Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021 11:25

Τόκιο 2020: Η ελληνική παρουσία 100 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γράφτηκε από τον
Τόκιο 2020: Η ελληνική παρουσία 100 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μόλις 42 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 100 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης στο Τόκιο.

Μόλις 100 ημέρες μας χωρίζουν από την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Εάν όλα εξελιχθούν καλά με την πανδημία οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, μ' ένα χρόνο καθυστέρηση, στο διάστημα 23 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου 2021.

Οι Ιάπωνες αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν το 2021 κράτησαν το "Τόκιο 2020" και οι όλες οι χώρες του κόσμου είναι στην τελική ευθεία για τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο γεγονός της τελευταίας πενταετίας.

Λιγότεροι από 100

Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν σήμερα η Ελλάδα θα είχε μόλις 42 εκπροσώπους!

Η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 συμμετείχε με αποστολή 92 αθλητών-τριών και για πρώτη φορά μετά από το 1996 "έπεσε" κάτω από τους 100.

Έως σήμερα, 100 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης, έχουν προκριθεί 42 Έλληνες και είναι απίθανο να φτάσουμε στον αριθμό του Ρίο (92). Πιο εφικτό ίσως να είναι οι συμμετοχές (70) της Βαρκελώνης το 1992.

Οι μεταλλιούχοι του 2016

Το 2016 η Ελλάδα κατέκτησε 6 μετάλλια στη Βραζιλία και στους τελευταίους χρονικά Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης που κέρδισε το ασημένιο στην τελευταία κούρσα της καριέρας του έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση ενώ από τους άλλους μεταλλιούχους του 2016 μόνο ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την πρόκριση.

Η Άννα Κορακάκη με τα 2 Ολυμπιακά μετάλλια (Χρυσό, χάλκινο) στο Ρίο και στο άθλημα της σκοποβολής θα είναι και στο Τόκιο ενώ θέση έχει κλείσει η "χρυσή" Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη και οι "χάλκινοι" στην ιστιοπλοϊα (470) Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής.

Για 16η φορά το πόλο ανδρών

Έως σήμερα η μοναδική ομάδα της χώρας μας που έχει εξασφαλίσει πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αυτή του πόλο στους άνδρες.

Η ομάδα του Θόδωρου Βλάχου προκρίθηκε ως 2η από το προ ολυμπιακό του Ρότερνταμ και θα είναι παρούσα για 16η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ομάδα θα ταξιδέψει με 13 πολίστες στο Τόκιο αλλά στο Ολυμπιακό χωριό θα εισέλθουν 12 ενώ ο ένας θα είναι εφεδρεία σε περίπτωση τραυματισμού ή λόγω κρούσματος covid-19.

Επιπλέον η εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών της Ελλάδας θα διεκδικήσει στο διάστημα 22/6-4/7 την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του προ ολυμπιακού.

Τα παιδιά του στίβου

Ο στίβος είναι ο "βασιλιάς" των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2016 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί στο Ρίο από 27 αθλητές και αθλήτριες και εως σήμερα για το 2021 έχουμε μόλις 6.
Στη λίστα ξεχωρίζει το όνομα της Κατερίνας Στεφανίδη, που είναι και η μοναδική με Ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ την εξάδα συμπληρώνουν η Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), η Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ βάδην), η Ελένη Πόλακ (επί κοντώ) και ο Μίλτος Τεντόγλου (μήκος).

Για την Πόλακ θα είναι η πρώτη της Ολυμπιακή συμμετοχή.

Τα "δελφίνια" της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 7 προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κολύμβηση.

Το 2016 είχε φτάσει στους 15 αθλητές-αθλήτριες αλλά υπάρχει μπροστά τον Μάϊο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης που αρκετοί αθλητές θα διεκδικήσουν πρόκριση.

Ξεχωρίζει ο "ασημένιος" πρωταθλητής κόσμου στα 50μ ελεύθερο, ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ενώ έχουν προκριθεί ο Απόστολος Χρήστου (100μ ύπτιο), Ανδρέας Βαζαίος (200μ μικτή), Απόστολος Παπαστάμος (200,400 μικτή), Κώστας Εγγλεζάκης (800μ ελεύθερο) και Άννα Ντουντουνάκη (100μ πεταλούδα).

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και πρόκριση στα 4χ100μ ελεύθερο. Στο open water που η Ελλάδα έχει Ολυμπιακό μετάλλιο κυνηγάει πρόκριση ο Άλκης Κυνηγάκης.

H επιστροφή της Τσουλφά

Αθήνα 2004-Τόκιο 2021. Δεκαεπτά χρόνια μετά από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου (στα 470 με την Σοφία Μπεκατώρου) η Αιμιλία Τσουλφά επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέσω Πορτογαλίας εξασφάλισε μαζί με την Αριάδνη Σπανάκη την πρόκριση πάλι στα 470 και όταν θα εισέλθει στο Ολυμπιακό χωριό θα είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της χώρας που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Αιμιλία Τσουλφά είναι γεννημένη στις 15/5/1973. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίθηκαν οι "χάλκινοι" Ολυμπιονίκες του 2016 Μάντης-Καγιαλής ενώ για πρώτη φορά θα δούμε την Κατερίνα Δίβαρη στα RSX.

Στα RSX ανδρών έχει προκριθεί ο Βύρων Κοκκαλάνης, στο Φινν ο Γιάννης Μιτάκης και στα Λέιζερ Ράντιαλ η Βασιλεία Καραχάλιου. H τελευταία προκρίθηκε για πρώτη φορά.

Η Άννα, η Δώρα και η Μαρία

Η Άννα Κορακάκη έχει εξασφαλίσει πρόκριση στα 10 και 25μ αεροβόλι πιστόλι ενώ στο άθλημα της σκοποβολής έχουμε και την πρόκριση του Νίκου Μαυρομμάτη στο σκιτ.

Η Δώρα Γκουντούρα μέσω Βουδαπέστης εξασφάλισε για πρώτη φορά το Ολυμπιακό εισιτήριο και θα την δούμε στο αγώνισμα της σπάθης στην ξιφασκία. Στην πάλη έχει προκριθεί η Μαρία Πρεβολαράκη (53κ) και στην κωπηλασία η Μαρία Κυρίδου με την Χριστίνα Μπούρμου και ο Στέφανος Ντούσκος.

Ακόμη στην ποδηλασία έχουν προκριθεί ο Χρήστος Βολικάκης (πίστα) και ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (δρόμος).

Ο Στέφανος και η Μαρία

Θέμα χρόνου είναι να επιβεβαιώσουν τις συμμετοχές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη.

Μετά από το Roland Garros θα "κλείσουν" θέση αφού είναι απίθανο να μην είναι στους 56 πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης που προκρίνονται στο Τόκιο.

Ο Στέφανος και η Μαρία θ' αγωνιστούν στο μικτό διπλό και φυσικά στο από σε άνδρες και γυναίκες.

Σε τροχιά πρόκρισης

Τους επόμενους μήνες πολλοί αθλητές και αθλήτριες μας θα διεκδικήσουν εισιτήρια για το Τόκιο.

Ένας από αυτούς είναι ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας ο οποίος μετά από την αναβολή του αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ντόχα περιμένει να μάθει το πότε και που θα πάρει την πρόκριση.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και χρήση κάρτας ελευθέρας εάν και εφόσον δεν διεξαχθούν αγώνες.

Από την άλλη στην καλλιτεχνική κολύμβηση αγγίζουν την πρόκριση στο ντουέτο η Ευαγγελία Πλανατιώνη και η Εβελίνα Παπάζογλου ενώ στο "κόλπο" είναι και το ομαδικό. Ακόμη κοντά σε πρόκριση είναι στην Άρση Βαρών ο Θοδωρής Ιακωβίδης και ο Παναγιώτης Γκιώνης στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Ο τελευταίος διεκδικεί την 5η Ολυμπιακή παρουσία του!

Η Ελλάδα παραδοσιακά είναι πολλές συμμετοχές σε στίβο-κολύμβηση-γυμναστική ενώ έως τώρα τα δυο πρώτα αθλήματα δεν έχουν ξεπεράσει τους 10 αθλητές και η γυμναστική δεν έχει ακόμη εκπρόσωπο.

Πηγή: www.gazzetta.gr