Πέμπτη, 04 Σεπτέμβριος 2014 18:43

Στους 10 καλύτερους του κόσμου ο μαραθώνιος της Αθήνας

Γράφτηκε από τον

Tους 10 καλύτερους αγώνες Μαραθωνίου δρόμου στον κόσμο αξιολόγησε και παρουσίασε από την επίσημη ιστοσελίδα της η διεθνής ομοσπονδία στίβου και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Όπως αναφέρει μάλιστα η IAAF, είναι ένας από τους 10 αγώνες, τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε ένας δρομέας να τρέξει στην καριέρα του.

Τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι η καλή οργάνωση, η συμμετοχή του κόσμου, η διαδρομή, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δρομείς και γενικότερα το περιβάλλον διεξαγωγής. Η IAAF αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το τρέξιμο σε ένα Μαραθώνιο δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση και θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό αγώνα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η επιλογή σας και η εμπειρία σας θα είναι καλή. Για να σας βοηθήσουμε, σας παρουσιάζουμε τους 10 καλύτερους Μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο που έχουν άριστη οργάνωση, φανταστική συμμετοχή του κόσμου και πολύ καλή διαδρομή».

Για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναφέρεται με τα πιο κολακευτικά λόγια: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι τρέχει Μαραθώνιο, αν δεν τρέξει εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στον Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου μπορείς να τρέξεις στα χνάρια του Φειδιππίδη που το 490 δημιούργησε τον σύγχρονο Μαραθώνιο, όταν έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην πόλη του Μαραθώνα στην Αθήνα. Ο αγώνας έχει εκκίνηση στο Μαραθώνα, περνά από τον Τύμβο, τους αρχαίους τάφους των πολεμιστών, περνά από διάφορες πόλεις πριν τον τερματισμό στο καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896».

Οι άλλοι 9 Μαραθώνιοι που αναφέρονται από την IAAF ως κορυφαίοι στον κόσμο είναι του Παρισιού, του Λονδίνου, της Βοστώνης, του Όκλαντ, του Βερολίνου, της Χονολουλού, του Αμστερνταμ, της Νέας Υόρκης και του Πουέρτο Ρίκο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ