Πέμπτη, 23 Ιούλιος 2020 19:23

Μετωπική ΣΕΓΑΣ - Υφυπουργείου με φόντο την εκταμίευση της επιχορήγησης

Γράφτηκε από τον
Μετωπική ΣΕΓΑΣ - Υφυπουργείου με φόντο την εκταμίευση της επιχορήγησης

Ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση τη εκταμίευσης της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης. Για υποκριτική και παραπλανητική ανακοίνωση κάνει λόγο το Υφυπουργείο.

Κόντρα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΕΓΑΣ και το Υφυπουργείο αθλητισμού. Η Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την καθυστέρηση που υπάρχει.

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ανακοίνωση: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ εκφράζει την απογοήτευση και την αγωνία του, για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της δεύτερης δόσης της κρατικής επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες, καθώς και την απουσία οποιασδήποτε εξέλιξης για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης που ανακοινώθηκε για τα αθλητικά Σωματεία.

Παρά τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού στη Βουλή (στις 15 Μάιου), περί καταβολής «στα μέσα του καλοκαιριού και νωρίτερα ίσως», σήμερα 22 Ιουλίου δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι πρόδρομες διαδικασίες για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

Ο ΣΕΓΑΣ, όπως είναι γνωστό, υλοποιεί κανονικά το αγωνιστικό του πρόγραμμα, με μεγάλη συμμετοχή αθλητριών και αθλητών. Έχουμε, μάλιστα, τη χαρά να βλέπουμε στους αγώνες μας πολλές υψηλού επιπέδου επιδόσεις.

Η πρωτοφανής καθυστέρηση στη εκταμίευση της δεύτερης δόσης της κρατικής χρηματοδότησης, με δεδομένα τα προβλήματα στη χορηγική αγορά λόγω της πανδημίας, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε σχέση με τη ρευστότητα των αθλητικών Ομοσπονδιών και των Σωματείων και απειλεί την ομαλή λειτουργία τους.

Τόσο η δεύτερη δόση της κρατικής επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες, όσο και η οικονομική ενίσχυση στα Σωματεία, πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

Η ασυνέπεια και η αδιαφορία του σημερινού Υφυπουργού Αθλητισμού και οι λανθασμένες αποφάσεις του σε νομοθετικό, λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο δημιουργούν κινδύνους για τον Ελληνικό Αθλητισμό".

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υφυπουργείου. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για υποκριτική και παραπλανητική ανακοίνωση: "Αναφορικά με την υποκριτική και παραπλανητική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, στις 22/07/2020, για «πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της δεύτερης δόσης της κρατικής επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες» και «ασυνέπεια και αδιαφορία του σημερινού Υφυπουργού Αθλητισμού», επισημαίνονται τα εξής:

Μέχρι και χθες, 22/07/2020, ο ΣΕΓΑΣ ακόμα τροφοδοτούσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ με σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου κατόπιν να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του! Η «έγκριση προϋπολογισμού» είναι προϋπόθεση απαραίτητη για να εκταμιευθεί η β’ δόση της τακτικής επιχορήγησής του, ύψους 1.000.200 (η α’ δόση ύψους 1.500.000 εκταμιεύτηκε στα μέσα Μαρτίου).

Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει υπογράψει για τα ποσά, που αφορούν στη β’ δόση της επιχορήγησης όλων των Ομοσπονδιών, εδώ και ένα μήνα.

Επιπλέον, στις 21/07/2020 στον ΣΕΓΑΣ, μεταξύ άλλων Ομοσπονδιών, Συνδέσμων και Ενώσεων, απεστάλη «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων) για «υποχρέωση απογραφής και ένταξης στο σύστημα πληρωμής». Υποχρέωση, η οποία μέχρι να εκπληρωθεί, εκτός από ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες, δεν επιτρέπει εκταμίευση της επιχορήγησης.

Για την υποχρέωσή του αυτή ο ΣΕΓΑΣ, μεταξύ άλλων Ομοσπονδιών, Συνδέσμων και Ενώσεων, είχε ενημερωθεί και από τον κ. Αυγενάκη, επισήμως και γραπτώς, από τις 25/10/2019.

Το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, πέραν τους ΣΕΓΑΣ, αφορά και σε:

* Ελληνική Ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο Ελλάδος

* Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία

* Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ

* Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου

* Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ

* Ελληνική Ομοσπονδία Φίλαθλων Σωματείων Αντιπτέρισης

* Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζιου Ζίτσου

* Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος

* Πανελλήνια Ομοσπονδία Κικ Μπόξινγκ

* Ελληνική Ομοσπονδία Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού

* Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου

* Σύνδεσμος Ελλήνων Διαιτητών Υδατοσφαίρισης

* Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης

* Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών

* Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Αθηνών και Ανατολικής Αττικής

* Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής

* Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Μακεδονίας"

Πηγή: sport24.gr