Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 13:33

Χαντμπολ: Πρεμιέρα στο Κιλκίς για τον πρωταθλητή Διομήδη Αργους

Γράφτηκε από τον
Χαντμπολ: Πρεμιέρα στο Κιλκίς για τον πρωταθλητή Διομήδη Αργους

Ανοίγει αύριο η «αυλαία» του 36ου πρωταθλήματος της Α1 χάντμπολ των ανδρών, με τα δεδομένα να έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με πέρυσι, τόσο στον συσχετισμό δυνάμεων όσο και στο σύστημα διεξαγωγής.

Η ΟΧΕ αποφάσισε φέτος να επαναφέρει τα πλέι-οφ στην κλασική μορφή τους, με τη συμμετοχή των πρώτων οκτώ ομάδων της κανονικής περιόδου, ενώ προβλέπονται και πλέι-άουτ για την αποφυγή των τελευταίων δύο θέσεων που οδηγούν στην Α2, τα οποία όμως θα διεξαχθούν μόνο εφόσον η βαθμολογική διαφορά μεταξύ των ομάδων που θα τεθούν αντιμέτωπες (ο 9ος της κανονικής περιόδου με τον 12ο και ο 10ος με τον 11ο) δεν ξεπερνά τους πέντε βαθμούς.

Τα βασικότερα δεδομένα του φετινού πρωταθλήματος είναι η αποδυνάμωση της ΑΕΚ, μετά την κατάκτηση δύο τίτλων την τελευταία τετραετία και την απώλεια του περσινού στον τελευταίο τελικό, και η διαφαινόμενη επιστροφή σε πρωταγωνιστικό ρόλο του -οκτάκις πρωταθλητή- Φίλιππου Βέροιας. Η Ένωση, μετά την αποχώρηση του χρηματοδότη του τμήματος, Δημήτρη Λαζόπουλου, πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της ερασιτεχνικής και το έμψυχο δυναμικό της «αποψιλώθηκε», με συνέπεια να είναι αμφίβολο το πόσο ανταγωνιστική θα εμφανιστεί τη νέα σεζόν. Στον αντίποδα, μετά από κάποια χρόνια που κινήθηκε «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» (με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, που κινδύνεψε άμεσα με υποβιβασμό), ο Φίλιππος Βέροιας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με την επιστροφή των Γρηγόρη Σανίκη και Κώστα Δεληγιάννη, αλλά και την απόκτηση του Βόσνιου Βραζάλιτσα.

Από εκεί και πέρα, ο πρωταθλητής Διομήδης Άργους ξεκινά και φέτος ως ένα από τα φαβορί, αν και η αιφνίδια αποχώρηση του Χάρη Μάλλιου για τη Γερμανία αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, ενώ θα λείψει και ο -ευδοκίμως τερματίσας την καριέρα του- Γιώργος Ζαραβίνας. Ο ΠΑΟΚ, μετά τον περσινό αποκλεισμό του από την τετράδα, απέκτησε τον Αλέξη Αλβανό, έναν παίκτη που μπορεί από μόνος του να αλλάξει τις ισορροπίες. Ερωτηματικό αποτελεί ο ΑΣΕ Δούκα, ο οποίος στηρίζεται πάντα στα δικά του παιδιά, αλλά έχασε τον Νίκο Μουντζουρίδη που αποφάσισε να σταματήσει το χάντμπολ, σε ηλικία μόλις 30 ετών. Αξιόμαχος αναμένεται να εμφανιστεί και πάλι ο Ποσειδών Λουτρακίου, που πέρυσι κατάφερε να «χωθεί» στην τετράδα και φέτος ενισχύθηκε με τον Παπαδιονυσίου από την ΑΕΚ και τον Σέρβο Τρουμπέτας από τον ΠΑΟΚ.

Οι υπόλοιπες ομάδες βρίσκονται πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο και οι μεταξύ τους «μάχες» για την οκτάδα ή την παραμονή αναμένονται εξαιρετικά αμφίρροπες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι δύο «νεοφώτιστοι» κάνουν το παρθενικό «ταξίδι» τους στη μεγάλη κατηγορία: πρόκειται για τη Δράμα 1986 και τον Δικέφαλο Αστέρα (ΔΙΚΕΑΣ), μέσω του οποίου επανεμφανίζονται στο προσκήνιο του χάντμπολ οι Σχολές Ξυνή, που παλιότερα είχαν πολύ αξιόλογη ομάδα και μάλιστα έφτασαν στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 1995.

 

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Στο πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον ΑΣΕ Δούκα στη Θεσσαλονίκη και του Φίλιππου με τον Ποσειδώνα Λουτρακίου στη Βέροια, οι οποίες αναμένεται να δείξουν (σε ένα βαθμό τουλάχιστον) πού θα κινηθούν οι συγκεκριμένες ομάδες. Ο πρωταθλητής Διομήδης δοκιμάζεται στην πάντα δύσκολη έδρα του ΓΑΣ Κιλκίς, η «νεοφώτιστη» Δράμα 1986 υποδέχεται τον Φοίβο Συκεών και η ΧΑΝΘ φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη τον ΔΙΚΕΑΣ. Η πρεμιέρα ολοκληρώνεται την Κυριακή με την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Αναγέννηση Βύρωνα, που θα διεξαχθεί στο κλειστό της Νέας Ιωνίας κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας που κουβαλάει η Ενωση από την περσινή περίοδο.

Το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/9

"Δημ. Κραχτίδης"   18:00 Δράμα 1986-Φοίβος Συκεών (Μπέτμαν-Ουζούνης)

Κιλκίς             18:00 ΓΑΣ Κιλκίς-Διομήδης Άργους (Κατσίκης-Μιχαηλίδης)

Σπίτι του Χάντμπολ 18:00 ΠΑΟΚ-ΑΣΕ Δούκα (Τζαφερόπουλος-Χασκής)

Φιλίππειο          18:00 Φίλιππος Βερ.-Ποσειδών Λουτρ. (Πατιός-Τσιάνας)

ΧΑΝΘ               18:00 ΧΑΝΘ-ΔΙΚΕΑΣ (Νάσκος-Χαρίτσοςν)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/9

Νέας Ιωνίας        16:30 ΑΕΚ-Αναγέννηση Βύρωνα (Σκλαβενίτης-Κουτσός)

ΑΠΕ-ΜΠΕ