Σάββατο, 05 Οκτώβριος 2019 11:37

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Το Navarino Challenge έχει πάρει τον χαρακτήρα του θεσμού”

Γράφτηκε από τον

Είναι κομμάτι του Navarino Challenge από τον πρώτο του χρόνο και ένα από τα μεγάλα ονόματα της σπουδαίας διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού που θα γίνει φέτος στις 11-13 Οκτωβρίου στην Costa Navarino.

Ο λόγος για τον δις αργυρό Ολυμπιονίκη του Ταε κβον ντο Αλέξανδρο Νικολαϊδη, ο οποίος μίλησε στην “Ε” για την φετινή διοργάνωση που βάζει ψηλά τον πήχη και θα φιλοξενήσει πιο πολλά αθλήματα και πιο πολλούς σπουδαίους αθλητές.

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης εξηγεί τους λόγους που η συμμετοχή στην διοργάνωση αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την πορεία του αθλητικού τουρισμού αλλά και τον προβληματισμό του για την πτωτική από πλευράς συγκομιδής διεθνών επιτυχιών πορεία του ταε κβον ντο στη χώρα μας.

(Φωτογραφία: Vangelis Patsialos)

Για μια ακόμη χρονιά θα διδάξετε το άθλημα του Tae Kwon Do στο Navarino Challenge. Τι σημαίνει για σας η διοργάνωση;

Κοιτώντας πίσω κάθε χρόνο, τις συμμετοχές αλλά και τα πρόσωπα που ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, καταλαβαίνει κάποιος ότι το Navarino Challenge έχει πάρει τον χαρακτήρα του θεσμού, κι έχει ξεφύγει από την εικόνα μιας απλής διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού. Έτσι κι εγώ, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι υπερήφανος και χαρούμενος που είμαι κομμάτι αυτού του θεσμού από τον πρώτο του χρόνο.

Πέρα από το Tae Kwon Do στο Navarino Challenge πραγματοποιούνται αρκετά Ολυμπιακά αγωνίσματα. Πως βλέπετε το φετινό πρόγραμμα;

Σκοπός του Navarino Challenge είναι να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη και να θέτει νέα όρια σε διοργανώσεις/θεσμούς αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα. Έτσι και φέτος, θα είναι περισσότερα αθλήματα από πέρυσι αλλά λιγότερα από την επόμενη χρονιά. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το σύνολο του αθλητικού κόσμου έχει αγκαλιάσει τον θεσμό και ζητάει όλο και περισσότερα, γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε όσο μεγαλύτερη ποικιλία μπορούμε στις δράσεις αυτού του τριημέρου. Με το μήνυμα «Ο Αθλητισμός Ενώνει» #sportsunitepeople η διοργάνωση συνεχίζει να ενώνει γονείς και παιδιά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες και να τους φέρνει κοντά στον αθλητισμό. Φέτος θα παρουσιαστούν περισσότερες από 30 αθλητικές δραστηριότητες.

(Φωτογραφία: Mike Tsolis)

Τα παιδιά πως αντιμετωπίζουν την συνύπαρξη με μεγάλους αθλητές και Ολυμπιονίκες όπως εσείς στο Navarino Challenge;

Όταν ήμουν μικρός αθλητής δεν είχα την χαρά να μπορώ να βρεθώ σε κοινό χώρο με αθλητές-σύμβολα που θαύμαζα. Έτσι λοιπόν προσπαθώ, όπως και οι υπόλοιποι Ολυμπιονίκες που λαμβάνουμε μέρος στο Navarino Challenge, να έχω όσο πιο άμεση επαφή με τα παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό, ώστε να τους εμπνεύσω να ασχοληθούν περισσότερο και να τον κάνουν μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους. Στην διοργάνωση, ακολουθούμε πάντα το σκοπό του Ολυμπιακού Κινήματος, που είναι να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου με την εκπαίδευση των νέων - μέσα από τον αθλητισμό, χωρίς διακρίσεις - και μέσα στο Ολυμπιακό πνεύμα. Παράλληλα, θέλουμε μέσα από τον αθλητισμό οι συμμετέχοντες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αλλά και την υγεία τους, όπως συνοψίζει και η πρόταση της φιλοσοφίας της χορηγού εταιρείας Nutramins «Ζήσε καλά, μεγάλωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!».

Για ποιους λόγους θα προτείνατε σε κάποιον να συμμετέχει στην διοργάνωση;

Εάν κάποιος/α θέλει να βρεθεί σε ένα τριήμερο δράσεων ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό, να δοκιμάσει διάφορα αθλήματα ο ίδιος/α και η οικογένεια του, να δει τα παιδιά του να χαίρονται με δράσεις που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ξανά, κι όλα αυτά σε έναν τόπο μαγικό όπως η Μεσσηνία και η Costa Navarino, τότε η συμμετοχή στο τριήμερο είναι επιβεβλημένη. Το νούμερο των συμμετοχών άλλωστε, όπως και η συνεχόμενη παρουσία επί σειρά ετών ανθρώπων που γνώρισαν το Navarino Challenge και το αγάπησαν, είναι η καλύτερη απόδειξη.

Πως βλέπετε τον αθλητικό τουρισμό και την ανάπτυξη του; Υπάρχουν δυσκολίες; Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη;

Ο αθλητικός τουρισμός είναι μια τεράστια ευκαιρία να γεμίσει ένα τεράστιο κενό που αυτός ο ευλογημένος τόπος δεν γνώριζε καν ότι υπήρχε πριν το 2013 και το πρώτο Navarino Challenge. Θεωρώ ότι η Ελλάδα διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες αλλά και την εμπειρία να διοργανώσει και να διαχειριστεί τον τουρισμό σε όλες του τις μορφές, κι αυτό αποδεικνύεται τα τελευταία έξι χρόνια.

Ποια είναι η πορεία του Tae Kwon Do στη χώρα και τι περιμένετε στο άμεσο μέλλον;

Δυστυχώς η πορεία τα τελευταία χρόνια είναι πτωτική από μεριάς συγκομιδής διεθνών επιτυχιών, καθώς μια μεγάλη «φουρνιά» αθλητών εγκατέλειψε του αγωνιστικούς χώρους. Οι επιτυχίες και οι νίκες δεν αποτελούν παρά το αποτέλεσμα σκληρού κόπου και προγραμματισμού κι όχι τύχης και πηγαίου ταλέντου, οπότε η πρόκληση είναι σχετικά εύκολη για να μπουν οι βάσεις για νέες μεγάλες επιτυχίες. Χρειάζεται ένα σοβαρό πλάνο και στήριξη προς στους αθλητές ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να κυνηγούν τα όρια τους.

(Φωτογραφία: Vangelis Patsialos)

Η πορεία του Αλέξανδρου Νικολαϊδη

Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου του 1979 και ο πατέρας του ήταν επίσης πρωταθλητής στο τάε κβο ντο Έκανε σπουδές Φυσικής Αγωγής στο ΑΠΘ Άρχισε το τάε κβο ντο το 1982, σε ηλικία τριών ετών και το επάγγελμά του είναι πυροσβέστης.

Παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 υπέστη κάταγμα στην κνημιαία ακρολοφία, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης επί δύο χρόνια. Επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Στη διοργάνωση αυτή, αγωνίστηκε στην κατηγορία των +80 κιλών και έφθασε μέχρι τον τελικό, που έγινε στις 29 Αυγούστου του 2004. Ο αθλητής ηττήθηκε από τον Κορεάτη Ντάε Μουν με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο.

Το 2008 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στη Ρώμη και προηγήθηκε χρονικά κατά 3 μήνες των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών στον τελικό με τον Γάλλο πρωταθλητή Pascal Gentil.

Η επόμενη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε τον Αύγουστο του 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Ο Νικολαΐδης στις 23 Αυγούστου του 2008 προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό (στην κατηγορία των +80 κιλών), όπου όμως γνώρισε και πάλι την ήττα στις λεπτομέρειες (5-4) από τον Νοτιοκορεάτη, Ντονγκμίν Τσα. Στην ολυμπιάδα του Λονδίνου ο Νικολαΐδης αποκλείστηκε νωρίς και δεν διεκδίκησε μετάλλιο.

Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών, χάνοντας στον ημιτελικό από τον Αζέρο Ταβαγκούλ Μπαϊράμοβ.

Σημαντικές διακρίσεις

2010 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 3ος Χάλκινο μετάλλιο

2009 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα - 5ος

2008 - Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο

2008 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 1ος Χρυσό μετάλλιο

2004 - Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο

2004 - Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα - 1ος Χρυσό μετάλλιο

1998 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας- 3ος (Χάλκινο μετάλλιο)

1998 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 5ος

1997 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος (Χρυσό μετάλλιο)

1997 - Μεσογειακοί Αγώνες - 2ος (Αργυρό μετάλλιο)

1996 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο

1996 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο


(Κεντρική φωτογραφία: Mike Tsolis)