Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2021 16:26

Ερωτήσεις ΚΚΕ για σημαντικά αθλητικά ζητήματα

Γράφτηκε από τον
Ερωτήσεις ΚΚΕ για σημαντικά αθλητικά ζητήματα

Δύο επίκαιρα ερωτήματα προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέτουν οι Μανώλης Συντυχάκης και Γιάννης Γκιόκας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στον αποκλεισμό των σωματείων από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά και στην επανεκκίνηση των μικρότερων κατηγοριών ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει στο τι μέτρα προτίθεται να λάβει. Αναλυτικά για τον αποκλεισμό των αθλητικών σωματείων από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις αναφέρει: “Με έγγραφο του Υφυπουργείου Αθλητισμού ζητείται η αποπομπή από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις όσων σωματείων δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Το συγκεκριμένο έγγραφο εστάλη την Τετάρτη (03/02/21) από το γραφείο του Υφυπουργού προς τους Δήμους όλης της χώρας με κοινοποίηση στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον πρόεδρο ΕΝΠΕ κ. Γιώργο Πατούλη. Εστάλη σε περίοδο πανδημίας, με τις χρονοβόρες διαδικασίες για την ένταξη στο μητρώο να έχουν γονατίσει τα σωματεία. Ο υφυπουργός Αθλητισμού απευθύνεται στους Δήμους της χώρας, καλώντας τους να αποκλείσουν από τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις όσα σωματεία δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο. Ζητά τη συστράτευση όλων για να ενημερώσουν τα σωματεία που χρησιμοποιούν τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ένταξης και κλείνει το έγγραφο με την εξής πρόταση: «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, δύναστε με αναλογική εφαρμογή του άρθρου 3. Παρ. 4 του ν. 4726/2020, να αποφασίσετε να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις τους». Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση έχει προξενήσει αναστάτωση στον αθλητικό κόσμο. Ήδη δεκάδες Ενώσεις, φορείς και σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί μπροστά στο κίνδυνο δεκάδες σωματεία με χιλιάδες αθλητές, μην έχοντας προλάβει να εγγραφούν στο Μητρώο να μείνουν στο δρόμο. ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
- Να μην εφαρμοστεί ο αποκλεισμός των σωματείων ανακαλώντας το προκλητικό έγγραφο προς τους δήμους.
- Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για όλα τα σωματεία, τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο.
Για την επανεκκίνηση των μικρότερων κατηγοριών αναφέρει: “Εδώ και μήνες οι παίκτες των μικρότερων κατηγοριών (εκτός της Super League 1,2 , Βasket League και Volley League) βρίσκονται σε απόγνωση αφού μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος είναι όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά χωρίς εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών απο την Football league που σαν κατηγορία είναι σε αναστολή, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μιλάμε για τις κατηγορίες που λειτουργούν επαγγελματικά και οι παίκτες έχουν όλες τις υποχρεώσεις μιας επαγγελματικής κατηγορίας, καθημερινές προπονήσεις, ταξίδια στην επαρχία κτλ. Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους παίκτες και προπονητές που εκπέμπουν σήμα κινδύνου εδώ και καιρό χωρίς να δίνεται λύση από την μεριά της κυβέρνησης που με εξαγγελίες παρατείνει την ταλαιπωρία και την αγωνία τόσο των ίδιων παικτών όσο και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα στο χώρο του ποδοσφαίρου προχωρά σε αναδιάρθρωση εν καιρώ πανδημίας με τα πρωταθλήματα στο πάγο. Η Γ' Εθνική κατηγορία π.χ στο ποδόσφαιρο μπορεί να θεωρείται ερασιτεχνική κατηγορία, όμως λειτουργεί σαν επαγγελματική.
Δηλαδή οι παίκτες έχουν όλες τις υποχρεώσεις μιας επαγγελματικής κατηγορίας, καθημερινές προπονήσεις, ταξίδια στην επαρχία κτλ και αυτό είναι δεσμευτικό. Το εισόδημά τους προέρχεται από τις
ομάδες χωρίς να υπάρχει επαγγελματικό συμβόλαιο, όπως συμβαίνει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση είναι η αιτία που οι παίκτες και οι προπονητές σε αυτή την κατηγορία
βιώνουν την ανασφάλεια, αφού μένουν ουσιαστικά χωρίς ασφάλιση και εισόδημα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα αθλήματα όπως στην Α2 στο μπάσκετ στους άνδρες, άλλα και στις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτριες της Εθνικής ομάδας λίγο πριν την αναχώρηση της ομάδας για τη Σλοβενία για τα προκριματικά του Eurobasket 2021, ξεκαθάρισαν ότι δεν πάει άλλο και πρέπει πάση
θυσία να βρεθεί λύση και να ξεκινήσει η σεζόν, καθώς το «λουκέτο» της έχει οδηγήσει, τους στα όρια της ανέχειας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει μια απάντηση από την κυβέρνηση ούτε για το πώς θα
διασφαλιστεί το εισόδημά τους, άλλα και για το τι πρόκειται να γίνει με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, τη στιγμή που στις επαγγελματικές κατηγορίες το πρωτάθλημα συνεχίζεται. Στην ίδια
μοίρα είναι και όλα τα πρωταθλήματα των υπολοίπων κατηγοριών, καθώς και τα τμήματα των σωματείων που αφορούν τις μικρότερες ηλικίες και τις ψυχοσωματικές διαστάσεις που έχει το κλείσιμο της δραστηριότητας. ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
• Να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζόμενων, των παικτών και των προπονητών με μέτρα προστασίας που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες κατηγορίες.
• Να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα με όλα τα μέτρα και τα μέσα προστασίας, αντίστοιχα με εκείνα που ελήφθησαν για την επανεκκίνηση των μεγάλων επαγγελματικών κατηγοριών.
• Να σταματήσει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε επαγγελματικές κατηγορίες που έχουν το ίδιο Υγειονομικό Πρωτόκολλο.
• Να ξεκινήσει η δραστηριότητα στον οργανωμένο αθλητισμό στις μικρές ηλικίες χωρίς τα έξοδα για τα μέσα προστασίας να επιβαρύνουν τα σωματεία και τους γονείς”.