Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2020 14:25

Βαζαίος: "Ευκαιρία να θυμηθούμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητισμός, δεν γίνονται για το χρήμα"

Γράφτηκε από τον
Βαζαίος: "Ευκαιρία να θυμηθούμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητισμός, δεν γίνονται για το χρήμα"

 

Αν και πλέον έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ και έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Βαζαίος παραμένει ιδιαίτερα γνωστός στις ΗΠΑ, χάρη στις επιτυχίες του στο κολεγιακό πρωτάθλημα κολύμβησης τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Έλληνας πρωταθλητής παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα «swimswam», ίσως τη σημαντικότερη του χώρου, όπου μίλησε για την απόφασή του να επιστρέψει στην πατρίδα, το πώς αντιμετωπίζει τα περιοριστικά μέτρα και την έλλειψη προπονήσεων λόγω κορονοϊού, την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και πολλά άλλα θέματα.

Μεταξύ άλλων ο πρωταθλητής Ευρώπης είπε:

«Αφότου αποφοίτησα τον Δεκέμβριο, αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα για να προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρειάστηκα κάποιο διάστημα για να προσαρμοστώ εκ νέου στο πρόγραμμα, μετακόμισα σε νέο σπίτι, είχα και κάποιες ατυχίες με ασθένειες, αλλά σιγά-σιγά ξαναέβρισκα τη φόρμα μου. Είχα ένα σχετικά καλό χειμερινό πρωτάθλημα, «κατεβαίνοντας» τα δύο λεπτά στα 200μ. μικτή και στα 200μ. πεταλούδα, και ξαφνικά προέκυψε το θέμα με τον Covid-19. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και δεν είχαμε το χρόνο να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Δεν έχουμε προπονηθεί εδώ και 2,5 εβδομάδες και πλέον είμαστε δια νόμου κλεισμένοι στο σπίτι. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες για να βγεις έξω, αλλά εγώ προσπαθώ να μένω μέσα και να μην πλησιάζω κανέναν. Δεν θέλω να αρρωστήσω, αλλά ούτε να κολλήσω κάποιον άλλον, αν εγώ έχω κάτι».

Σχετικά με την απόφαση της ΔΟΕ να μεταθέσει για το 2021 τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ο Βαζαίος τόνισε: «Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η καλύτερη απόφαση, όχι μόνο για να υπάρχει fair-play για όλους, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας. Δεν θα ήταν έξυπνο να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς θεατές. Την ίδια ώρα όμως, αποτελεί μία ευκαιρία για όλους να θυμηθούμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητισμός, δεν γίνονται για το χρήμα».

Για το πρόγραμμα προπόνησης του στην Ελλάδα, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είπε: «Βασικά είμαστε εγώ κι άλλος ένας που κολυμπάει πρόσθιο (σ.σ. ο Παναγιώτης Σαμιλίδης). Κάνουμε περισσότερο εξατομικευμένη προπόνηση, εστιάζοντας στα 200μ. μικτή και στα 100μ. ελεύθερο, γιατί έχουμε τη σκυταλοδρομία (σ.σ. τα 4Χ100μ. ελεύθερο, όπου η εθνική έχει εξασφαλίσει θέση για το Τόκιο)».

Σε ερώτηση για το πόσο τον βοηθάει να βρίσκεται ξανά μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του, ο Βαζαίος ανέφερε: «Ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να επιστρέψω και να προπονηθώ στην Ελλάδα. Ήταν ένα μεγάλο δίλημμα που με προβλημάτισε για 1-2 μήνες, προσπαθούσα να βρω την καλύτερη λύση για εμένα, σωματικά και πνευματικά. Εδώ έχω όλους τους φίλους μου και μπορούσαμε να βγαίνουμε έξω και να κάνουμε όσα κάναμε πριν φύγω για τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (σ.σ. 25άρας πισίνας) με βοήθησε να βρω νέους χορηγούς που πιστεύουν σε μένα. Αισθάνθηκα ότι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω για να πάρω ώθηση και να προπονηθώ πιο σκληρά».

Για τη νέα καθημερινότητά του, την εποχή του κορονοϊού, ο 26χρονος πρωταθλητής τόνισε: «Στην αρχή ήταν λίγο βαρετά, δεν είχα κίνητρο για να κάνω ασκήσεις στο σπίτι. Πριν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων πίεζα τον εαυτό μου να κάνω, ώστε να παραμείνω σε φόρμα και αυτή η υποχρέωση με ταλαιπωρούσε πνευματικά. Όταν μάθαμε για την αναβολή χαλάρωσα και άρχισα να το κάνω επειδή θέλω. Παράλληλα έχω την ευκαιρία να διαβάσω κάποια βιβλία, να δω Netflix και τηλεοπτικές εκπομπές, να χαλαρώσω και να θυμηθώ όλους τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησα αυτό το «ταξίδι», γιατί δυστυχώς οι αθλητές κάπου χανόμαστε στην πορεία».

Και συμπλήρωσε: Στην προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς του Ρίο, δυσκολεύτηκα να μείνω ήρεμος, να μην αγχωθώ και κατά κάποιο τρόπο το παράκανα και βρέθηκα στην άλλη όχθη. Μετρούσα υπέρ του δέοντος τι έτρωγα, τι έπινα, πόση δουλεια έκανα, στο κεφάλι μου υπήρχε ένα... χάος. Αυτή την περίοδο επανεξετάζω τα όριά μου και τον τρόπο με τον οποίο προπονώ, όχι μόνο το σώμα μου, αλλά και το μυαλό και την ψυχολογία μου. Προσπαθώ να ανεβάσω την αυτοεκτίμησή μου, να χαλαρώσω και να ευχαριστηθώ την κολύμβηση, γιατί την αγαπώ. Θέλω να ξαναβρώ το πάθος και τον ενθουσιασμό μου.

Ο Ανδρέας Βαζαίος είπε επίσης ότι έγινε δεκτός σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ψυχολογίας στην Αγγλία, γεγονός που τον χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού «... τώρα θα έχω την ευκαιρία να κάνω αυτό που ονειρευόμουν, να γίνω αθλητικός ψυχολόγος». Και κατέληξε με ένα μήνυμα για τις δύσκολες ώρες που περνάει σχεδόν όλη η υφήλιος, υπογραμμίζοντας: «Η κατάσταση είναι τρελή, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και δεν έχουμε το χρόνο να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Μην φοβάστε, ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών και έχετε πίστη. Η γενιά μας θα βγει καλύτερη και πιο δυνατή και ελπίζω σύντομα να επιστρέψουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ