Σάββατο, 22 Αύγουστος 2020 10:54

Σήμερα ο αγώνας δρόμου στη Μεσσήνη, με πάνω από 300 συμμετοχές

Γράφτηκε από τον
Σήμερα ο αγώνας δρόμου στη Μεσσήνη, με πάνω από 300 συμμετοχές

Με περισσότερες από 300 συμμετοχές θα διεξαχθεί σήμερα, Σάββατο στη Μεσσήνη ο αγώνας δρόμου με την επωνυμία “Στα χνάρια της ιστορίας”, που διοργανώνει ο Σύλλογος Αθλουμένων Μεσσήνης, με την συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης και έχοντας την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.

Οι αγώνες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του πολιτιστικού καλοκαιριού του Δήμου Μεσσήνης, θα γίνουν με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ και είναι οι πρώτοι στη Μεσσηνία μετά την καραντίνα, αλλά και οι πρώτοι που διοργανώνει ο Σ.Α.Μ. που το περασμένο Δεκέμβριο είχε κάνει και το Night Run το οποίο είχε περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Για σήμερα ο σύλλογος της Μεσσήνης έχει σχεδιάσει δύο αγώνες (5 και 20 χιλιομέτρων).
Στα πέντε χιλιόμετρα (ώρα έναρξης 7 μ.μ.) οι συμμετοχές είναι 140 και στον μεγάλο αγώνα 170. Στα πέντε χιλιόμετρα επιτρέπεται και το δυναμικό βάδισμα. Ο αγώνας των 20 χιλιομέτρων (ώρα έναρξης 6 μ.μ.) αναφέρεται στην ιστορία. Συνδέει την αρχαία, την πόλη του Αριστομένη, με τη νέα Μεσσήνη η το Νησί όπως αγαπούν να την ονομάζουν οι Μεσσήνιοι. Ξεκινά από την πλατεία του Ανω Μαυροματίου (Αρχαία Μεσσήνη ή Ιθώμη) στις 6 το απόγευμα. Εκεί η υψομετρική δείχνει 394μ. Η διαδρομή «σπρώχνει» τους δρομείς να τρέξουν γρήγορα γιατί έως και τα 8300μ είναι κατηφορική (downhill). Σε αυτό το χιλιομετρικό σημείο, στο Αριστοδήμειο, το υψόμετρο είναι 42, δηλαδή μείον 352μ!!! Ακολουθεί το πεδινό τμήμα, ολίγον κατηφορικό και κυρίως επίπεδο. Διέρχεται από τα χωριά Εύα, Τρίοδο, Καρτερόλι και καταλήγει στην πλατεία της Μεσσήνης. Προβλέπονται τέσσερις σταθμοί υποστήριξης/τροφοδοσίας με νερό και τζελ (4ο-8ο-12ο και 16ο χλμ). Θα τιμηθούν οι έξι πρώτοι άνδρες και γυναίκες με έπαθλα. Ολοι οι τερματίζοντες παραλαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο, δίπλωμα και τεχνικό t-shirt.
Ο «μικρός» αγώνας, αυτός των 5χλμ ξεκινά στις 7 το απόγευμα και τερματίζει στην πλατεία του Νησιού. Η διαδρομή θεωρείται πανεύκολη για όλους και γρήγορη για καλογυμνασμένους! Κινείται σε δρόμους της πόλης και εξέρχεται ΒΔ προς Κάτω Μαυρομάτι. Εκεί χαράχθηκε μια μικρή κυκλική διαδρομή εντός του χωριού έως την ευθεία της επιστροφής για τον τερματισμό. Ανδρες της Τροχαίας Καλαμάτας και του ΑΤ Μεσσήνης θα φροντίσουν για την ομαλή κίνηση των δρομέων εντός των διαδρομών και των οχημάτων εκτός αυτών. Ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτές του ΚΥ θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε επίκαιρα σημεία (εκκίνηση, σταθμοί, τερματισμός). Οι εθελοντές πλαισιώνουν την όλη οργάνωση σε όλα τα πόστα με την πολύτιμη προσφορά τους. Να σημειωθεί ακόμα ότι εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του Covid 19 οι διοργανωτές θα φροντίσουν να εφαρμοστούν οι οδηγίες που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ και τη ΓΓΑ για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Συνεπώς: Η εκκίνηση, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα γίνει με πολλαπλές τμηματικές εκκινήσεις λαμβάνοντας υπόψιν την ατομική επίδοση στα 10 ή 20 km των δρομέων για να περιοριστούν οι προσπεράσεις στη διαδρομή. Η κάθε εκκίνηση θα περιλαμβάνει 5 αθλητές που θα τηρούν την απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους και θα πραγματοποιείται κάθε 10 δευτερόλεπτα.
Στο χώρο του τερματισμού στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης οι δρομείς θα απομακρύνονται από την περιοχή τερματισμού αφού παραλάβουν με ασφαλή τρόπο το μετάλλιο τερματισμού και τα δώρα της διοργάνωσης, ενώ θα απαγορευτεί και η παρουσία θεατών στην περιοχή τερματισμού.
Τελετή απονομών: Η τελετή απονομών που είναι μόνο για το δρόμο των 20 km θα γίνει για την αποφυγή συνωστισμού για τους 6 άνδρες στις 21:00 και για τις 6 γυναίκες στις 21:10.
Το πρόγραμμα
10:00 έως 14:00 παραλαβή αγωνιστικού πακέτου, στάδιο Μεσσήνης
16:00 αναχώρηση λεωφορείων προς αρχαία Μεσσήνη για τους δρομείς
18:00 έως και 18:10 διαλειμματική εκκίνηση 20 χλμ
19:00 εκκίνηση δρόμου 5χλμ, πλατεία Μεσσήνης
21:00 έως 21:30 απονομές, ομιλίες, κ.α.