Παρασκευή, 23 Ιούλιος 2021 11:54

Η σχέση του Μεσσηνιακού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτό)

Γράφτηκε από τον
Η σχέση του Μεσσηνιακού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτό)

Με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας, ξεκινούν σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες θα αγωνιστούν στο Τόκιο, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό και τιμώντας το Ολυμπιακό Κίνημα.

Η Ελλάδα, ως μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού Κινήματος, θα είναι εκεί με 83 αθλητές.
Αρρηκτα συνδεδεμένος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ολυμπιακό Κίνημα είναι και ο Μεσσηνιακός. ως αρχαιότερος Σύλλογος της χώρας. Ο ιστορικός σύλλογος με ανακοίνωση του αναφέρει τη σχέση που έχει με το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός. Η σύνδεση αυτή συνοψίζεται στα παρακάτω 8 σημεία.

“1. Στην ιστορική πλατεία Φραγκόλιμνα, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Μεσσηνιακός διοργανώνει προκριματικούς αγώνες για τους Μεσσήνιους αθλητές, ενόψει των επερχόμενων πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.
2. Το 1906 ο αθλητής του Μεσσηνιακού Παπαδάκης συμμετείχε στα αγωνίσματα του στίβου και της οπλομαχίας στους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
3. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καλαματιανής εφημερίδας Σημαία το 1928, ο Ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας διετέλεσε αθλητής του Μεσσηνιακού.
4. Το 1976 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και το 1996 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα:
• μέλη Μεσσηνιακού διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό οργανωτικό ρόλο στην διοργάνωση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, που διεξήχθη στην πόλη μας
• ενώ ένας αξιόλογος αριθμός αθλητών του Μεσσηνιακού έτρεξε με την ολυμπιακή φλόγα εντός των ορίων της πόλεως.
5. Το 1998 σε συνεργασία με τοπικούς, πανελλήνιους και διεθνείς φορείς μέλη του Συλλόγου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση της εκδήλωσης τιμητικών βραβεύσεων σε 100 Ολυμπιονίκες όλων των αθλημάτων.
6. Για να φτάσουμε φυσικά στο 2004,

• όπου ο Σύλλογος αποτέλεσε υποστηρικτή του προγράμματος Εθελοντισμού Αθήνα 2004, προσελκύοντας Εθελοντές κατά την διάρκεια τέλεσης της Διεθνούς Συνάντησης Στίβου «Παπαφλέσσεια» τον Ιούνιο του 2003.
• Ο Γιάννης Καλυβιώτης, αθλητής και προπονητής του Συλλόγου, διετέλεσε Διευθυντής Εθελοντισμού στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
• Ενώ μέλη της οικογένειας του Μεσσηνιακού προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε ποικίλες θέσεις στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.
• Ο Σύλλογος φυσικά και πρωταγωνίστησε, οργανωτικά, μέσω των μελών του στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία του 2004 και πολλοί αθλητές του έτρεξαν με την Ολυμπιακή Φλόγα.
7. Αναμφίβολα αποτελεί τιμητική διάκριση για τον Σύλλογο η συμμετοχή του αθλητή και προπονητή του Συλλόγου Λούη Τσάτουμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, του Πεκίνου και του Λονδίνου.
8. Το 2020 ο Μεσσηνιακός πρωταγωνίστησε οργανωτικά μέσω δύο μελών του, του Δημήτρη Πουλόπουλου και του Γιάννη Καλυβιώτη, στην διοργάνωση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (που κατόπιν σταμάτησε λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας), την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας.
Η ξεχωριστή αυτή σύνδεση του Μεσσηνιακού Γ.Σ. και κατ΄ επέκταση της Καλαμάτας με το Ολυμπιακό κίνημα, από τους πρώτους κιόλας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, είναι ένα μοναδικό ποιοτικό στοιχείο και μια ειδοποιός διαφορά του Μεσσηνιακού Γ.Σ. , που ελάχιστοι Σύλλογοι στην Ελλάδα έχουν. Ένας ακόμη σπουδαίος λόγος για να είμαστε περήφανοι ως Καλαματιανοί”, καταλήγει η ανακοίνωση του Μεσσηνιακού.