Πέμπτη, 03 Σεπτέμβριος 2020 12:35

Μόνο 3 αθλητές στον κολυμβητικό μαραθώνιο λόγω κορονοϊού

Γράφτηκε από τον

Στα δάκτυλα του ενός χεριού μετρούνται οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στον κολυμβητικό μαραθώνιο μεσσηνιακού κόλπου Κορώνη - Καλαμάτα.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Μαυρομάτη, την Χριστίνα Γονίδη και την Λάουρα Ντεμουστιέρ από τη Γαλλία. Ο κορονοϊός κράτησε στις πατρίδες τους πολλούς που ήθελαν να κολυμπήσουν σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα, καθώς υπήρχαν συμμετοχές ακόμα και από Βραζιλία και Αμερική.

Ο Ναυτικός Ομιλος Καλαμάτας αποφάσισε όμως να γίνει ο αγώνας, μιας και διεξάγεται εδώ και 31 χρόνια.

"Ο κορονοϊός μας τα έκανε... θάλασσα, αφού είχαμε συμμετοχές μέχρι και από Χαβάη, αλλά οι απαγορεύσεις δεν τους επέτρεψαν να έρθουν και έτσι φθάσαμε σε αυτόν τον αριθμό. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα, που έχει γίνει με πολύ ιδρώτα και να τον κάνουμε έστω και με τρεις αθλητές", εξήγησε ο πρόεδρος του διοργανωτική Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Δημήτρησ Κακαλίκας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η εκκίνηση θα δοθεί αυτό το Σάββατο στις 7.30 το πρωί από την Κορώνη και ο τερματισμός θα γίνει μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ.

"Μας άφησε πληγές το ευρωπαϊκό"

Ο κ. Κακαλίκας αφού ξεκαθάρισε ότι κολυμβητικός μαραθώνιος είναι πάνω από 25 χιλιόμετρα και όλοι οι άλλοι είναι κολυμβητικοί αγώνες, αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας που δεν έγινε το Μάιο λόγω της πανδημίας. Ο ΝΟΚ έχασε έτσι μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και χρήματα.

"Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μας άφησε πληγές, καθώς για να κάνεις μια τέτοια διοργάνωση υπογράφεις σύμβαση με την Ομοσπονδία. Δεν είχαμε επιπτώσεις από την Ομοσπονδία, αλλά από άλλους παράγοντες. Κάναμε δαπάνες για την προετοιμασία και είμαστε εκτεθειμένοι οικονομικά. Τα 5.000 ευρώ βέβαια μπροστά στα 110.000 ευρώ που ήταν το μπάτζετ, δεν είναι τίποτα".

Για την παραπάνω διοργάνωση, ο αντιπρόεδρος του ΝΟΚ Γιάννης Αδαμόπουλος σημείωσε ότι ο ΝΟΚ βλέποντας τον κίνδυνο λόγω κορονοϊού ζήτησε στα τέλη Μαρτίου την αναβολή του αγώνα, με την Ομοσπονδία να προτείνει τη μετάθεσή του για τον Οκτώβριο, όμως το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα και έτσι ο αγώνες θα γίνει στην Πολωνία με λίγες συμμετοχές.

Ο ΝΟΚ άφησε πάντως τις καλύτερες εντυπώσεις στους ανθρώπους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, που στην απάντησή τους ανέφεραν ότι: "Με μεγάλη λύπη δεχόμαστε την αναβολή. Ευχαριστούμε πολύ για τις ενέργειες που κάνατε και ιδιαίτερα τον κ. Κακαλίκα και ελπίζουμε να συνεργαστούμε σύντομα για ένα μεγάλο event".

Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών!

Για οχτώ συνεχόμενα χρόνια ο ΝΟΚ διοργάνωνε κάθε Σεπτέμβριο και το " Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών". Μια διοργάνωση που περιλάμβανε αγώνες κολύμβησης και δρόμου 5 χιλιομέτρων και είχε σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο πολύ σημαντικό ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών. Φέτος οι αγώνες δεν θα διεξαχθούν, αφού όπως λέει ο Γιάννης Αδαμόπουλος, που εμπνεύστηκε αυτούς τους αγώνες, δεν μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αντί αυτού, θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή (7.30 μ.μ.) στην πλατεία της Καλαμάτας εκδήλωση. Αθλητές του ΝΟΚ από το κολυμβητικό και ιστιοπλοϊκό τμήμα, θα μοιράζουν τριαντάφυλλα και ενημερωτικό υλικό για τη σημασία του εθελοντισμού.

Μάλιστα το Σάββατο το πρωί ο ΝΟΚ διοργανώνει αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο για να τιμήσει τον εθελοντή δότη.

"Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα του εθελοντισμού. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη ζωή. Πρέπει να δίνουμε όλοι για να έχουμε όλοι. Είναι μια πράξη ηρωισμού, αλτρουισμού, ζωτικότητας. Λίγα κύτταρα για εμάς θα είναι σωτήρια για τον συνάνθρωπό μας. Η μόνη του ελπίδα είναι ο συνάθρωπος", τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΝΟΚ και πρόσθεσε πως πρόσφατα ένας Γερμανός βοήθησε έναν αθλητή του ΝΟΚ. Γεγονός που φανερώνει πόσο σημαντικό είναι να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών

"Είναι πιο εύκολο να βρίσκεις δότη στην Ελλάδα. Είναι 1 στους 10.0000, ενώ στον κόσμο είναι 1 στους 20.000", ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Αδαμόπουλος, λέγοντας ότι στο κάλεσμά του έχουν ανταποκριθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 5.000 Μεσσήνιοι.