Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2020 14:05

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μαραθώνιος & Μαραθώνας» του Ηρακλή Αθανασόπουλου

Γράφτηκε από τον

Δέκα χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, ο δημοσιογράφος Ηρακλής Αθανασόπουλος επανέρχεται με την δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Μαραθώνιος & Μαραθώνας: η πλήρης διατριβή επί της κλασσικής διαδρομής».

Πρόκειται για την ανανεωμένη εις το μέγιστο βαθμό έκδοση, συγκριτικά με αυτή του 2010! Ενα βιβλίο μοναδικό στο είδος του, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό,χρήσιμο στους φίλους του μαραθωνίου και όχι μόνο, καθώς η διαρκής αναζήτηση του συγγραφέα αποκάλυψε νέα στοιχεία.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται όλα τα γεγονότα των 125 ετών της ιστορίας του μαραθωνίου επί της κλασσικής διαδρομής με τη χρονική σειρά τους, απλά και κατανοητά, στηριγμένα στη χρονοβόρο έρευνα και στη τεκμηρίωση, πχ η γέννηση του αγωνίσματος, ο θρύλος του Λούη κ.ο.κ.
Οι λεπτομέρειες, τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των 138 επίσημων αγώνων καλύπτουν τα 2/3 του βιβλίου με περιγραφές, αλλού εκτενείς αλλού περιορισμένες, οι οποίες προκύπτουν από τη μελέτη των πηγών! Καταγράφονται ιστορίες παράξενες, περίεργες, ηρωικές ή δραματικές.
Στο βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να βρει τη μόνη τόσο αναλυτική περιγραφή της κλασσικής διαδρομής από χιλιόμετρο σε χιλιόμετρο με τα υψομετρικά γραφήματα.
Επίσης περιέχεται ο ακριβέστερος έως τώρα πίνακας με όλους τους Ελληνες πανελληνιονίκες από το 1896 έως και το 2019. Η ακρίβεια αφορά το δρομέα - πανελληνιονίκη, την επίδοσή του, την ημερομηνία και τη διαδρομή διεξαγωγής του αγώνα. Βέβαια ξεχωρίζουν οι δρομείς – προσωπικότητες (πορτραίτα).
Αναδεικνύονται και άλλες, όπως ο ξεχασμένος Τριβουλίδης. Προτάσσεται, αντί εισαγωγής, η ιστορική αναδρομή στη μάχη του 490 πχ. Εγκωμιάζεται ο «κήπος των Αθηνών», ο Μαραθώνας του σήμερα και του αύριο. Στο βιβλίο περιγράφονται βέβαια και οι 10 νέοι αγώνες.

Ιδιαίτερη αναφορά και στη Μεσσηνία

Ο Ηρακλής Αθανασόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη Μεσσηνία, περιγράφοντας την πανελλήνια νίκη του Σταύρου Μανωλόπουλου το 1926 επί της κλασικής διαδρομής και τη συνοδεύει με τη σπάνια φωτογραφία του τερματισμού του. Ακόμα μεταξύ άλλων δημοσιεύεται φωτογραφία του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και οι παρουσίες του ΣΔΥΜ στον ΚΜΑ/ΑΜΑ Το νέο βιβλίο «Μαραθώνιος & Μαραθώνας», διατίθεται αποκλειστικά από τον ίδιο το συγγραφέα: Ηρακλή Αθανασόπουλο, τηλ: 6946949289 και e-mail: ira_athos@yahoo.gr