Τρίτη, 24 Αύγουστος 2021 18:25

Ξεκίνησαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2020!

Γράφτηκε από τον

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο κήρυξε επίσημα σήμερα την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, κατά την τελετή έναρξης στο Εθνικό Στάδιο, 16 ημέρες μετά το «κλείσιμο» των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα χρόνο μετά την αρχική ημερομηνία, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.
«Κηρύσσω την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020» είπε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο πίσω από τη λευκή μάσκα του στην εξέδρα επισήμων του γηπέδου, χωρίς την παρουσία θεατών, λόγω της Covid-19.
Μετά την επικεφαλής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, η οποία καλωσόρισε όλους στη μεγάλη διοργάνωση, ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, τόνισε: «Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πλατφόρμα αλλαγής ... αλλά πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά για να είμαστε χωρίς αποκλεισμούς».
Με την Ιαπωνία, η οποία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ομάδα στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώθηκε η παρέλαση στην τελετή έναρξης της -καθυστερημένης κατά ένα χρόνο, λόγω κορονοϊού- διοργάνωσης.
Αμέσως ξεκίνησε το πάρτι μουσικής και χρωμάτων, μετατρέποντας το Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο σε έναν πίνακα ζωγραφικής.
Το Τόκιο είναι η πρώτη πόλη που φιλοξενεί δύο φορές Παραολυμπιακοί Αγώνες, 57 χρόνια μετά από την πρώτη διοργάνωση το 1964. Φέτος (24/8-5/9) 4.400 αθλητές εκπροσωπούν 162 εθνικές παραολυμπιακές επιτροπές. Θα αγωνιστούν σε 539 αγωνίσματα σε 22 αθλήματα.
Όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι και οι Παραολυμπιακοί θα γίνουν γενικά χωρίς θεατές.

Στατιστικά στοιχεία

4.400 αθλητές: Περίπου 4.400 αθλητές από σχεδόν 160 χώρες θα βρεθούν στην Ιαπωνία για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με 12.000 άτομα προσωπικό, αξιωματούχους και δημοσιογράφους να συμμετέχουν επίσης στην 13ήμερη διοργάνωση.
Όπως και οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα ελέγχονται καθημερινά για την covid-19 και θα τους απαγορεύεται να βρίσκονται σε χώρους πέρα από τα καταλύματα ή τα αγωνίσματά τους.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 88% όσων βρίσκονται στο Παραολυμπιακό Χωριό είναι εμβολιασμένοι.
Το Τόκιο είναι η μόνη πόλη που φιλοξένησε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, 378 αθλητές αγωνίστηκαν σε εννέα αθλήματα σε έξι εγκαταστάσεις.
22 αθλήματα: Από την τοξοβολία μέχρι το τένις με αμαξίδιο, θα είναι συνολικά 22 αθλήματα, με δύο νέα φέτος, το ταεκβοντό και το μπάντμιντον. Για καθένα από τα 539 αγωνίσματα, ένα σύνθετο σύστημα ταξινόμησης ομαδοποιεί τους αθλητές που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ανάλογα με το πώς η αναπηρία τους επηρεάζει την απόδοσή τους.
Ενώ τα περισσότερα αθλήματα έχουν ολυμπιακό ισοδύναμο, δύο δεν έχουν: το γκολμπολ, το οποίο είναι ένα ομαδικό άθλημα για αθλητές με προβλήματα όρασης, και το μπότσια, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.
Οι κατηγορίες: Οργανώνονται γύρω από 10 τύπους σωματικής, οπτικής και πνευματικής εξασθένησης που αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC).
Οκτώ από αυτές είναι σωματικές, όπως διαταραχή -μείωση- της μυϊκής δύναμης ή ακούσιες κινήσεις που προκαλούνται από καταστάσεις όπως εγκεφαλική παράλυση ή κάκωση νωτιαίου μυελού.
Επίσης στον κατάλογο περιλαμβάνονται η μυϊκή ένταση, το μικρό ανάστημα και η μερική ή ολική απουσία ενός άκρου από τη γέννηση ή ως συνέπεια τραύματος ή ασθένειας.

Οι εγκαταστάσεις: Οι Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι από το Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι το ιστορικό "Nippon Budokan" και το "Tokyo Aquatics Centre".
Οι περισσότερες εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές, ενώ οι αγώνες ποδηλασίας θα πραγματοποιηθούν σε δύο εγκαταστάσεις κοντά στο όρος Φούτζι στη Σιζουόκα, νοτιοδυτικά του Τόκιο.
Ορισμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, όπως το "Ariake Gymnastics Centre", το οποίο θα φιλοξενήσει το μπότσια.
Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές: Όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονται κυρίως σε άδεια γήπεδα, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω covid-19, αλλά οι διοργανωτές ελπίζουν να προσεγγίσουν ένα τεράστιο τηλεοπτικό κοινό παγκοσμίως.
Το ρεκόρ είναι 4,1 δισεκατομμύρια τηλεθεατές που συντονίστηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εν συγκρίσει με τα 3,8 δισεκατομμύρια που παρακολούθησαν το Λονδίνο 2012, σύμφωνα με την IPC.
Φέτος θα παρέχεται δωρεάν τηλεοπτική κάλυψη σε 49 περιοχές στην υποσαχάρια Αφρική, για να αυξηθεί το παγκόσμιο κοινό των Αγώνων και να αντιμετωπιστεί το στίγμα των ατόμων με αναπηρία.
5.000 μετάλλια: Περίπου 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια έχουν κατασκευαστεί για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με τις λέξεις «Τόκιο 2020» γραμμένες με κώδικα μπράιγ. Όπως και τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μέταλλα που εξάγονται από ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης από ανθρώπους στην Ιαπωνία.
Η Κίνα είναι στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων σε όλους τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από την Αθήνα το 2004.
Η Ελλάδα: Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές.
Οι Έλληνες αθλητές πανηγύρισαν τα πρώτα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής αποστολή, με 137 αθλητές.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ