόννησο. Η Καλαμάτα έχει όλα τα εχέγγυα να διοργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις και στο μέλλον και η ΠΕΔΠ θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια”.

Ο Σαράντος Μαρινάκης, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας διαπίστωσε ότι “Είναι ευτυχία για την περιοχή μας, που για ένα 4ημερο θα διοργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας εδώ που θα φέρει σε σημείο αναφοράς την Καλαμάτα για τον ναυταθλητισμό. Από το θεσμικό μας ρόλο είμαστε υποχρεωμένοι και το κάνουμε συνειδητά να στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες, όπως είπε και ο πρόεδρος η συνεργασία είναι δεδομένη και εκ των προτέρων συμφωνημένη χωρίς να δημιουργούμε κανένα πρόσχωμα σε τίποτα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, που τόνισε ότι: “

Ως Δήμος Καλαμάτας, ως Διεύθυνση Καθαριότητας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των συλλόγων και να ευπρεπίζουμε τον χώρο, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σημαντικές εκδηλώσεις όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Καλαμάτα. Βέβαια, θα είναι και ξεχωριστοί οι αγώνες, διότι μιλήσαμε με τον πρόεδρο δυο μήνες πριν και μας είπε για την πρόθεσή του να τους αφιερώσει στην ανακύκλωση και να συμβάλει στην διαχείριση και προώθηση της ανακύκλωσης.

Εφτιαξαν σκάφος από πλαστικά μπουκάλια νερού!

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο δευθυντής του ΚΑΝΕ Φιλάρετος Βούρκος που εξήγησε στους εκπροσώπους των φορέων πως κατασκευάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Καλαμάτα το πρώτα σκάφος από

ανακυκλώσιμα υλικά, που θα παρουσιαστεί σε παράλληλη έκθεση, μαζί με τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Για το εν λόγω σκάφος τύπου optimist, βάρους 35 κιλών, χρειάστηκαν 10 ημέρες καθημερινής εργασίας και περίπου 3.100 πλαστικά μπουκάλια νερού των 500 ml.

Εργάστηκαν 15 νέοι από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία). Οι νεαροί και νεαρές συμμετέχοντες βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέσω του προγράμματος D.R.E.A.M. το οποίο οργανώθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και Εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ.), σε συνεργασία με την ομάδα R.A.D.I.Kal.A.

«Ευχαριστώ τον "Αίολο" και τον πρόεδρο κ. Βγενή που μας κάλεσε ως Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών που εδώ και 10 χρόνια εργαζόμαστε στην εκπαιδευτική καινοτομία. Ένα απ’ αυτά τα προγράμματα ήταν και το «Bottles to Boat», το οποίο σημαίνει από «μπουκάλια σε σκάφη», το οποίο πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κύκλο που ξεκινά από τα σχολεία. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν 5 εργαστήρια στα σχολεία για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών”, δήλωσε αρχικά ο κ. Βούρκος και πρόσθεσε: “To δεύτερο βήμα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού κύκλου είναι η συλλογή μπουκαλιών στα σχολεία στην πηγή δηλαδή, και μετά η μετατροπή τους μέσω ενός ειδικού ποδηλάτου το οποίο κόβει τα πλαστικό σε μικρά κομμάτι, μετά σε ένα επίσης ένα καινοτόμο μηχάνημα γίνεται λωρίδες και ένα δίχτυ πλαστικού το οποίο μπαίνει στο καλούπι του σκάφους και μετατρέπεται σε ιστιοπλοϊκό σκάφος. Όλα αυτά θα τα δείτε στην έκθεση. Σας καλούμε να δείτε την έκθεση και πως μπορεί με μια απλή διαδικασία ένας μαθητής με την δικιά του προσπάθεια να οδηγήσει στην δημιουργία ενός σκάφους ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιεί.».

Να σημειωθεί ότι το περιφερειακό πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο στην ανακύκλωση.

Ανησυχία Κακαλίκα για το πανευρωπαϊκό

Την έντονη ανησυχία του για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας που θα γίνει του χρόνου στην Καλαμάτα, εξέφρασε ο Δημήτρης Κακαλίκας με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΝΟΚ είπε: “Θέλω να τονίσω το φόβο μου. Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει προγραμματιστεί να γίνει αυτή τη χρονική στιγμή περίπου του χρόνου. Εχω έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς και μέχρι στιγμής δεν βλέπω «φως στο τούνελ»! Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ να κάνουμε κάτι το οποίο δεν μας αρέσει. Έχουμε αναλάβει σαν σύλλογος μια διοργάνωση και έχω χάσει τον ύπνο μου περιμένοντας …ένα ραντεβού. χουν υποσχεθεί αρκετοί και περιμένουμε πριν υπογραφούν τα συμβόλαια- καθώς αυτή την περίοδο υπογράφονται τα συμβόλαια για το πανευρωπαϊκό – να έχουμε αποδεικτικά στοιχεία αλλιώς ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”.