Τετάρτη, 19 Ιούνιος 2019 11:51

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στα “Παπαφλέσσεια”

Γράφτηκε από τον

Μπορεί το μίτινγκ στίβου “Παπαφλέσσεια” να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, αλλά αντέχει στο χρόνο και θα διεξαχθεί για μία ακόμα χρονιά με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, ενώ φέτος θα έχει και πάλι διεθνή χαρακτήρα, μιας και θα συμμετέχουν και αρκετοί σημαντικοί ξένοι αθλητές.

Η μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού για την Καλαμάτα για τη Μεσσηνία θα ξεκινήσει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας, στο οποίο έχουν σημειωθεί εξαιρετικές επιδόσεις, μιας και τα “Παπαφλέσσεια” είναι από τις ιστορικότερες διοργανώσεις που γίνονται στη χώρα μας.

Τους αγώνες, που είναι υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού διοργανώνει ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.

Στα αξιοσημείωτα ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι αναβαθμισμένη, αφού με την έγκριση της IAAF ανεβαίνει κατηγορία και θα αξιολογηθεί διαφορετικά στο σύστημα ranking, συγκεντρώνοντας υψηλότερη βαθμολογία.

Ετσι θα βαθμολογηθούν οι πρώτοι 6 αθλητές και αθλήτριες ανά αγώνισμα, κάτι που σημαίνει υψηλότερο επίπεδο αγώνων.

Το Μεσσηνιακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μερικά από τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου, ενώ από το εξωτερικό μεταξύ άλλων θα αγωνιστούν οι Alexadra TOTH (Austria) 100 και 200 μέτρα, Antonio Ivanov (Bulgaria) 100 και 200 μέτρα, Elena Bello (Italia) 1500, Kevin OJIAKU (Italia) μήκος, Brooks (USA) μήκος, Abdikadar (Italia) 1500

Bill Porter (Gibraltar).

Τα αγωνίσματα της φετινής διοργάνωσης είναι στους άνδρες 100, 200, 1500, 400 μέτρα εμπόδια, μήκος και ακοντισμός, και στις γυναίκες 100, 200, 1500, 400 μέτρα εμπόδια, μήκος και ακοντισμός.

Ακόμα διεξαχθούν και αγωνίσματα παμπαίδων και παγκορασίδων, αλλά και 100 μέτρα για αθλητές με τυφλότητα.

Η δράση θα ξεκινήσει στις 5.45 με τα 50 μέτρα αγοριών για δημοτικά σχολεία και θα ολοκληρωθεί στις 8.05 με τα 200 μέτρα ανδρών.

Να σημειωθεί ότι οι αγώνες διεξάγονταν συνήθως Σάββατο, αλλά φέτος λόγω εκλογών, ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και έλλειψη... δωματίων, πήγαν Τετάρτη. Αυτό που δεν αλλάζει είναι οι γηπεδικές συνθήκες, καθώς παρά τις εξαγγελίες, δεν έχουν γίνει τα έργα που θα έκαναν πιο σύγχρονο το Στάδιο.

Τα βλέμματα στους δρόμους ταχύτητας

Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, οι δρόμοι ταχύτητας αναμένεται να κλέψουν την παράσταση στη φετινή διοργάνωση. Η Ραφαέλα Σπανουδάκη, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μινσκ, όπου θα συμμετάσχει στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, θα τρέξει στην Καλαμάτα τόσο 100μ όσο και 200μ, με στόχο να κυνηγήσει καλές επιδόσεις. Η αθλήτρια έκανε την πρώτη δυνατή της κούρσα στα 100μ στη Φιλοθέη, ωστόσο ο αντίθετος άνεμος δεν της επέτρεψε να πετύχει επίδοση ανάλογη των δυνατοτήτων της. Εκκίνηση στα 100μ θα πάρουν ακόμη οι νεαρές Μαρκέλα Παπανδρέου, Κατερίνα Λαφτσή, Στέλλα Μιχαηλίδου και Εμμανουέλα Καρυάμπα, που στο σύνολο τους έχουν τρέξει φέτος την απόσταση κάτω από 12.20. Η Σπανουδάκη θα επιδιώξει φέτος να κάνει γρήγορες κούρσες και στα 200μ και να βελτιώσει το 23.24 που είναι το ατομικό της ρεκόρ κάνοντας την αρχή στα “Παπαφλέσσεια”

Στο ίδιο αγώνισμα με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία της νεάνιδας Άρτεμις Αναστασίου, που θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση μετά το πρόβλημα τραυματισμού με στόχο το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, το οποίο είναι 24.10.

Στα 100μ των ανδρών ο Γιάννης Νυφαντόπουλος είναι βάσει εμπειρίας εκείνος που έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του νεαρού Σωτήρη Γκαραγκάνη, που στα Χανιά πέτυχε 10.43 και βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ.

Ο Νυφαντόπουλος έχει πετύχει φέτος 10.45, ενώ έχει ατομικό ρεκόρ 10.30. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία τόσο του Κώστα Ζήκου, που θέλει να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ (10.57), αλλά και του Γιάννη Κόκκινου που φέτος σημείωσε 10.62. Στα 200μ επιστρέφει ο Παναγιώτης Τριβυζάς, που φέτος έχει ρίξει το βάρος του στα 400μ, με στόχο να κυνηγήσει ένα χρόνο κάτω από τα 21.00.

Για ρεκόρ ο Μερτζανίδης στο μήκος

Στο μήκος των ανδρών, ο Μιχάλης Μερτζανίδης θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει το φετινό του 7.78μ, ενώ ο Θανάσης Παπαδόπουλος μετά το 7.62 των Χανίων κυνηγά επίδοση πάνω από τα 7.70μ, επίδοση που αποτελεί όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23. Ο Νίκος Καψής έχει πετύχει φέτος 7.70μ, επίδοση που θέλει να βελτιώσει.

Στα 1.500μ ο Ανδρέας Δημητράκης είναι σε καλή κατάσταση και θέλει μια επίδοση κάτω από 3.40.09, και σε αυτό θα τον βοηθήσει ο συναγωνισμός με τον Χρήστο Κοτίτσα, που στα Χανιά έτρεξε τα 800μ σε 1.48.49 και πέτυχε ατομικό ρεκόρ, αλλά και του Θάνου Καλάκου.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών ξεχωρίζει η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, η Νικολέτα Κυνατίδου αλλά και η Αναστασία Μαρινακου, που φέτος δείχνει να βρίσκει τον αγωνιστικό της ρυθμό.

Ενδιαφέρον θα έχουν και τα 400μ εμπόδια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες ο Δημήτρης Λεβαντίνος με 51.47 έχει την κορυφαία επίδοση στη χώρα και κυνηγά το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 (51.40), ενώ την ίδια επίδοση κυνηγά και ο Άρης Δρίτσας, ο οποίος έχει 52.48. Ο Κώστας Νάκος έχει την εμπειρία και είναι σε θέση να τρέξει κάτω από το ατομικό του 51.46, όπως και ο Πέτρος Κυριακίδης, που δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να βελτιώσει το φετινό του 52.36.

Στις γυναίκες η Ελπίδα Τόκα έχει την καλύτερη επίδοση με 59.20, ενώ ακολουθεί η Άννα Κιάφα με 59.33 και δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο. Η κορασίδα Αννα Χατζηπουργάνη πριν λίγες ημέρες τερμάτισε την απόσταση σε 60.43 και πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία της. Στο ίδιο αγώνισμα, η Ολυμπία Καραγιάννη δείχνει έτοιμη να κυνηγήσει την πρώτη της κούρσα κάτω από τα 60.00. Οι Μαργαρίτα Τσουκαλά, Ελένη Γκέλη και Αφροδίτη Μανιού ξεχωρίζουν στο ακόντιο γυναικών και οι Ελένη Κουτσαλιάρη, Οξάνα Κορένεβα και Ιωάννα Ιωάννου στο μήκος γυναικών.

Πρώτη συγκέντρωση για τις ομάδες σκυταλοδρομίας

Με αφορμή το διεθνές μίτινγκ, θα γίνει στην Καλαμάτα και η πρώτη συγκέντρωση των εθνικών ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100μ ανδρών και γυναικών. Στη σκυτάλη των ανδρών θα δούμε τους Γιαννη Νυφαντόπουλο, Παναγιωτη Τριβυζά, Σωτήρη Γκαραγκάνη, Κώστα Ζήκο και Γιάννη Κόκκινο, ενώ θα απουσιάζει ο Κώστας Δουβαλίδης ο οποίος αγωνίστηκε την Κυριακή στην Πολωνία και τις επόμενες ημέρες αναχωρεί για το Μινσκ, για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

Στο πρώτο ραντεβού των γυναικών θα έχουμε τις Ραφαέλα Σπανουδάκη, Κυριακή Σαμάνη, Μαρία Γάτου, Μαρκέλα Παπανδρέου και Κορίνα Πολίτη, ενώ θα απουσιάζει η Ελισάβετ Πεσιρίδου, που προέρχεται από τον αγώνα του Σαββάτου στο Σαμορίν και δεν υπάρχει πρόθεση να πιεστεί με δεδομένο ότι μπήκε αρχές Ιουνίου στους αγώνες, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση η σύνθεση των ομάδων θα διαμορφωθεί μέσα από τις εμφανίσεις των αθλητών και αθλητριών στους αγώνες που ακολουθούν.

Το πρόγραμμα στα “Παπαφλέσσεια”

17.45 50μ αγοριών δημοτικών σχολείων

18:00 100μ γυναικών, μήκος γυναικών

18:10 ακοντισμός γυναικών

18:20 100μ ανδρών

18:30 80μ παγκορασίδων Α΄

18:40 80μ Παμπαίδων Α΄

18.55 400μ εμπ.. γυναικών

19:15 400μ εμπ. ανδρών

19:20 Μήκος ανδρών, ακοντισμός ανδρών

19:25 100μ αθλητών με τυφλότητα

19:35 1.500μ γυναικών

19:40 1.500μ ανδρών

19:55 200μ γυναικών

20:05 200μ ανδρών

Η συνέντευξη Τύπου

Με αφορμή τους σημερινούς αγώνες στίβου, οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Τάκης Στασινόπουλος στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του είπε: “ Σας καλωσορίζω στο ιστορικό γήπεδο του Μεσσηνιακού απ’´όπου ξεκίνησαν τα πρώτα “Παπαφλέσσεια”, που από το 1996 είναι διεθνή και έχουμε την ουσιαστική εκτόξευσή τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Ο Μεσσηνιακός θα διοργανώσει για 49η φορά στην ιστορία του τους αγώνες”. Στη συνέχεια ο κ. Στασινόπουλος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για να γίνουν οι αγώνες και κατέληξε λέγοντας. “ Η φετινή διοργάνωση οφείλει να αποδείξει ότι ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες, η σύμπνοια, η οριοθέτηση στόχων και η συνεργασία μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα”. Η αντιπεριφεριάρχης Αντωνία Μπούζα σημείωσε “Είναι μια ιστορική διοργάνωση που συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού και στην εξωστρέφεια της περιοχής. Η περιφέρεια πάντα στηρίζει γιατί στηρίζουμε τον αθλητισμό και δεν διαχωρίζουμε μικρές και μεγάλες διοργανώσεις”.

Ο Νίκος Μπασακίδης, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας τόνισε ότι: “Είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που προωθεί τον κλασσικό αθλητισμό και προβάλει την πόλη. Λόγω της κρίσης έχει φθίνουσα πορεία, αλλά υπάρχουν απέναντι οι άνθρωποι του Μεσσηνιακού που παλεύουν για να τα κρατήσουν. Ο Δήμος ενισχύει όσο μπορεί οικονομικά, αλλά και οργανωτικά, φροντίζοντας να κρατά αξιοπρεπείς τις εγκαταστάσεις. Πιστεύω ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες”.

Τέλος, ο διευθυντής των αγώνων και “ψυχή” των “Παπαφλεσσείων” Δημήτρης Πουλόπουλος, παρατήρησε ότι “ Το μίτινγκ άντεξε στο χρόνο και από το 1956 διεξάγεται σχεδόν ανελλιπώς και χαρακτηρίζει την πόλη της Καλαμάτας. Δεν έχουμε Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές γιατί το κόστος για τη συμμετοχή ενός Ολυμπιονίκη είναι όσο για όλη τη διοργάνωση. Πιστεύω όμως ότι θα είναι σπουδαίοι αγώνες. Θα είναι όλοι οι καλοί Ελληνες αθλητές, οι σπρίντερ και θα πλαισιωθούν από ξένους αθλητές. Περιμένουμε καλές επιδόσεις”.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο προπονητής του Μεσσηνιακού Γιάννης Καλυβιώτης.