Τρίτη, 23 Σεπτέμβριος 2014 17:35

Παρουσιάστηκε σήμερα το "32ο Σπάρταθλον"

Γράφτηκε από τον

Την πίστη του ότι και φέτος ο διεθνής αγώνας «Σπάρταθλον» στις 26-27 Σεπτεμβρίου θα σημειώσει αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, Παναγιώτης Τσιακίρης, σε συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

 

Όπως τόνισε, «κάθε χρόνο γίνεται μια άνευ προηγουμένου προβολή της χώρας χωρίς καμία κρατική δαπάνη και ειδικά φέτος ο αγώνας θα γίνει ταινία από το National Geographic, η οποία θα διατεθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αγώνας θα καλυφθεί και από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία θα προβάλλουν την ελληνική φύση αλλά και την ιστορία μας».

Και πρόσθεσε ο κ Τσιακίρης: «Κάθε χρόνο παράγουμε εθνικό έργο, εθελοντικά τόσοι άνθρωποι και αγωνιζόμαστε να φέρουμε εις πέρας ένα τόσο σημαντικό αγώνα. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών απ΄ όλο τον κόσμο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι σημαντικά. Πιστεύω ότι και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία, με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών. Αυτά τα 31 χρόνια ευτυχήσαμε και δεν είχαμε κανένα σοβαρό ατύχημα. Μέχρι σήμερα έχουν αγωνιστεί στο "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ" 5.500 αθλητές. Ξεκινήσαμε στο πρώτο "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ" με 45 αθλητές και τώρα έχουμε 380».

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου εξήγησε ότι χωρίς την πολύτιμη συνδρομή της τροχαίας δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί ο αγώνας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν αρχικά τις 560, αλλά επιλέχθηκαν τελικά να πάρουν μέρος μόνο 380 δρομείς, αφού αυτός είναι ο αριθμός που μπορει να εξυπηρετηθεί από τους διοργανωτές. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη φιλοξενία τους, αφού το διήμερο του αγώνα έχουν κλειστεί όλα τα ξενοδοχεία από τους διοργανωτές στη Σπάρτη και στην ευρύτερη περιοχή για τη διαμονή των δρομέων και των συνοδών τους.

Ο κ. Τσιακίρης επισήμανε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι ελληνικές συμμετοχές, αφού στον αγώνα θα πάρουν μέρος 52, ενώ 57 ακόμη θα προέρχονται από την Ιαπωνία και 45 από τη Γερμανία. Επίσης, εκδήλωσε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και συνολικά από 43 χώρες όλου του κόσμου, αφού όπως είπε έχουν συμμετοχές από Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Βραζιλία ακόμη και τις Νήσους Φαρόε.

Στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014», θα αγωνιστούν για πρώτη φορά δύο μεγάλοι αθλητές των υπεραποστάσεων. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Ντιν Καρνάζη, που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ σε 50 εβδομάδες, και τον Αμερικανό Γιαν Όλσεν, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.

Θα έχουμε βέβαια την παρουσία στον εφετινό αγώνα, νικητών και νικητριών προηγούμενων διοργανώσεων, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001). Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σίλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία (1η το 2006).

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε μαζί με τους γονείς του, ο Ελληνοαμερικανός πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων, Ντιν Καρνάζης, με καταγωγή του πατέρα του από χωριό της Αρκαδίας. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Είμαι Αμερικανός με ελληνική καταγωγή και πολύ ευχαριστημένος για τη συμμετοχή μου στον αγώνα. Εχω τρέξει πολλούς δύσκολους Μαραθωνίους κάτω από πολύ δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Όμως κι αυτός εδώ είναι ένας πολύ καλός αγώνας και αποτελεί στόχο για μένα», είπε ο Καρνάζης.

Εντύπωση έκανε η προτροπή του για τη χρήση ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, όπως τα σύκα και το παστέλι που είχε φέρει μαζί του. «Τρέχω τον αγώνα όσο γίνεται πιο παραδοσιακά. Προπονούμαι και πίνω μόνο νερό και τρώω σύκα και παστέλι», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην υγιεινή διατροφή και μάλιστα την ελληνική.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί την Παρασκευή το πρωί (07:00) κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ οι πρώτοι αθλητές αφού καλύψουν την απόσταση των 246 χλμ θα αρχίσουν να τερματίζουν το πρωί του Σαββάτου μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Οι δρομείς θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 19:00, οπότε και συμπληρώνονται οι 36 ώρες που έχουν οριστεί στην προκήρυξη του αγώνα.

Η διαδρομή στο «Σπάρταθλον» διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Με χρήση chips και ταπήτων στους κεντρικούς σταθμούς και τον τερματισμό του αγώνα θα υπάρχει και φέτος ηλεκτρονική καταγραφή, για την αυτόματη μετάδοση των περασμάτων και των τερματισμών των αθλητών, μέσω του διαδικτύου.

Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, το «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ