Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2014 17:43

Μήνυμα για άσκηση και Μεσογειακή διατροφή από το «Navarino Challenge» και τον Ντιν Καρνάζη

Γράφτηκε από τον
Μήνυμα για άσκηση και Μεσογειακή διατροφή από το «Navarino Challenge» και τον Ντιν Καρνάζη

Η προστασία της υγείας μέσα από την άσκηση και την υγιεινή Μεσογειακή διατροφή είναι το κυρίαρχο μήνυμα του «Navarino Challenge», μιας σημαντικής αθλητικής διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στην Μεσσηνία το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου.


Μάλιστα η φετινή διοργάνωση είναι διευρυμένη καθώς περιλαμβάνει αρκετές δράσεις και έχει την στήριξη των δήμων Καλαμάτας, Τριφυλίας και Πύλου - Νέστορος.
Ξεχωριστό χρώμα στο «Navarino Challenge» θα δώσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ντην Καρνάζης, ο Ελληνοαμερικάνος διάσημος υπέρ μαραθωνοδρόμος ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο!

Ο Καρνάζης για
την διοργάνωση

Ο Ντιν (Κώστας) Καρνάζης παρευρέθηκε μάλιστα στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο "Εlite" όπου στάθηκε στο γεγονός ότι οι Έλληνες δεν υιοθετούν την Μεσογειακή διατροφή και δεν γυμνάζονται όσο περίμενε.
«Είναι τιμή μου που επιστρέφω στην Ελλάδα και αυτό που θέλω πρώτα από όλα είναι να βελτιώσω τα ελληνικά μου» τόνισε αρχικά και στην συνέχεια αναφέρθηκε στην διατροφή και την άσκηση.
«Άρχισα να τρέχω όταν ήμουν έξι χρονών όμως έκανα την αμερικανική διατροφή που δεν ήταν υγιεινή. Αποφάσισα σταδιακά να αλλάξω την διατροφή μου για να βελτιώσω την υγεία και την απόδοση μου. Η Μεσογειακή διατροφή με έκανε να αισθάνομαι πιο καλά και πλέον είμαι πρεσβευτής της.
Όταν έρχομαι εδώ όμως βλέπω ότι δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον δεν βλέπω πολλούς να τρέχουν. Για την ακρίβεια τρέχω μόνο εγώ. Πολλοί στο δρόμο με χαιρετούν και μου λένε να με πάρουν με το αυτοκίνητο! Άλλοι με ρωτούν αν τρέχω επειδή με κυνηγάει κάποιος! Θέλω λοιπόν να στείλω το μήνυμα της Μεσογειακής διατροφής και της άσκησης».
Ο Ντιν Καρνάζης στάθηκε επίσης στις θετικές οικονομικές περιπτώσεις που θα έχει η διοργάνωση για την περιοχή αλλά και στο δυνατό γκρουπ δρομέων που έχει συναντήσει στην Καλαμάτα.

Οι εκπρόσωποι δήμων
και costa Navarino

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των διοργανωτών.
Η Μαρία Οικονομάκου εκπροσώπησε τον Δήμο Καλαμάτας: «Είναι τιμή μας που βρίσκεται εδώ το «Navarino Challenge» και ο Καρνάζης. Εύχομαι πάντα επιτυχίες. Οι υποδομές μας δεν είναι οι καλύτερες αλλά στόχος είναι να γίνει σύντομα αναμόρφωση των αθλητικών μας χώρων.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβέλας επισήμανε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση που τονίζει την σημασία της Μεσογειακής διατροφής και το πρόβλημα της παχυσαρκίας καθώς και ότι ο δήμος θα είναι πάντα ανοικτός και φιλόξενος σε τέτοιες δραστηριότητες.
Ο αντιδήμαρχος δήμου Πύλου - Νέστορος Λεωνίδας Γαϊτάνης σημείωσε ότι η διοργάνωση ενισχύει το μήνυμα της προστασίας της υγείας μέσω της διατροφή και της άσκησης καθώς και ότι η Costa Navarino και η Μεσσηνία είναι στο επίκεντρο σημαντικών δράσεων.
Τέλος, ο Στέφανος Θεοδωρίδης (διευθύνων σύμβουλος Temes, εκπρόσωπος Costa Navarino)) προανήγγειλε ότι το 2015 θα λειτουργήσει Κέντρο Ολυμπιακής Παιδείας στην Μεσσηνία και ότι η Μεσσηνία λόγω κλίματος μπορεί να αποτελέσει ένα 12μηνο αθλητικό προορισμό ενώ στάθηκε και αυτός στην αξία της Μεσογειακής διατροφής την οποία, όπως είπε, προωθεί η Costa Navarino.


Το πρόγραμμα

Να σημειωθεί πως στο «Navarino Challenge» ο κόσμος θα τρέξει και φέτος χωρίς ανταγωνισμό και χωρίς χρονόμετρα για καλό σκοπό!
Στις 8 το πρωί θα γίνε η παραλαβή αριθμών στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και στις 9.30 π.μ. θα έχουμε την εκκίνηση δρόμο 15 χιλιομέτρων (στη διαδρομή πλατεία - παραλία). Οι απονομές θα γίνουν στις 11.30-12 μ. στην πλατεία της Καλαμάτας.
Την Κυριακή ο αγώνας η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Navarino Dunes με κατεύθυνση την Πύλο. Η εκκίνηση του ημιμαραθωνίου θα δοθεί στις 8.30 π.μ., η εκκίνηση του αγώνα ενός χιλιομέτρου για παιδιά στις 9.30 π.μ. και η εκκίνηση του δρόμου 5 χιλιομέτρων στις 10 το πρωί. Οι απονομές θα ξεκινήσουν στις 11 π.μ.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Επιπλέον, το Σάββατο στις 19:00, στο The Westin Resort Costa Navarino θα γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα ενισχύσει το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και την καταπολέμησή της, μέσω της Μεσογειακής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής, μέσω της ημερίδας «Eat well – run well – live well»,
Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλαμβάνει την βράβευση του δις Ολυμπιονίκη του ταεκβοντο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη και του Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην κολύμβηση, Σπύρου Γιαννιώτη, καθώς και ομιλίες από τον Δρ. Δημοσθένη Παναγιωτάκο, Καθηγητή Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και την Δρα. Χριστίνα Χρυσοχόου, Ιατρό - Καρδιολόγο, Επιμελήτρια Α, Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικοί Πνευμονολόγοι, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με υγεία» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και την υποστήριξη της Pfizer Hellas, θα πραγματοποιούν δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό το Σάββατο 20/09 στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (Ώρες: 09.00-12.30) και την Κυριακή  (Ώρες: 08.30-12.00) στην Costa Navarino. Στόχος της ενέργειας  είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας υγιεινών συνηθειών, που περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό κατά  λοιμωδών νοσημάτων όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, η  διακοπή καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις.
Το φετινό πρόγραμμα του «Navarino Challenge» εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο, με την συμμετοχή του Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην κολύμβηση, Σπύρου Γιαννιώτη, που θα κολυμπήσει μαζί με τον Dean Karnazes, το Σάββατο το μεσημέρι στις 20 Σεπτεμβρίου στην παραλία του Navarino Dunes.
Το Σάββατο  το μοναδικό αφιέρωμα του National Geographic Channel «Διασκέδασε το Μυαλό σου» έρχεται στο «Navarino Challenge»! Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναρπαστική τηλεοπτική εμπειρία! Δύο επεισόδια της εκπομπής «Brain Games» γεμάτα διαδραστικά παιχνίδια και πειράματα, σκοπεύουν να παίξουν με το μυαλό και να αποκαλύψουν τις εσωτερικές διεργασίες του εγκεφάλου σε μια μοναδική προβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του «Navarino Challenge», που θα συνοδευτεί από μια μεγάλη γιορτή, με ελληνικά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
(Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει όλες τις φετινές διαδρομές, καθώς και τις δωρεάν δραστηριότητες στο πλαίσιο της διαμονής στο The Westin Resort Costa Navarino, μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://navarinochallenge.com/event_schedule_2014.html).