Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 13:18

Ο Τεντόγλου από την Καλαμάτα "απειλεί" τον Τσάτουμα (φωτό & βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ο Τεντόγλου από την Καλαμάτα "απειλεί" τον Τσάτουμα (φωτό & βίντεο)

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φαντάκο

Χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος στο Τόκιο, παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, πρωτιές σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού και κλειστού στίβου και η... καταμέτρηση συνεχίζεται για τον Μίλτο Τεντόγλου, ο οποίος στα 24 του χρόνια, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Ελληνες αθλητές του στίβου.
Η μεγάλη... φίρμα, χωρίς όμως κανένα ίχνος έπαρσης και ας έχει καταφέρει να πετύχει σε τόσο μικρό διάστημα, τόσα που άλλοι ονειρεύονται για μια ολόκληρη ζωή, χωρίς μάλιστα να τα υλοποιούν. Αραγε έχει απομυθοποιήσει την επιτυχία ή είναι έτσι ο χαρακτήρας του;
"Είναι και τα δύο, τα έχω απομυθοποιήσει. Βασικά άμα έχεις κερδίσει αρκετές φορές κάτι, ξέρεις αυτή την εμπειρία. Ο,τι και να κερδίσω, επειδή έχω κερδίσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, είμαι ο.κ., ξέρω εγώ", λέει με χαμόγελο στην "Ε" ο Μίλτος Τεντόγλου, τον οποίο συναντήσαμε στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας, την οποία είχε επιλέξει και πέρυσι για να κάνει προετοιμασία. Ο Ελληνας πρωταθλητής με την .. αύρα της Καλαμάτας, θριάμβευσε στο Τόκιο και ετοιμάζεται για ακόμα υψηλότερες πτήσεις, μιας και οι συνθήκες προπόνησης φέτος είναι καλύτερες.
"Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την προετοιμασία , είναι ότι το κλίμα είναι φοβερό. Εχουν αναβαθμιστεί κάποια πράγματα όσον αφορά τον εξοπλισμό και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Γιατί πέρυσι είχαμε έρθει 10 παιδιά. Φέτος έχουμε έρθει 50 και του χρόνου γιατί όχι 100. Ελπίζω να βελτιωθεί και άλλο η κατάσταση".

Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν 9 ετών, όταν ο Μεσσήνιος Λούης Τσάτουμας σημείωνε στις 2 Ιουνίου του 2007 στα "Παπαφλέσσεια" ένα ανεπανάληπτο πανελλήνιο ρεκόρ, με άλμα στα 8.66 μέτρα. Τότε, όπως λέει ο Τεντόγλου "Δεν ήξερα τίποτα από το στίβο, δεν σκεφτόμουν ότι θα γίνω αθλητής, ούτε έκανα κάποιο άλλο άθλημα".. Τώρα όμως ξέρει καλά τι πρέπει να... κάνει.
"Το ρεκόρ του Τσάτουμα θα σπάσει αυτό το καλοκαίρι", είναι η ευθεία απειλή του Μίλτου στον... Λούη και μάλιστα θα επιχειρήσει να το πράξει στο ίδιο Στάδιο που ο Τσάτουμας έγραψε ιστορία και στην ίδια διοργάνωση.
"Είναι μια καλή ευκαιρία, να το κάνω εδώ στα "Παπαφλέσσεια", γιατί μου αρέσει πολύ το Στάδιο. Πάντα εδώ πηδάω καλά και μπορεί να βγει".
Ο Μίλτος Τεντόγλου θεωρεί ότι το φετινό μίτινγκ στίβου, που διοργανώνει εδώ και δεκαετίες ο Μεσσηνιακός, θα είναι αναβαθμισμένο και καλεί τους Μεσσήνιους να το παρακολουθήσουν.
"θέλω να τους πω να έρθουν. Φέτος θα είναι καταπληκτικοί αγώνες με πολλές συμμετοχές και εγώ υπόσχομαι μια μεγάλη επίδοση. Μπορεί να είναι και το πανελλήνιο ρεκόρ, μπορεί και όχι. Θα είναι κοντά πάντως".
Οσο για τις μελλοντικές του βλέψεις, δείχνει... αχόρταγος.
"Θέλω να πετύχω το νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Να κερδίσω τα πρωταθλήματα που έχει το καλοκαίρι, το παγκόσμιο, το ευρωπαϊκό, τα πάντα", απαντά με μια χαλαρότητα, δίχως να αγχώνεται. Οταν άλλωστε ξεκίνησε το στίβο, δεν είχε, όπως λέει, κάποιο στόχο. "Απλά το έκανα, γιατί μου άρεσε και περνούσα καλά". Για το αν μπορεί ένα παιδί που ξεκινά τώρα να επιβιώσει οικονομικά είναι κατηγορηματικός.
"Ναι βεβαίως μπορεί στον στίβο, εκτός από το επί κοντώ, γιατί θέλει εξοπλισμό, θέλει τα κοντάρια που είναι πανάκριβα, αλλά και στρώμα. Σε αγωνίσματα όπως μήκος, ταχύτητες, δεν χρειάζεται να δώσεις έξτρα λεφτά από την τσέπη σου για να πάρεις κάποιο εξοπλισμό, Για παράδειγμα ένα κοντάρι κάνει 1.000 ευρώ, σε άλλα αγωνίσματα ένα ποδήλατο κοστίζει επίσης".
Ο Τεντόγλου είναι πλέον τοπ αθλητής στίβου, αλλά αν δεν ήταν άλτης, με τι θα έβγαζε το... ψωμί του;
"Θα ήθελα να ήμουν, επαγγελματίας σκακιστής", απαντά δίχως να το σκεφτεί και στην παρατήρηση μας ότι το σκάκι είναι αμιγώς πνευματικό άθλημα, έχει έτοιμη την απάντηση
" Και εμείς κάνουμε πνευματική προετοιμασία για τους αγώνες", για να συνεχίσει την προπόνηση μετά το μικρό διάλειμμα για δηλώσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ
"Διεθνές προπονητικό κέντρο η Καλαμάτα"

Ο Γιώργος Πομάσκι, ο προπονητής που ανέδειξε τον χρυσό Ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου και έχοντας βγάλει τόσους και τόσους αθλητές, μίλησε επίσης στην "Ε" για την προετοιμασία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
"Είναι χαρά μου να βρίσκομαι πάλι σε αυτό το πανέμορφο μέρος, με πάρα πολύ καλούς ανθρώπους που γίνανε όλοι φίλοι μας. Φυσικά το ωραίο φαγητό, αλλά και ο καιρός, βοηθά απίστευτα να κάνουμε τη δουλειά μας", λέει αρχικά ο κορυφαίος προπονητής αλμάτων, που θεωρείται Καλαματιανός, αφού: "Ερχομαι εδώ από το 1993 και ακολούθησαν πάρα πολλές επιτυχίες. Η γενιά του 90, του 2000 και του 2010. Πέρασαν 30 χρόνια πια. Είμαστε εδώ, είστε μαζί μας, βελτιώνετε το χώρο και σας ευχαριστούμε. Γιατί αυτό είναι καλό και για εμάς και για τα παιδιά σας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μαζί μας, παίρνοντας πάρα πολλά όργανα, με ανανέωση του χόρτου, του ταρτάν, Είναι ευχάριστο για εμάς, να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας". Τι είναι όμως αυτό που "τραβάει" τον Πομάσκι στην Καλαμάτα;
"Η λίστα με τα ονόματα ανθρώπων, που μου σταθήκανε. Μπάκας, Μπουσούνης, Κολιτσιδάκης, Παναγιώτης, Βαγγέλης. Μπορώ να πω πάρα πολλούς ανθρώπους, Ολοι αυτοί συνέβαλαν με την συμπεριφορά τους, να ενωθούμε το βράδυ, να ανταλλάξουμε απόψεις, να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν. Πήραμε στρώματα, πήραμε πάρα πολλά υλικά. Σε όλη αυτή τη διαδικασία βοήθησε πάρα πολύ το έμψυχο δυναμικό της Καλαμάτας. Είναι αυτό που μας τράβηξε πιο πολύ και μετά αυτό το τοπίο με τον καλό καιρό".
Για το καμπ αλμάτων που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στο Στάδιο και θα ολοκληρωθεί τη Μ. Παρασκευή σημειώνει: "Φέτος ήρθαμε εδώ με όλα τα ανερχόμενα ταλέντα αλμάτων και θα κάνουμε αυτή την προετοιμασία. Να ανταλλάξουν απόψεις, βιώματα, να συγκρουστούν και έτσι πάει καλύτερα η δουλειά".
Οσο για το τι πρέπει να βελτιωθεί στο Στάδιο, είναι ξεκάθαρος ."Την Πέμπτη ήμασταν στον δήμαρχο και μας υποσχέθηκε να αλλάξουμε και το ταρτάν μέσα στο κλειστό. Να το κάνουμε πιο ευχάριστο και να το ζεσταίνουμε, γιατί εμείς μπορεί να κάνουμε εδώ και χειμωνιάτικη προετοιμασία. Θα μας βολέψει πάρα πολύ και θα είναι χαρά μας να βρεθούμε πάλι εδώ, αλλά πρέπει να έχουμε αυτές τις μίνιμουμ συνθήκες.
Πήραν καινούρια όργανα, βάρη, μπάρες, καινούρια εμπόδια, ακόντια. Ολα τα υλικά που χρειάζονται και αυτό μας κάνει να μπορούμε να το κάνουμε το σπίτι μας".
Ο κ. Πομάσκι εκτιμά ότι η πόλη έχει γίνει πλέον διεθνές προπονητικό κέντρο." Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο γήπεδο 10 Σέρβοι, έχει 4 Βούλγαρους, έρχονται Σουηδοί. Ολο αυτό το δυναμικό που εμείς βγάζουμε προς στα έξω, κάνει όλους να θέλουν να έρθουν μαζί μας για προετοιμασία. Θα δουλέψουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, Ολοι θα πάρουν κάτι από τον αθλητικό τουρισμό και το μέρος ακούγεται παντού. Είμαστε ήδη εδώ δύο εβδομάδες.
Οι πιο καλοί αθλητές ήρθαν την περασμένη εβδομάδα. Τώρα ήρθαν τα νέα παιδιά, που θέλουν να δουν πως τρέχει ο Τεντόγλου, πως γυμνάζεται, πως κάνει άλματα. Κάναμε μια κοινή προπόνηση αλμάτων, θα κάνουμε μετά προπόνηση με βάρη και έτσι τα παιδιά θα γυρίσουν στα σπίτια τους, γεμάτα από παραστάσεις, που θα τα βοηθήσουν να κάνουν πολύ καλύτερα τα επόμενα βήματα".
Για το αν υπάρχει συνέχεια μετά τον Τεντόγλου, ο Γ. Πομάσκι δηλώνει: "Πάντα γεννιούνται παιδιά. Εμείς οι μεγάλοι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για να μην μας ξεφεύγουν. Να τους καθοδηγήσουμε και αυτά να ανοίγουν τα φτερά τους. και να υλοποιούν τα όνειρά τους".
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα "Παπαφλέσσεια" που θα διεξαχθούν σε 33 μέρες από σήμερα και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής σπουδαίων αθλητών, όπως του Τεντόγλου.
"Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη κ. Νίκα που βοηθάει τον αγώνα και στηρίζει την Καλαμάτα, γιατί καλή η προπόνηση, αλλά χωρίς αγώνες δεν μπορούμε να δείξουμε τι μπορούμε.Θα είμαστε όλοι εδώ, θα είναι πάρα πολλοί ξένοι αθλητές. Πιστεύω να γίνουν καλές κούρσες, καλά άλματα και θα κυνηγήσουμε κάποια... ρεκοράκια". λέει χαμογελώντας με νόημα ο κ. Πομάσκι και η επόμενη ερώτηση ήρθε αβίαστα: Θα σπάσει το ρεκόρ του Λούη, ο Τεντόγλου; "Εχει βάλει στόχο ο Μίλτος το ρεκόρ του Τσάτουμα και δεν κοιμάται (γέλια). Θα το προσπαθήσουμε, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα και μακάρι να είναι τυχερός. Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. και να έχουμε καινούριους πρωταγωνιστές"


ΘΩΜΑΣ ΠΑΝΤΟΣ
"Πόλος έλξης για αθλητές από όλη την Ευρώπη"

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Θωμάς Πάντος, είναι επίσης στην Καλαμάτα για το καμπ αλμάτων στο Δημοτικό Στάδιο.

" Ηρθαμε στην όμορφη πόλη σας, με αθλητές από όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία του κ. Πομάσκι του επικεφαλής των αλμάτων του ΣΕΓΑΣ. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου Καλαμάτας, μαζέψαμε τους καλύτερους αθλητές της Ελλάδας σε οριζόντια και κάθετα άλματα, για να κάνουμε ένα προπονητικό καμπ και θα είμαστε εδώ για τις επόμενες δέκα μέρες.
Εχουν έρθει αθλητές από το εξωτερικό, Σερβία, Βουλγαρία, κορυφαίοι αθλητές με μεγάλες επιδόσεις. Θα κάνουμε μια κοινή προπόνηση, ώστε τα παιδιά να δουν κάποια πράγματα μεταξύ τους, προεξέχοντος φυσικά του Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου. Να δουν πως δουλεύει, τι ασκήσεις κάνει και εμείς οι προπονητές, να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από την προπόνηση", σημειώνει χαρακτηριστικά και μιλά στη συνέχεια με τα καλύτερα λόγια για τις συνθήκες στην προετοιμασία.
"Για προετοιμασία ερχόμαστε για πρώτη φορά και βλέπω διαφορές σε σχέση με τότε που είχαμε έρθει για αγώνες, Το μόνο που δεν άλλαξε, είναι το μεράκι των αθλητικών παραγόντων του κ. Πουλόπουλου και όλων των παραγόντων της πόλης για το στίβο. Το γήπεδο άρχισε να διαμορφώνεται καλύτερα. Οι εγκαταστάσεις άρχισαν να βελτιώνονται και τα επόμενα χρόνια με λίγες ακόμα αλλαγές, θα γίνει πόλος έλξης για πολλούς αθλητές από όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα". Οσο για τα "Παπαφλέσσεια" δεν κρύβει την αισιοδοξία του; "Από ότι βλέπω από τις συμμετοχές, αλλά και τις ενέργειες των ανθρώπων θα είναι σε υψηλό επίπεδο. Ηδη άρχισαν να έρχονται μεγάλοι αθλητές. Μόνο και ο Μίλτος που πηδάει, είναι πολύ μεγάλο γεγονός. Μίλησα και με τον κ. Πουλόπουλο και μου είπε ότι θα έρθουν και άλλοι μεγάλοι αθλητές και βλέπω ότι το επίπεδο θα είναι πολύ ανεβασμένο μετά από αρκετά χρόνια.".

ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
"Θα ήθελα να κάνω ένα ρεκόρ εδώ"

Η Αρτεμις Αναστασίου, αθλήτρια στα 200 μέτρα, προετοιμάζεται επίσης στην Καλαμάτα ενόψει των σημαντικών αγώνων που έρχονται.
"Είναι πολύ ωραίο το Στάδιο, εξαιρετικά το ταρτάν και το χόρτο. Ο καιρός μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και υπάρχει ένα πολύ ωραίο κλίμα, γιατί είμαστε πολλοί αθλητές υψηλού επιπέδου. Είχα έρθει και πέρυσι, αλλά ήταν εν μέσω καραντίνας και ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα. Εχουν βελτιωθεί οι συνθήκες. Υπάρχουν καινούριες μπάρες στα βάρη που μας βοηθά πάρα πολύ και έχουμε παρατηρήσει διάφορες διορθώσεις. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Είναι καλό τόσο για εμάς που έχουμε έρθει για προετοιμασία, όσο και για τα παιδιά που είναι εδώ, σε μόνιμη βάση", τα εγκωμιαστικά σχόλια της ταλαντούχας αθλήτριας, που θέλει να πετύχει μέσω ranking την πρόκριση
"Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο το καλοκαίρι, στα 200 μέτρα. Θα υπάρξει συμμετοχή και με την 4Χ100, στη σκυτάλη και θα ήθελα μια καλή επίδοση και στα 100 και στα 200. Θα αγωνιστώ και στα Παπαφλέσσεια" και θα ήθελα ένα ρεκόρ εδώ, που είναι και καλό το Στάδιο". Για το αγώνισμά της, επισημαίνει ότι τα 200 μέτρα είναι ιδιαίτερο αγώνισμα. "Είναι ταχύτητα, αλλά πρέπει να ελέγχεις την ταχύτητα, , ώστε να είναι η ταχύτητα που πρέπει, αλλά να είναι για 200 μέτρα. Δεν είναι 100, δεν είναι 400", καταλήγει.