Παρασκευή, 04 Ιούνιος 2021 13:01

ΣΤΙΒΟΣ: Το υγειονομικό πρωτόκολλο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Γράφτηκε από τον

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου Ανδρών-Γυναικών διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο, στην Πάτρα και όπως όλες οι διοργανώσεις τον τελευταίο χρόνο θα ακολουθήσει ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Με τη δήλωση συμμετοχής των Συλλόγων στη διοργάνωση, όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνούν και δεσμεύονται να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες και τις διαδικασίες του εγκεκριμένου Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, καθώς και των οδηγιών που αναφέρονται σε αυτό, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων. Για να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η διασπορά του ιού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σαν ελάχιστο μέτρο επιδημιολογικής παρακολούθησης και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΑ καθορίζονται τα παρακάτω, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ: «Μοριακός (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα (αν υπάρχουν διαδοχικές μέρες αγώνες, π.χ. Παρ-Σαβ-Κυρ, 1 τεστ πριν τον πρώτο αγώνα. Αν οι αγωνιστικές μέρες είναι πάνω από τρεις (3) τότε 1 τεστ ανά τρία (3) 24ωρα.) Εάν θα γίνει ομαδική μετακίνηση των συμμετεχόντων για τους αγώνες, συστήνεται το testing να γίνει πριν την μετακίνηση (πριν την επιβίβαση σε αεροπλάνο, πούλμαν κτλ.), εφόσον όμως τηρούνται τα όρια της ως άνω παραγράφου». Και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα του test οι αθλητές θα το επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους στο Στάδιο και θα το παραδίδουν κατά τη δήλωση της παρουσίας τους στους υπεύθυνους της Αίθουσας Κλήσης. Διευκρίνιση για τα τεστ αντιγόνου που πραγματοποιούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ:

Στις περιπτώσεις που τα τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για την λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος (Δείγμα εγγράφου covid-19), ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα www.gov.gr και στο πεδίο «Υγεία και πρόνοια». Κατόπιν στο πεδίο «Κορωνοϊος COVID-19 και «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Επίσης στους κανονισμούς απαιτείται η χρήση μάσκας (ιατρική χειρουργική μάσκα προσώπου, μάσκα προστασίας N95 ή FFP-2), η οποία απαραίτητα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, θα είναι υποχρεωτική εντός του χώρου διεξαγωγής της διοργάνωσης για όλους τους εμπλεκόμενους με τη διοργάνωση. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι αθλήτριες-τες κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, καθώς και όταν αγωνίζονται. Η είσοδος αθλητών – αθλητριών και συνοδών από κάθε σύλλογο θα γίνεται μόνο από την «Θύρα Μαραθωνοδρόμων» (επί της οδού Γ. Ρίτσου, από την πλευρά του τερματισμού), του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ενώ λόγω των συνθηκών διεξαγωγής της διοργάνωσης, παρουσία στην Αίθουσα Κλήσης θα έχουν μόνο οι αθλητές που πρόκειται να αγωνιστούν. Στους υπεύθυνους της Αίθουσας Κλήσης θα παραδίδεται και το αποτέλεσμα του rapid test. Η παρουσία των προπονητών στην Αίθουσα Κλήσης απαγορεύεται. Επίσης ο κανονισμός προϋποθέτει μια σειρά ακόμη μέτρων για την υγειονομική προστασία σε ότι αφορά τους αθλητές, τους προπονητές, τους κριτές αλλά και τους εργαζόμενους στη διοργάνωση της Πάτρας, τον οποίο απαραίτητα όλοι θα πρέπει να σεβαστούν.