Κυριακή, 22 Μάρτιος 2020 22:08

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα τρία σενάρια για τη νέα ημερομηνία

Γράφτηκε από τον
Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα τρία σενάρια για τη νέα ημερομηνία

Όλα δείχνουν αναβολή λόγω κορονοϊού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η ΔΟΕ καλείται μέσα σε ένα μήνα να βρει νέα ημερομηνία διεξαγωγής. 

Μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα ξέρουμε την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο με την αναβολή τους να είναι εξαιρετικά πιθανή λόγω του κορονοϊού, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Κυριακής (22/3).

Ήδη η ΔΟΕ αναζητά διαθέσιμες νέες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τους και στο τραπέζι έχουν πέσει τρία σενάρια. Από το 2020 που είναι η προτεραιότητα και την πρώτη φορά σε μονό έτος μέχρι το 2022 και το πρόβλημα με το Παρίσι.

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Προτεραιότητα της ΔΟΕ είναι να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα στο τρέχον έτος (2020). Βέβαια όλα εξαρτώνται από την κατάσταση με τον κορονοϊό, η οποία αυτή τη στιγμή είναι απελπιστικά ρευστή.

Όσον αφορά στις διαθέσιμες ημερομηνίες, στο καλό σενάριο θα μπορούσε η διοργάνωση να μετατεθεί κατά ένα μήνα και να διεξαχθεί όταν ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι Παραολυμπιακοί. Από τις 25 Αυγούστου, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου δηλαδή.

Τέτοια επιλογή θα έφερνε σύγκρουση με το καλεντάρι του ποδοσφαίρου, του NBA, του τένις και του γκολφ. Η δεύτερη διαθέσιμη ημερομηνία μέσα στο 2020 είναι ο Οκτώβριος.

Τέτοια εποχή είχαν διεξαχθεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964, τους οποίους κατά σύμπτωση είχε φιλοξενήσει το Τόκιο.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΟΝΟ ΕΤΟΣ: TO 2021

Εάν υιοθετηθεί αυτή η επιλογή θα πρόκειται για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν από το 1896 και μετά σε μονό έτος και όχι σε διάστημα τετραετίας από τους προηγούμενους (με εξαίρεση τις διοργανώσεις των 1916, 1940 και 1944 που δεν διεξήχθησαν λόγω Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου).

Ο πονοκέφαλος είναι ότι το 2021 είναι αγωνιστικό έτος Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Υγρού στίβου και στίβου (υπάρχουν τα Euro, Copa America, Gold Cup στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν επηρεάζουν σημαντικά) κομβικών αθλημάτων.

Η αίσθηση είναι ωστόσο ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μετατεθούν κατά ένα χρόνο τα δυο αυτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα (σε Ιαπωνία και ΗΠΑ αντίστοιχα) σε περίπτωση που το ζητήσει η ΔΟΕ.

Το 2021, επίσης, δεν θ' αποτελούσε πρόβλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, καθώς υπάρχει χρονικό διάστημα τριών ετών.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ 2022

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά για το τρίτο σενάριο. Πρώτα από όλα σε περίπτωση επιλογής θα είναι το μοναδικό μεγάλο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού.

Κι αυτό γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο που πάγια διεξάγεται καλοκαίρι, εκείνο το έτος (2022) θα διεξαχθεί το χειμώνα στο Κατάρ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην αραβική χώρα.

Το καλεντάρι ευνοεί. Επίσης θα δοθεί απαραίτητος χρόνος για την επιστροφή στην αθλητική ομαλότητα και κανονικότητα από την περιπέτεια του κορονοϊού.

Πάμε και στα αρνητικά. Οι αθλητές, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα το επιθυμούσαν. Έχοντας ήδη πίσω τους μια προετοιμασία τεσσάρων ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο, είναι αμφίβολο πόσο θα ήθελαν να μπουν σε ένα νέα κύκλο διετούς προετοιμασίας.

Κι έπειτα, τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι; Νέα μεγάλη διοργάνωση μέσα σε δύο χρόνια; Άλλο ένα κομβικό ερώτημα που αναζητά απάντηση.

Πηγή: sport24.gr