Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2022 13:54

181 δρομείς τερμάτισαν στο “Σπάρταθλον”

Γράφτηκε από τον

Στην ιστορία πέρασε ο αγώνας υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον», μήκους 245 χιλιομέτρων.

Ο 40ος στη σειρά αγώνας ολοκληρώθηκε το Σάββατο, αφήνοντας για ακόμη μια χρονιά, απίστευτες στιγμές συγκίνησης, χαράς, ικανοποίησης και ενθουσιασμού, στους δρομείς που συμμετείχαν στην φετινή, επετειακή, διεξαγωγή του. Στα αξιοσημείωτα και η αθρόα προσέλευση των κατοίκων της Σπάρτης, στο σημείο τερματισμού των 245 χιλιομέτρων του αγώνα, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επευφημούσαν τους δρομείς που έφταναν στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα. Ακόμη και κατά την διάρκεια των τερματισμών που έλαβαν χώρα τις μεσημεριανές ώρες, όπου η θερμοκρασία άγγιζε τους 30 βαθμούς! Αυτός βέβαια ήταν και ο λόγος, που αρκετοί από τους υπεραθλητές, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τον αγώνα τους, καθώς εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, απειλούνταν ασφυκτικά και από το χρονικό όριο των 36 ωρών. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, 181 δρομείς τερμάτισαν την διαδρομή του αγώνα από την Αθήνα στην Σπάρτη εντός χρόνου, ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία τον δύσκολο αυτόν άθλο. Ανάμεσά τους και η Μεσσήνια Σταυρούλα Μπάκα που έκανε 35 ώρες, 40 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα.
Στις τρεις πρώτες θέσεις του αγώνα τερμάτισαν: 1ος ο Έλληνας Φώτης Ζησιμόπουλος (Νο. 255) με χρόνο 21:00.50, ξεπερνώντας το 3ο ρεκόρ της διοργάνωσης του ιστορικού αγώνα, που κατείχε ο Γιάννης Κούρος. 19 λεπτά αργότερα ακολούθησε ο Ιάπωνας «Somiya Toru» (Νο. 228), οποίος έσπασε και αυτός αντίστοιχα τον 4ο καλύτερο χρόνο, και μία ώρα αργότερα τερμάτισε το μεγάλο φαβορί του αγώνα που ήταν και ο φετινός νικητής του Badwater, Ιάπωνας «Ishikawa Yoshihinko»(Νο. 238) ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους κατοίκους της Σπάρτης. Εντυπωσιακές ήταν και οι επιδόσεις των Ελλήνων δρομέων, όπου συνολικά,τερμάτισαν 23 άντρες και 5 γυναίκες. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι ήταν εντός της πρώτης τριαντάδας.
Πρώτος Έλληνας τερμάτισε φυσικά ο μεγάλος νικητής του “Σπάρταθλον” Φώτης Ζησιμόπουλος, δεύτερος ο Χάρης Βακούλας (Νο. 233) στην 17η θέση και τρίτος ο Κώστας Κωνσταντόπουλος (Νο 290) στην 30η.

Έκπληξη η κατηγορία γυναικών

Στην κατηγορία των γυναικών την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Dzaviza Diana (Νο. 66) από τη Λετονία η οποία ήταν η νικήτρια του 39ου “Σπάρταθλον” , κάνοντας το δεύτερο καλύτερο χρόνο στην κατηγορία των γυναικών. Στην 2η θέση τερμάτισε η Lizak Marisa (Νο. 201) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Morgan Micah (No.112) στην 3η θέση επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμφότερες τερμάτισαν εντός 12αδας στην γενική κατάταξη, με την πρώτη να καταλαμβάνει την 6η θέση, και οι άλλες δύο την 8η και 12η .
Στην κατηγορία των Ελληνίδων αθλητριών , συνολικά τερμάτισαν πέντε , με τις τρεις πρώτες να είναι: 1η η Γεωργία Λαλιώτη (Νο.192) 26 η γενικής, 2η τερμάτισε η Πέγκυ Στάρφα Παπαφίλη (Νο.43) 43η στη γενική κατάταξη, και στην 3η θέση τερμάτισε η Στέλλα-Μαρία Ξενάκη (Νο.135) 60η στη γενική κατάταξη.