Κυριακή, 14 Ιούλιος 2019 21:22

Wimbedon: Επικός τελικός, βασιλιάς ο "Νόλε"

Γράφτηκε από τον
Wimbedon: Επικός τελικός, βασιλιάς ο "Νόλε"

Σ' έναν συγκλονιστικό τελικό, που κρίθηκε για πρώτη φορά από το 2014 σε 5ο σετ και είναι ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια στην ιστορία του τουρνουά, ο Τζόκοβιτς κατέκτησε το Wimbledon 2019 με 3-2 στα σετ απέναντι στον Φέντερερ. Back2back νικητής ο Σέρβος που έφτασε τα 5 Wimbledon και τα 16 Grand Slam στην καριέρα του.

Ο τελικός του Wimbledon 2019 ήταν αντάξιος των ονομάτων των Φέντερερ και Τζόκοβιτς. Κράτησε περίπου 5 ώρες, έγινε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία του Wimbledon (μετά το 2008) και στο τέλος εκείνος που πανηγύρισε ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Σέρβος άντεξε απέναντι στον Ελβετό και με 3-2 πανηγύρισε το δεύτερο φετινό του Grand Slam μετά το Αυστραλιανό Οπεν. Συνολικά, αυτό ήταν το 16ο του "Νόλε", ο οποίος έφτασε τα 5 Wimbledon. Μάλιστα, αναδείχθηκε νικητής στο συγκεκριμένο τουρνουά για δεύτερη σερί χρονιά καθώς τα κατάφερε και πέρυσι.

Ο Φέντερερ -που έμεινε στα 8 Wimbledon και στα 20 Grand Slams- ηττήθηκε παρά το γεγονός ότι είχε 25 άσους έναντι 10 του Σέρβου, ενώ είχε και περισσότερους winners (94 έναντι 54 του νικητή). Επίσης, είχε 79 πόντους επιστροφής έναντι 63 του "Νόλε", αλλά στο τέλος εκείνος που πανηγύρισε ήταν ο αντίπαλος του, που είχε και 52 αβίαστα λάθη, έναντι 61 του Ελβετού.

Η εξέλιξη του αγώνα:

Το ματς ξεκίνησε με τους δύο θρύλους του τένις να κρατούν το σερβίς τους. Πιο κοντά στο μπρέικ έφτασε ο Φέντερερ, αλλά τελικά το πρώτο σετ κρίθηκε στο τάι μπρέικ. Εκεί όπου ο Τζόκοβιτς εκμεταλλεύτηκε τα πολλά λάθη του Ελβετού κι έκανε το 1-0. Ο Φέντερερ βρέθηκε στο 5-3 αλλά από εκείνο το σημείο κι έπειτα έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο κι έτσι βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Το δεύτερο σετ είχε τελείως διαφορετική εικόνα. Ο Φέντερερ ήταν εξαιρετικός, βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο 4-0 και τελικά έκανε το 1-1 με 6-1 στα γκέιμς. Ο Ελβετός έκανε τρία μπρέικ στη διάρκεια του δεύτερου σετ, ενώ στο διάστημα αυτό είχε 30 winners έναντι μόλις 6 του Σέρβου. Παράλληλα, είχε ήδη 8 άσους έναντι 4 του Τζόκοβιτς και είχε καταφέρει να φέρει τον τελικό στην ισοπαλία παρά τα περισσότερα double faults (4 έναντι 3) και τα περισσότερα αβίαστα λάθη (18 έναντι 16).

Το τρίτο σετ είχε ίδια εικόνα με το πρώτο. Ο Φέντερερ κρατούσε πιο εύκολα το σερβίς του, αλλά το ίδιο έκανε -έστω και με δυσκολία- ο "Νόλε". Κάπως έτσι, το σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ, εκεί όπου ο Σέρβος είχε ξανά τον απόλυτο έλεγχο και κατάφερε να κάνει το 2-1.

Η απάντηση του Ελβετού ήταν άμεση. Μπήκε εξαιρετικά στο τέταρτο σετ, βρέθηκε μπροστά με 5-2 αλλά ο Σέρβος έμεινε ζωντανός με break (5-3). Μέχρι εκεί, όμως, ο Φέντερερ δεν έχασε και το δεύτερο γκέιμ που σέρβιρε για το σετ και κατάφερε να στείλει τον τελικό σε 5ο σετ. Ο πρώτος τελικός Wimbledon από το 2014 που κρίθηκε σε 5ο σετ.

Τα πάντα κρίθηκαν στο τελευταίο σετ. Οι δύο αντίπαλοι ξεκίνησαν καλά, κράτησαν το σερβίς τους, αλλά ο Σέρβος πήρε το 6ο γκέιμ, βρέθηκε μπροστά με 4-2 και απέκτησε σαφέστατο προβάδισμα. Ο Ελβετός, όμως, απάντησε άμεσα. Έκανε το break κι έπειτα κράτησε το σερβίς του, με αποτέλεσμα να φέρει το σετ στο 4-4. Κι έκτοτε οι δύο τους πήγαιναν χέρι χέρι. Ο Φέντερερ έκανε το break, βρέθηκε στο 8-7, αλλά έχασε το σερβίς του και παράλληλα έχασε την ευκαιρία να πάρει τον τίτλο (8-8). Τελικά, φτάσαμε στο 12-12, καθώς κανένας δεν κατάφερε να πάρει διαφορά δύο σετ κι έτσι ο νικητής κρίθηκε στο τάι μπρέικ του 5ου σετ. Πρώτη φορά στην ιστορία του Wimbledon που συνέβη κάτι τέτοιο...

Όπως και στα δύο προηγούμενα τάι μπρέικ, ο Σέρβος ήταν πιο δυνατός και στο τέλος κατάφερε να φτάσει στον τίτλο με 7-3!

Τα σετ: 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12.
Πηγή: sport24.gr