Σάββατο, 21 Μάιος 2022 10:03

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στα "Παπαφλέσσεια" (φωτό & βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Στην Καλαμάτα στρέφονται τα βλέμματα των φίλων του στίβου, καθώς θα διεξαχθεί σήμερα για 51η χρονιά το μίτινγκ των "Παπαφλεσσείων, που διοργανώνει ο Μεσσηνιακός, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον ΣΕΓΑΣ και το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η δράση στο Δημοτικό Στάδιο θα ξεκινήσει στις 4.45 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ, ενώ οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ (6 με 8 μ.μ.). .
Η ιστορική διοργάνωση επιστρέφει μετά από δύο χρόνια (δεν έγινε πέρυσι λόγω της πανδημίας) είναι ξανά στο καλεντάρι της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, στην κατηγορία Challenger του Continental Tour και υπόσχεται θέαμα και υψηλές επιδόσεις.

Ο Τεντόγλου "απειλεί" το ρεκόρ του Τσάτουμα

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος με σύμμαχο τον καιρό και τον νέο αγωνιστικό τάπητα, θα επιδιώξει να σπάσει το ρεκόρ (8.66 μ.μ.) του Μεσσήνιου Λούη Τσάτουμα που είναι πλέον τεχνικός διευθυντής του μίτινγκ!.
Το ιστορικό πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος αντέχει 15 χρόνια και σημειώθηκε στο ίδιο στάδιο και στην ίδια διοργάνωση που θα αγωνιστεί σήμερα το μεγάλο αστέρι του παγκοσμίου στίβου.
Οι διοργανωτές περιμένουν από τον κόσμο να γεμίσει το Στάδιο, δίνοντας ώθηση στους σπουδαίους Ελληνες και ξένους πρωταθλητές που θα λάβουν μέρος.

"Είμαι ενθουσιασμένος που θα αγωνιστώ στα "Παπαφλέσσεια". Είναι ένα θρυλικό μίτινγκ. Εχω χρόνια να αγωνιστώ εδώ. Τελευταία φορά ήταν το 2017. Εχω έρθει για προετοιμασίες και πάντα μου αρέσει, γιατί οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές συμμετοχές. Θα προσπαθήσω να κάνω μια καλή επίδοση. Το 8.66 είναι αρκετά δύσκολο. Πρέπει να είμαι στην καλύτερη μου μέρα. Θα δούμε, δεν υπόσχομαι τίποτα"", δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Elite"o Μίλτος Τεντόγλου.
Δίπλα του ο Λούης Τσάτουμας εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ρεκόρ του θα σπάσει αν όχι σήμερα, το επόμενο διάστημα.

"Τόσα χρόνια ήμουν αθλητής, τώρα είμαι παράγοντας. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Θέλουμε ο κόσμος να έρθει στο Στάδιο. Μπορώ να πω ότι θα έρθουν όλοι να δουν τον Μίλτο στο σκάμμα. Χωρίς να υπάρχει πίεση και άγχος, σύντομα θα είναι παρελθόν το 8.66 μ.μ.
Πρέπει να ξέρει ότι θα έχει μια μεγάλη αγκαλιά από τον κόσμο. Το μίτινγκ είναι αναβαθμισμένο με καλούς Ελληνες και ξένους πρωταθλητές".
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι τα "Παπαφλέσσεια" ξαναβρίσκουν πάλι τη λάμψη του παρελθόντος, καθώς προσελκύουν το ενδιαφέρον σπουδαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών. Η αντιπεριφεριάρχης Αννα Καλογεροπούλου, χαρακτήρισε σημαντικό αθλητικό γεγονός το μίτινγκ, καθώς προβάλλει την πόλη και φέρνει αθλητές διεθνούς κύρους.
Ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Τάκης Στασινόπουλος, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν είπε ότι τα πρώτα "Παπαφλέσσεια" διοργανώθηκαν στις 13 Μάϊου του 1956 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Παναγιώτη Καίσαρη, που ήταν και πρόεδρος του Μεσσηνιακού και το μίτινγκ έγινε διεθνές χάρις στις προσπάθειες του συλλόγου και του δήμου.
Ο Παύλος Κρανιώτης, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι: "Εχουμε όλοι υποχρέωση να στηρίξουμε το θεσμό, που διατηρείται από το1956 και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Μεσσηνιακού που διοργανώνουν ξανά το μίτινγκ, μετά από ένα χρόνιο λόγω της πανδημίας" Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Μελέτογλου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα δούμε φέτος μεγάλες επιδόσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το "παρών" και ο κορυφαίος προπονητής αλμάτων της χώρας Γιώργος Πομάσκι, που ζήτησε από τον δήμαρχο διαφημιστικά φυλλάδια της πόλης΄, ώστε να τα δίνει σε αθλητές και προπονητές σε κάθε πόλη που πηγαίνει. Γεγονός που δείχνει τη μεγάλη αγάπη του για την Καλαμάτα, που μπορεί να γίνει αθλητικό κέντρο.

Αστέρια και στα υπόλοιπα αγωνίσματα

Η παρουσία του Τεντόγλου ξεχωρίζει στους αγώνες, αλλά στην Καλαμάτα θα αγωνιστούν σήμερα και άλλοι σπουδαίοι Ελληνες και ξένοι πρωταθλητές.
Στον ακοντισμό, η Ελίνα Τζένγκο θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει μεγάλες βολές, καλύτερες από το φετινό της ρεκόρ (61,37μ.) και πιο κοντά στο ατομικό της (63,96μ). Στο Δημοτικό Στάδιο θα αγωνιστεί και η Κουβανή Γιουλένμις Αγκιλάρ, που έχει φέτος 60,96μ. και ατομικό ρεκόρ 63,86μ
Στο ύψος των γυναικών, ξεχωρίζει η Μαρία Βούκοβιτς, που προέρχεται από το 1,93 μ. στα «Βεργώτεια», στην Κεφαλλονιά. Στο ίδιο αγώνισμα έχουν δηλωθεί ακόμη οι Ιωάννα Ζάκκα, Τατιάνα Γκούσιν και Δέσποινα Μαλταμπέ.
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου ξεκινάει τη σεζόν στην Καλαμάτα με στόχο να φτάσει από νωρίς σε χρόνους ανάλογους των δυνατοτήτων της.
Η πρωταθλήτρια των υψηλών εμποδίων είναι σε καλή κατάσταση, αφού το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να βγάλει την προετοιμασία της στο επίπεδο που θα ήθελε.
Η Άρτεμις Αναστασίου ξεκίνησε τη θερινή σεζόν με 23.52 στα 200μ. στους διασυλλογικούς αγώνες, χρόνο που θέλει να βελτιώσει στην Καλαμάτα.
Σε αυτό θα την βοηθήσει ο συναγωνισμός, τόσο με την Ανδριάνα Φέρρα, όσο και με την νεαρή Πολυνίκη Εμμανουηλίδου. Η Φέρρα κάνει ντεμπούτο στη σεζόν, ενώ η Εμμανουηλίδου προέρχεται από το 11.79 στα 100μ. στην Αλεξάνδρεια και το 23.86 στα 200μ. στους διασυλλογικούς. Έντονος αναμένεται να είναι ο συναγωνισμός και στον ακοντισμό των ανδρών, με τον Δημήτρη Τσίτσο να ψάχνει βολές πάνω από το φετινό του 77,44μ. Ο 22χρονος έχει ατομικό ρεκόρ 78,22μ. από πέρυσι. Ο Λετονός Πάτρικς Γκάλουμς με 79,49μ. και ο Σέρβος Βέντραν Σάματς με 77,77μ. αναμένεται να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στο αγώνισμα. Στα 800 μ. ο Χρήστος Κοτίτσας προέρχεται από το 1:48.13 και θα επιδιώξει την πρώτη κούρσα της καριέρας του κάτω από το 1.48.00.
Στα 100μ. ο Παναγιώτης Τριβυζάς, μετά το 10.38 στο Αργοστόλι, έχει κάθε λόγο να κυνηγά το ατομικό ρεκόρ του (10.36), το οποίο μάλιστα πέτυχε στην Καλαμάτα το 2017. Στα 100μ. αναμένεται να αγωνιστεί και ο «ασημένιος» παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους, ο Σουηδός Τόμπιας Μόντλερ, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του.
Ο Δημήτρης Τσιάμης θα κάνει τον πρώτο στην ουσία αγώνα του στη σεζόν στο τριπλούν, μετά το πέρασμα από το διασυλλογικό πρωτάθλημα, ενώ ντεμπούτο θα κάνει και ο Ανδρέας Πανταζής, ο οποίος ωστόσο προέρχεται από πρόβλημα τραυματισμού που τον κράτησε πίσω στις προπονήσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή του Νίκου Ανδρικόπουλου. Καλός αγώνας αναμένεται στο μήκος γυναικών με τις Γκαρντάσεβιτς (6,69μ.), Γιόχανσον (6,55μ.) και Φράνκλιν να έχουν τον πρώτο λόγο και τις Ελληνίδες Ναταλία Μπέση, Σπυριδούλα Καρύδη και Βασιλική Χαϊτίδου να διεκδικούν καλές επιδόσεις.

Το πρόγραμμα των αγώνων

16:45 Τριπλούν (Α)
17:40 Ακοντισμός (Α)
17:45 Τελετή Έναρξης
17:55 Μήκος (Α)
18:05 100μ. εμπόδια (Γ)
18:20 100μ. (Α)
18:20 Υψος (Γ)
18:40 100μ. (Γ)
18:55 80μ. (Κορασίδων Κ16)
18:55 Ακοντισμός (Γ)
19:10 400μ. (Α)
19:10 Μήκος (Γ)
19:20 800μ. (Γ)
19:30 800μ. (Α)
19:40 100μ. ατόμων με τυφλότητα
19:50 200μ. (Γ)