Σάββατο, 28 Μάρτιος 2020 11:34

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Θύμα του κορονοϊού και το ευρωπαϊκό στην Καλαμάτα!

Γράφτηκε από τον

Λένε πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο... Θεός γελάει. Στην παρούσα φάση γελάει... ο κορονοϊός,.που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και έχει "παγώσει" τα πάντα.

Θύμα του ιού που πλήττει την ανθρωπότητα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας, που επρόκειτο να διεξαχθεί το Μάιο στην Καλαμάτα και το οποίο ματαιώθηκε. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά,,όταν έχουν αναβληθεί κορυφαία παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο. Αυτό που προέχει είναι η υγεία. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας, αφορούσε σκάφη τύπου Laser κατηγορίας Standard για άνδρες και κατηγορίας Radial για γυναίκες και είχε προγραμματιστεί να γίνει από 16 έως 23 Μαΐου στην Καλαμάτα, με διοργανωτή το Ναυτικό Ομιλο Καλαμάτας. Μέχρι προχθές είχαν δηλώσει συμμετοχή 188 αθλητές και αθλήτριες από 36 χώρες, μιας και θα συμμετείχαν και αθλητές εκτός συναγωνισμού από Αργεντινή, Χιλή, Καναδά, Γουατεμάλα, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, ΗΠΑ. Το εν λόγω πρωτάθλημα θα ήταν ένα καλό τεστ ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Οι χώρες που θα συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν: Λευκορωσία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Αγγλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία,,Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία. Oι παραπάνω συμμετοχές δείχνουν και τη δυναμική του αγώνα, που είχε αναλάβει ο Ναυτικός Ομιλος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Σκαφών Laser (EurILCA).

120 000 ευρώ το κόστος του αγώνα

Οι δοκιμασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί και είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη διοργάνωση που θα γινόταν μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το κόστος θα έφθανε τα 120.000 ευρώ και για πολλούς αυτοί οι αγώνες ήταν η μεγάλη ευκαιρία για να εξελιχθεί η μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε διεθνές κέντρο ιστιοπλοΐας. Οι εξελίξεις όμως ανάγκασαν τους ανθρώπους του ΝΟΚ να αναβάλουν τους αγώνες, καθώς ακόμα και αν τελειώσει σύντομα αυτή η δοκιμασία, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Ελπίδες για το μέλλον

Το οικονομικό περιβάλλον θα αλλάξει και είναι αβέβαιο αν οι χορηγικές συμφωνίες πριν την πανδημία θα έχουν ισχύ. Ακόμα και να βρισκόντουσαν πάντως τα χρήματα, ουδείς ξέρει τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις πολιτών και σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας δεν θα μπορούσε ο ΝΟΚ να αναλάβει το ρίσκο. Γι' αυτό και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα γίνει εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες τον Οκτώβριο στο Καλαμάκι, που αποτέλεσε την έσχατη λύση. Το 2021 έχει αποφασιστεί να γίνει εκτός Ελλάδας και στο ΝΟΚ ελπίζουν πλέον να αναλάβουν στο μέλλον μια παρόμοια διοργάνωση. Κάτι που δεν απέκλεισαν και οι ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Κλάση, μιας και αναγνωρίζουν τον εξαιρετικό θαλάσσιο στίβο της Μεσσηνίας. Να σημειωθεί ότι στο ΝΟΚ επιθυμούσαν διακαώς αυτή τη μεγάλη διοργάνωση και με μεγάλο αγώνα είχαν ξεπεράσει πολλά εμπόδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει ποσό 30.000 ευρώ για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, χρήματα που "κόπηκαν" από τη σημερινή κυβέρνηση. Παρά την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης - σύμφωνα με το ΝΟΚ - βρέθηκε λύση με χορηγούς και όλα είχαν μπει στην τελική ευθεία. Γι' αυτό και στις τάξεις των διοργανωτών υπάρχει απογοήτευση για την ματαίωση του αγώνα.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΝΟΚ Δημήτρης Κακαλίκας

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Δημήτρη Κακαλίκα. Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας μιλώντας στην "Ελευθερία" είπε: "Τα συναισθήματα μετά από αυτή την εξέλιξη δεν είναι καλά. Δούλεψαν πολλοί άνθρωποι γι' αυτή τη διοργάνωση και είχαμε έρθει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά ο κορονοϊός μας τα έκανε... θάλασσα. Είχαμε τακτοποιήσει τα πάντα. Ηταν δίπλα μας 100 άτομα εθελοντές και οι οργανωτικές επιτροπές είχαν ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες του αγώνα". Στο φινάλε έστειλε και μήνυμα σε αυτούς που κάνουν κριτική " Είμαι απογοητευμένος για τη στάση ορισμένων καλαματιανών ανεγκέφαλων για την κριτική που κάνουν".