Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2013 14:31

Γιώργος Γροντής και Κώστας Γάλλος μιλούν για το Wing Tsiun

Γράφτηκε από τον

Το Wing Tsiun είναι μια πολεμική τέχνη που ήρθε σχετικά πρόσφατα στην Καλαμάτα. Πριν από ένα χρόνο και κάτι μήνες ο Κώστας Γάλλος, με εφόδιο την εμπειρία 33 ετών στις πολεμικές τέχνες, ανέλαβε να διδάξει την τέχνη στην πόλη μας, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι ήδη ικανοποιητική.
Ο Κ. Γάλλος είναι υπεύθυνος του Wing Tsjun στην Καλαμάτα ενώ ο πιο υψηλόβαθμος δάσκαλος στην χώρα μας (sifu) είναι ο Γιώργος Γροντής.
Ο τελευταίος έρχεται ανά 2-3 μήνες στην Καλαμάτα προκειμένου να εξετάσει τους Καλαματιανούς αθλητές, να δει το αγωνιστικό τους επίπεδο και ανάλογα να τους δώσει τους βαθμούς που δικαιούνται.
Ο κ. Γροντής γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά το 1966. Η πρώτη επαφή του με το Wing Tsjun έγινε πριν από 30 περίπου χρόνια. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά με αυτό στην Ελλάδα από το 1992, όταν και άνοιξε την πρώτη του σχολή αυτοάμυνας. Σήμερα είναι υπεύθυνος για την εξάπλωση του συστήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα, υπεύθυνος για την ποιότητα των προγραμμάτων εκπαίδευσης, καθώς και για την εκπαίδευση των δασκάλων του συστήματος.
Ο κ. Γροντής βρέθηκε στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο και μίλησε στο «Νοtosport» για το Wing Tsjun:

Τι είναι το Wing Tsjun

"To Wing Tsjun είναι ένα κινέζικο σύστημα πολεμικών τεχνών (Kung-fu), που ειδικεύεται στην αυτοάμυνα στο δρόμο. Χρησιμοποιεί απλές και φυσικές κινήσεις που δεν βασίζονται στη δύναμη. Το Wing Tsjun δεν είναι άθλημα, όπως άθλημα δεν είναι και η αυτοάμυνα σε μία πραγματική κατάσταση. Αυτή η τέχνη σου δίνει την ικανότητα να τα βγάζεις πέρα σε δύσκολες καταστάσεις.
Μερικά από τα γενικά χαρακτηριστικά του, είναι η επιθετική αυτοάμυνα που χρησιμοποιεί, η λειτουργία των κινήσεων με την αίσθηση της αφής (πολύ αποτελεσματικό στην κοντινή απόσταση) και η έξυπνη χρήση των κλειδώσεων, που κάνει τα χέρια να χρησιμοποιούνται σαν μοχλοί και ελατήρια".

Σε ποιους απευθύνεται

Το Wing Tsjun σήμερα, έχοντας προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, έχει δημιουργήσει προγράμματα εκπαίδευσης κατάλληλα για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Στα τμήματα ενηλίκων, εκτός από αυτοάμυνα, η εξάσκηση βελτιώνει τη γενική φυσική κατάσταση και υγεία, την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, βοηθάει στην εκτόνωση και αποφυγή του στρες και του άγχους, και δημιουργεί αυτοπεποίθηση. Τα ειδικά παιδικά προγράμματα, συνδυάζουν δημιουργική κίνηση και παιχνίδια, καθώς και εξάσκηση στις βασικές τεχνικές πολεμικών τεχνών. Έμφαση επίσης δίνεται στη διαπαιδαγώγησή των παιδιών. Ηθικές αξίες και έννοιες όπως πίστη, φιλία και ακεραιότητα εξηγούνται μέσα από παιχνίδια ρόλων και φέρνουν μία θετική αλλαγή στη συμπεριφορά τους".

Πόσο χρόνο χρειάζεται
για να μάθεις αυτοάμυνα

"Με μία σοβαρή εξάσκηση μερικών μηνών μπορεί κάποιος να μάθει να αμύνεται αποτελεσματικά. Στο Wing Tsjun το σωματικό βάρος, η φυσική κατάσταση, η δύναμη, η ευλυγισία και η ηλικία δεν παίζουν κανένα ρόλο. Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να εξασκούνται σε αυτό".

Για το επίπεδο
σε Καλαμάτα και Ελλάδα

"Η απήχηση που έχει αυτή η τέχνη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη και το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει στο να ανέβει το επίπεδο αρκετά ψηλά. Μεγάλοι master του Wing Tsjun επισκέπτονται την Ελλάδα συχνά, και το επίπεδο των Ελλήνων εκπαιδευτών έχει ανέβει κατακόρυφα. Στην Καλαμάτα φέτος, έκλεισε ένας χρόνος παρουσίας του συστήματος και οι προϋποθέσεις για περαιτέρω εξέλιξη έχουν δημιουργηθεί στα τμήματα ενηλίκων. Το επόμενο βήμα που έχει δρομολογηθεί άμεσα, είναι η λειτουργία των παιδικών τμημάτων “Kung-Fu Kids”.

Κάλεσμα από Γάλλο

Ο Κώστας Γάλλος από την πλευρά του τόνισε: «Το Wing Tsjun απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε όλο τον κόσμο. Μπορεί ο καθένας να μάθει αυτοάμυνα σε σύντομο χρονικό διάστημα».