Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2014 06:31

Οι Ολυμπιονίκες του 2004 έστειλαν από την Καλαμάτα το μήνυμα ανάκαμψης του αθλητισμού

Γράφτηκε από τον

Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες του 2004 βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Καλαμάτα σε ένα διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Σύλλογος τους με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Η εκδήλωση έγινε στο "Elite City Resort" με την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας και περιελάμβανε επιδείξει αθλημάτων αλλά και μια ημερίδα όπου έγινε αναφορά στο παρελθόν και το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας.
Εκεί η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη θέλησε να στείλει τη μήνυμα ανάκαμψης του αθλητισμού, μετά τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν.

Αρχή με επιδείξεις

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα στο "Εlite" (όπου έγιναν όλες οι δράσεις το διήμερο). Η αρχή έγινε με επίδειξη μπάτμιντον με τον Καλαματιανό αθλητή Τάσο Σπηλιωτόπουλο να παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του αθλήματος σε περίπου 50 νεαρά παιδιά.
Στην συνέχεια η Ολυμπιονίκης Φωτεινή Βαβάτση έδειξε στα παιδιά τα μυστικά της τοξοβολίας ενώ το παρών έδωσε με πολυμελή ομάδα ο σύλλογος τοξοβολίας της Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα στην συνέχεια περιελάμβανε τζούντο. Η Ολυμπιονίκης Μαρία Καραγιαννοπούλου (5η το 2004) και ο Καλαματιανός προπονητής Τάκης Μαρκάκης παρουσίασαν το δυναμικό άθλημα ενώ έγινε και επίδειξη τβν δύο προπονητών με αθλητές του Καλαματιανού συλλόγου.
Η Καραγιαννοπούλου μάλιστα εξήγησε στο «Notosport» την φιλοσοφία του τζούντο, σύμφωνα με την οποία ο αδύναμος μπορεί να επικρατήσει απέναντι στον ισχυρό χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει βία.

“2004-2014, 10 χρόνια μετά"

Ακολούθησε η ημερίδα “2004-2014, 10 χρόνια μετά. Εμπειρίες και Δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών”.
Εκεί Έλληνες Ολυμπιονίκες και άλλοι επιφανείς άνθρωποι του αθλητισμού ανέπτυξαν σκέψεις, απόψεις και προτάσεις στις 3 ενότητες που έχουν προγραμματιστεί. Αρχικά έγινε ανασκόπηση του 2004, ακολούθησε αναφορά στην Ολυμπιακή κληρονομιά και τέλος παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών για την Προαγωγή του Αθλητισμού, της Παιδείας και της Υγείας.

Οι ομιλίες αθλητών και πολιτικών


Η Βούλα Κοζομπόλη αναφέρθηκε στις επιτυχίες του 2004, στάθηκε στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν για τον αθλητισμό και κατέληξε: «Δίνουμε το σύνθημα αντεπίθεσης για τον αθλητισμό».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός στάθηκε στην άψογη συνεργασία της Πολιτείας με τον Σύλλογο των Ολυμπιονικών, τόνισε πως το γεγονός ότι είναι κοντά στα παιδιά είναι ότι καλύτερο και ολοκλήρωσε λέγοντας πως το Υπουργείο είναι ανοικτό σε κάθε πρόταση του συλλόγου.
Η βουλευτής, υπεύθυνη αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου συνεχάρη το σύλλογο για τις δράσεις του, μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον αθλητισμό και περιέγραψε την τωρινή κατάσταση τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «φτάσαμε στο σημείο οι αθλητές να πληρώνουν από την τσέπη τους για να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις».
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σημείωσε πως η Περιφέρεια στηρίζει προσπάθειες που προωθούν τον αθλητισμό και τόνισε πως το βάρος θα πέσει το επόμενο διάστημα στην προσπάθεια να γίνει σύγχρονο και μεγάλο το Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας. Εξήγησε μάλιστα πως η περιφέρεια περιμένει την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών για να προχωρήσει το θέμα.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη χαρακτήρισε την διοργάνωση εξαιρετικά σημαντική για την Μεσσηνία και τόνισε ότι προάγει το αθλητικό ιδεώδες. Κατέληξε πως η δράση του συλλόγου βγάζει θετικά πράγματα για τον αθλητισμό.
Ο εκπρόσωπος του "Elite City Resort" Νικήτας Κάρτσωνας τόνισε πως το ξενοδοχείο στηρίζει τις πρωτοβουλίες που προάγουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και ανέφερε τις δράσεις του προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε πως το Elite φιλοξενεί με χαρά τους Ολυμπιονίκες ενώ έκανε αναφορά στην σχέση αθλητισμού και τουρισμού.
Παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιπρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας (από τον Δήμο ήταν και οι Δημήτρης Βεργόπουλος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος), ο Μεσσήνιος δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης καθώς και άλλοι άνθρωποι του αθλητισμού όπως οι Δημήτρης Πουλόπουλος και Γιάννης Καλυβιώτης από τον Μεσσηνιακό και οι Στάθης Μπακολιάς και Νίκος Ηλιόπουλος από τον Ναυτικό Ομιλο Καλαμάτας.
Οι Ολυμπιονίκες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν οι Νίκη Μπακογιάννη, Αθανασία Τσουμελέκα, Περικλής Ιακωβάκης, Εύη Παππά - Παπαβασιλοπούλου, Φωτεινή Βαβάτση, Εύη Μωραϊτίδου, Μαρία Καραγιαννοπούλου, Βούλα Ζυγούρη, Μαρία Βρυώνη, Νίκος Ξυλούρης, Γιάννης Κόκορης, Εύα Χριστοδούλου και Βούλα Κοζομπόλη.

Επίδειξη για ασφαλή κολύμβηση

Η ημερίδα περιελάμβανε και βραβεύσεις καθώς τιμήθηκαν ο Καλαματιανός αθλητής του Τένις με αμαξίδιο που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2010 Γιώργος Λαζαρίδης και η πρωταθλήτρια της κολύμβησης και μέλος της Εθνικής ομάδας και του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Βασιλική Μπάκα
Μετά την ημερίδα οι Ολυμπιονίκες ξενάγησαν τους ενδιαφερόμενους στην έκθεση “Κειμήλια Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων” που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του "Elite City Resort", με Ολυμπιακά ενθυμήματα του συλλέκτη Τάσου Παπαδόπουλου.
Χθες στο πλαίσιο της συνέχειας της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ασφαλή Κολύμβηση και την εξάλειψη των πνιγμών, οι Ολυμπιονίκες πραγματοποίησαν στην πισίνα του Elite επίδειξη και τεχνικές για ασφαλή κολύμβηση, καθώς και επίδειξη καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.