Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2020 15:03

Την Κυριακή ο 2ος Μαινάλειος Δρόμος

Γράφτηκε από τον

Αυτή την Κυριακή στις 10.30 το πρωί θα διεξαχθεί ο 2ος Μαινάλειος δρόμος, στο ιστορικό οροπέδιο της Αραχαμίτας, 22χλμ ΝΔ της Τρίπολης.

Οργανωτές είναι το Suomen Ateenan Institutti, δηλαδή η εν Αθήναις αρχαιολογική σχολή της Φινλανδίας, ο Σύλλογος Αραχαμιτιωτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», ο Σύνδεσμος των Ασεατών της Αθήνας, ο Σύνδεσμος Αραχαμιτιωτών Αθήνας και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Ασέας. Οι παραπάνω σύλλογοι στέλνουν το μήνυμα : Ναι στην οργάνωση/ διεξαγωγή λαϊκών αγώνων δρόμου και ταυτόχρονα επιδεικνύουν πρόταση με το ελάχιστο κόστος οργάνωσης και την ελεύθερη/ δωρεάν συμμετοχή των δρομέων. Να σημειωθεί ότι ο αγώνας δεν επιδοτείται από φορέα (δήμος, περιφέρεια) ή χορηγό!!!
«Δεν ζητάμε, δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ» τόνισε ο Νίκος Κοτσίρος, τεχνικός υπεύθυνος του δρομικού γεγονότος και πρόσθεσε: «Αρκεί η προσφερόμενη στήριξή τους με τη μορφή αιγίδας ή με τη χορηγία επικοινωνίας, πχ δημοτικό ραδιόφωνο. Η σύμπνοια, η συνεργασία και η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση του αγώνα...». Με τον Μαινάλειο δρόμο στοχεύουν στην ανάδειξη του μικρού σε έκταση τόπου αλλά πλούσιου σε παραγωγή αγαθών, σε αρχαιολογικά ευρήματα, κοκ, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: “Εξελίσσεται η ανασκαφή στη θέση «Αγία Παρασκευή» όπου το 2006 εντοπίστηκε παραλληλόγραμμο οικοδόμημα. Οι ευρεθείσες επιγραφές προϊδεάζουν ότι πρόκειται για το ιερό της Λυκοάτιδας Αρτέμιδας και αποδεικνύουν ότι η πόλη Λυκόα βρισκόταν εκεί... Ετσι έχομεν μερική ανασύνθεση της τοπογραφίας: η κοιλάδα των Αραχαμιτών ταυτίζεται με την κοιλάδα του Μαινάλου. Το όρος «Αγιος Ηλίας» ονομαζόταν Μαίναλος και βέβαια στην πορεία του χρόνου έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την οροσειρά της κεντρικής Πελοποννήσου”.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί. Ως σημείο εκκίνησης/τερματισμού ορίστηκε ο χώρος λατρείας και αναψυχής της Μεταμόρφωσης Σωτήρος. Η κυκλική διαδρομή μήκους 14χλμ κινείται κυρίως επί ασφάλτου και θεωρείται βατή. Διαβαίνει από τα χωριά Ασέα (υψόμετρο 788), Αθήναιο (υψ: 700), Κεραστάρη (υψ: 760) και Αραχαμίτες (υψ: 747). Προβλέπονται σταθμοί τροφοδοσίας με νερό/ φρούτα και ηλεκτρονική χρονομέτρηση. Η γραμματεία θα λειτουργήσει στο χώρο της εκκίνησης το Σάββατο από τις 18:00 έως τις 20:00 και την Κυριακή από τις 08:00. Να σημειωθεί ότι εξαντλήθηκε σε ελάχιστες ώρες η «οροφή» των συμμετοχών που έθεσαν οι οργανωτές με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο. Κατηγορίες βράβευσης είναι άνδρες: 18-39/40-59/+60 και γυναίκες: 18-39/+40. Από τους δρομείς ξεχωρίζει ο Bjorn Forsen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσινκι και διευθυντής της ανασκαφής στο ιερό της Αρτέμιδας.