Πέμπτη, 07 Μάιος 2020 15:13

Κολύμβηση: Η αγωνία των προπονητών για το μέλλον αθλητών και σωματείων

Γράφτηκε από τον

Στην ανάγκη να στηριχθεί ο σωματειακός αθλητισμός, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης του αθλητικού οικοδομήματος στην Ελλάδα, εστίασαν με δηλώσεις τους στην ΚΟΕ οι προπονητές επίλεκτων νεαρών κολυμβητών/τριών.

Με δεδομένη τη διακοπή όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, εγχώριων και διεθνών, ο Άκης Οικονόμου του Εθνικού Πειραιά, ο Μίλτος Κανελλόπουλος του ΑΝΟ Γλυφάδας, ο Μίλτος Χαλκιάς του Ηρακλή και ο Γιώργος Δαμασιώτης του Ωκεανού εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον συλλόγων και αθλητών, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της πανδημίας.

Εκτός των αθλητών της ελίτ, όπως ο Κριστιάν Γκολομέεβ και η Νόρα Δράκου, ο Άκης Οικονόμου προπονεί και νεαρούς κολυμβητές όπως ο Δανιήλ Γιουρτζίδης και ο Παναγιώτης Βλαχογιαννάκος. Αμφότεροι είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων του Αμπερντίν, το οποίο ματαιώθηκε, και δεν θα έχουν ξανά αυτή την ευκαιρία, αφού βγαίνουν φέτος από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. «Οι δύο αθλητές που προπονώ, συγκεκριμένα για τις μικτές, είχαν στόχο τη διάκριση και ακόμα και την κατακτηση ενός μεταλλίου. Είχαν επενδύσει όλη τη χρονιά στις προπονήσεις ενώ ήταν στην Γ΄ Λυκείου. Θέλω να ελπίζω ότι ίσως βρεθεί μια λύση για αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση» επισήμανε ο προπονητής του Εθνικού.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Γεωργία Δαμασιώτη, η οποία είχε σοβαρές πιθανότητες για μετάλλιο στο Αμπερντίν, στα αγωνίσματα της πεταλούδας, και του χρόνου δεν θα ανήκει πλέον στην κατηγορία νεανίδων. Ο πατέρας και προπονητής της, Γιώργος Δαμασιώτης, προτιμά να στρέψει το βλέμμα του στο μέλλον και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς αυτό (σ.σ. τη δυνατότητα κατάκτησης μεταλλίου στο Αμπερντίν) δεν θα το δούμε, αλλά χωρίς να χάνουμε την αισιοδοξία μας, όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα μελετήσουμε τα δεδομένα και θα θέσουμε νέους στόχους».

Για τον Μίλτο Κανελλόπουλο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς ο Κώστας Εγγλεζάκης έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και εκεί στοχεύει και η Ιωάννα Σαχά, η οποία σπουδάζει στις ΗΠΑ και πριν λίγο καιρό σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στα 200μ. ύπτιο. Η αγωνία του προπονητή του ΑΝΟΓ, όμως, αφορά το μέλλον των σωματείων. «Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να σκύψει το κεφάλι πάνω από το παραγωγικότερο κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού, το σωματείο. Εάν τα σωματεία δεν επιβιώσουν, πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να απολαύσουμε αθλητικές επιτυχίες» τονίζει ο έμπειρος προπονητής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μίλτος Χαλκιάς, που έχει υπό τις οδηγίες του τον 19χρονο Γιώργο Ασπουγαλή: «Θα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα πριν έρθει αυτή. Θα πρέπει να στηρίξουμε τους επίλεκτους κολυμβητές, αλλά και τον σωματειακό αθλητισμό, που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία».

ΑΠΕ - ΜΠΕ