Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2019 13:31

Ολα έτοιμα για το ομαδικό σχολικό πρωτάθλημα σκακιού

Γράφτηκε από τον

Κάλεσμα στα παιδιά να... ξεκολλήσουν από τους υπολογιστές και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο σκάκι, απευθύνουν οι διοργανωτές του ομαδικού σχολικού πρωταθλήματος σκακιού, που θα διεξαχθεί αυτή την Κυριακή στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο συνδιοργανώνει το τουρνουά με την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας και τη Σκακιστική Ακαδημία του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του νομού Μεσσηνίας, που θα αγωνίζονται με 4μελης ομάδες, ενώ αν υπάρχουν μεμονωμένοι μαθητές θα γίνουν μικτές ομάδες.

Θα πραγματοποιηθούν πέντε γύροι με χρόνο σκέψης 30 λεπτά για όλη την παρτίδα. Εκτιμάται ότι θα δώσουν το "παρών" 100 μαθητές.

"Αγωνιζόμαστε στη σκακιέρα και στη ζωή

και όχι στη οθόνη του υπολογιστή"

"Αγωνιζόμαστε στη σκακιέρα και στη ζωή και όχι στη οθόνη του υπολογιστή", είναι το μήνυμα που έστειλαν οι διοργανωτές στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κώστας Πετρόπουλος, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: "Ένας από τους σκοπούς των οργανώσεων των γονέων είναι η προώθηση και η ανάπτυξη της άθλησης και του πολιτισμού, πόσο μάλιστα όταν συνδυάζονται με τέτοια μηνύματα αγώνα στην σκακιέρα της ζωής. Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας, θα είμαστε πάντα αρωγοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις".

Η Αμαλία Μάλαμα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, :επεσήμανε ότι : " Το σκάκι είναι μια δραστηριότητα που βοηθά πάρα πολύ στην αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού. Είμαστε ενάντια στα videogames, Προσπαθούμε να περάσουμε ένα μήνυμα στους μαθητές. Ναι μεν χρησιμοποιούμε το ίντερνετ για να μας βοηθήσει –γιατί είναι πολύτιμο εργαλείο στην σύγχρονη ζωή μας – αλλά μας δημιουργεί και πολύ σοβαρά προβλήματα όπως απομόνωση, αποξένωση, απομάκρυνση από τους φίλους μας και πολλές φορές τα παιχνίδια που παίζουν στο ίντερνετ κάνουν τα παιδιά μας επιθετικά. Καλούμε όλους τους μαθητές απ’ όλα τα δημοτικά σχολεία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να συμμετέχουν".

Ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και προπονητής, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Έχουμε καλέσει όλα τα σχολεία να δραστηριοποιηθούν και να κατεβάσουν 4μελείς ομάδες παιδιών, ανεξάρτητα αν ξέρουν ή όχι σκάκι. Σκοπός μας είναι τα παιδιά να παίξουν. Ήδη υπάρχει ανταπόκριση και από τη Μεσσήνη υπάρχει πιθανότητα να κατέβουν κάποιες ομάδες. Ενδεχομένως να γίνουν και μικτές ομάδες, γιατί τα σχολεία πιθανόν να μην μπορούν να καλύψουν τετράδα. Παράλληλα θα υπάρχει μια μεγάλη σκακιέρα για τα παιδιά ώστε να απασχοληθούν".

Τέλος, να σημειωθεί ότι θα βραβευτούν οι τρεις πρώτες ομάδες, ενώ όλοι οι μαθητές θα πάρουν μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα.