Παρασκευή, 26 Ιούλιος 2019 14:18

Υποβιβάστηκε από την Α’ εθνική η σκακιστική ομάδα του ΝΟΚ

Γράφτηκε από τον

Με την ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας να χάνει την παραμονή στις λεπτομέρειες ολοκληρώθηκε το 47ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας στο σκάκι.

Η αυλαία βρήκε την ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας να ισοβαθμεί στην 20η θέση, καταλαμβάνοντας με τα κριτήρια Buchholtz την 24η θέση. Οι 20 πρώτες έμειναν στην κατηγορία και οι υπόλοιπες 14 έπεσαν. Ήταν ένα σκληρό και δύσκολο πρωτάθλημα, στο οποίο η ομάδα του ΝΟΚ έκανε 6 βαθμούς στους 7 γύρους (2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες), από τις οποίες δικαιολογημένη ήταν μόνο η ήττα της πρώτης συνάντησης με την ΕΣΣΘ (ισοβάθμησε στην 1η θέση). Βεβαίως η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας επιμένει να συμμετέχει με αθλητές της ακαδημίας και όχι με μεταγραφές, όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις συμμετέχουσες ομάδες. Οι αθλήτριες Μαρία Φράγκου και Μαριάνθη Λούκα είχαν ένα εξαιρετικό τουρνουά είναι όμως αθλήτριες με αρκετή αγωνιστική εμπειρία. Οι άλλοι 6 νεαροί σκακιστές έκαναν πολύωρους αγώνες (διάρκειας 4 – 6 ωρών) και τελικά δεν μπορούσαν ν’ αποσπάσουν στην σκακιέρα τους ένα θετικό αποτέλεσμα. Στην σκακιέρα έφηβη έως 16 ετών αγωνιζόταν η Αντριάνα Αθανασοπούλου 12 ετών και στην σκακιέρα παις έως 12 ετών αγωνιζόταν οι 9χρονοι Κατερινόπουλος Κωνσταντίνος και Δραγώνας Σταμάτης. Στις σκακιέρες έως 16 και έως 20 ετών αγωνίστηκαν οι Λιάκος Χρήστος, Θωμαΐδης Παναγιώτης και Πουλόπουλος Ηλίας με βαθμούς ΕΛΟ 1300 – 1400 και αγωνιζόντουσαν με αντιπάλους βαθμών ΕΛΟ 1800 – 2100. Είχαν τις γνώσεις αλλά λόγω έλλειψης αγώνων πολύ φόβο, οπότε έπαιζαν συγκρατημένα.

Σεμινάριο με Χαλκιά

Με την επιστροφή της ομάδας η έφορος και αρχηγός της αποστολής κάλεσε σε σύσκεψη αθλητές και γονείς και τον τεχνικό της ομάδας κ. Θοδωρή Τσεκούρα, όπου συζητήθηκαν τα θετικά και τα αρνητικά, τα λάθη κα τις παραλήψεις και όλοι συμφώνησαν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των αθλητών για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Στα πλαίσια των αποφάσεων ήταν και η διεξαγωγή σεμιναρίων. Την Τρίτη μάλιστα διεξήχθη το πρώτο σεμινάριο για προχωρημένους – επίλεκτους σκακιστές της ακαδημίας με καλεσμένο τον Στέλιο Χαλκιά. Η ανακοίνωση του ΝΟΚ αναφέρει: “Φιλοξενήσαμε με μεγάλη μας χαρά στο εντευκτήριο της σκακιστικής ακαδημίας του Ν.Ο. Καλαμάτας , τον GM Στέλιο Χαλκιά , έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σκακιστές και προπονητές. Στο τετράωρο σκακιστικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ο Στέλιος μοιράστηκε μαζί μας ένα μικρό κομμάτι των πλούσιων γνώσεων του, εστιάζοντας όχι μόνο σε θεωρητικά-διδακτικά παραδείγματα αλλά και σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε σκακιστής που επιθυμεί να βελτιωθεί. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε προχωρημένους σκακιστές και το παρακολούθησαν 15 άτομα. Ο G.M. συνεχάρη την έφορο και τον προπονητή για το υψηλό γνωστικό επίπεδο των παιδιών και μάλιστα όλων όσων συμμετείχαν, αλλά και για το ήθος και την ευγένεια τους. Διαπίστωσε την έλλειψη αγωνιστικής εμπειρίας και συμβούλεψε τους αθλητές (και τους υπεύθυνους) να βρουν τρόπο να πάρουν μέρος σε διεθνή τουρνουά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και στη συνέχεια. Η έφορος υποσχέθηκε να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Εταιρεία Καρέλια Α.Ε. και κυρίως στον κ. Στάθη Καρέλια για τη χρυσή χορηγία του, που έδωσε την δυνατότητα συμμετοχής των αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, στο κορυφαίο σκακιστικό γεγονός της ΕΣΟ Τα θερινά τμήματα για αρχάριους και μέσους συνεχίζουν τα μαθήματα – προπονήσεις”.