Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2013 13:12

Ενα μαγευτικό ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Σάββατο στο "Elite" (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Ενα μαγευτικό ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Σάββατο στο "Elite" (φωτογραφίες)

Οταν η αγάπη και το μεράκι συναντά την ιστορία, τότε γεννιέται η έκθεση του Τάσου Παπαδόπουλου με κειμήλια σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Μια από  τις μεγαλύτερες σε εύρος ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, που βρίσκεται στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του "Elite City Resort " στην Καλαμάτα. Οι πόρτες για το κοινό θα ανοίξουν το Σάββατο 6 Απριλίου στις 11 το πρωί, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια. Ανήμερα δηλαδή της επετείου της τέλεσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Την έκθεση παρουσιάζουν ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και το "Elite City Resort", υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  και με τη στήριξη του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, ιδρυτικού μέλους του ΣΕΓΑΣ.

Το "Ν" ξεναγήθηκε χθες από τον Αρκά συλλέκτη και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος αυτή την υπέροχη διαδρομή του παγκόσμιου θεσμού που χωρίζεται σε έξι ενότητες.

Η πρώτη περιλαμβάνει 16 ολυμπιακές δάδες, από το 1936 με την ολυμπιακή δάδα του Βερολίνου έως τη δάδα του Λονδίνου το 2012.

Στη δεύτερη υπάρχουν 4.750 ολυμπιακές θεματικές καρφίτσες (pins), εκ των οποίων οι 3.000 έχουν θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Κάποιες καρφίτσες συνθέτουν ολοκληρωμένες σειρές με μικρό τιράζ και έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία. Στην τρίτη ενότητα ο επισκέπτης θα δει εισιτήρια θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με εισιτήρια από τους Ολυμπιακούς του 1900 στο Παρίσι καθώς και επίσημα και ημερήσια προγράμματα αγώνων από το 1932 έως σήμερα. Στην επόμενη ενότητα υπάρχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό με φωτογραφίες της μέσο - Ολυμπιάδας Αθηνών το 1906 έως τις μέρες μας. Στη φωτογραφική αυτή συλλογή αναδεικνύονται  προσωπικότητες των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει συλλεκτικά προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Επίσης υπάρχουν στολές λαμπαδηδρόμων από το 1996 μέχρι το 2012. Η έκτη και τελευταία ενότητα περιλαμβάνει βιβλία Ολυμπιακών Αγώνων μεγάλης συλλεκτικής αξίας από το 1932 έως σήμερα. 

Δουλειά 25 χρόνων!

Ο Τάσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1955. Επαιξε μπάσκετ στην ΑΕΚ Τρίπολης, όπου αργότερα πανηγύρισε ως παράγοντας το πρωτάθλημα στην Ελλάδα με τις νεάνιδες και την άνοδο στην Α' εθνική, ενώ υπήρξε και αθλητής στίβου στα 400 μέτρα. Σήμερα είναι ιατρικός επισκέπτης. Πώς όμως μπήκε μέσα του το "μικρόβιο" του συλλέκτη;

"Σ' ένα από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό είχε πέσει στα χέρια μου μια ολυμπιακή καρφίτσα της Σεούλ. Από τότε άρχισα να ψάχνω στις διάφορες αγορές για να βρίσκω αντικείμενα, κυρίως καρφίτσες, εισιτήρια και καρτ ποστάλ. Πιο σοβαρά ξεκίνησα το 2002, όταν βγήκαν οι καρφίτσες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Εχω το 95 με 98% από αυτές, αλλά και την δάδα". Εβρισκα όλα αυτά τα αντικείμενα από δημοπρασίες ή από εμπόρους και άλλους συλλέκτες. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί έκθεση με τόσο μεγάλη θεματολογία", λέει ο Τ. Παπαδόπουλος. Οσο για το λόγο, που αν και κατάγεται από την Τρίπολη, παρουσιάζει την έκθεση στην Καλαμάτα τόνισε: "Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στη Μεσσηνία από το 1979 και έχω πολλούς φίλους και συνεργάτες. Ηθελα λοιπόν τώρα που βγαίνω και στη σύνταξη να μάθουν και μια άλλη πτυχή της ζωής μου. Η συλλογή είναι μια συνεχής αναζήτηση. Δεν έχω σκοπό να πουλήσω τίποτα. Είναι μεράκι και δουλειά 25 χρόνων. Στο μόνο που αποσκοπώ είναι να μπουν σ' αυτή τη διαδικασία και άλλοι άνθρωποι και παιδιά. Είναι κάτι ουσιαστικό η οργάνωση μιας συλλογής, γιατί έτσι προκύπτει οργάνωση και στην προσωπική ζωή".

 

Εντυπωσιάστηκε και ο ίδιος

Ο Τάσος Παπαδόπουλος συλλέγει αντικείμενα Ολυμπιακών Αγώνων από το 1988, αλλά πρώτη φορά τα είδε και αυτός τόσο συγκεντρωμένα. "Το αποτέλεσμα και εμένα με έχει εντυπωσιάσει. Δεν τα είχα δει άλλη φορά έτσι. Πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει και τον πιο δύσκολο επισκέπτη".

Ακόμα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικογένειά του που "με ανέχεται και με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουν για την έκθεση, καθώς και το προσωπικό του ξενοδοχείου. Να ευχαριστήσω και τους Σταύρο Σαλαβράκο, Γιώργο Χρονίδη και το Διονύση Καπραλή που με στηρίζουν χρόνια τεχνικά. Ακόμα κοινωνός αυτής της προσπάθειας έγινε ο αρχιτέκτονας Χριστόδουλος Μακρής, ο οποίος πρότεινε με τους συνεργάτες του να επιμεληθεί αφιλοκερδώς της έκθεσης". Οικονομικά έχουν συμβάλει ο φίλος και συνάδερφος Φραγκίσκος Αρμάος, η εταιρεία μου η ΒΙΑΝΕΞ, ο φίλος και συνεργάτης μου Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και η εταιρεία "Medisin", ο φίλος και συνάδερφος Χαράλαμπος Αβδής και η εταιρεία 'Demo" και ο φίλος Νίκος Χαϊδεμένος και οι εκδόσεις "Μίλητος". 

 

Οι ολυμπιονίκες που θα έρθουν

Η έκθεση του Τάσου Παπαδόπουλου θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2013 και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν μεθαύριο και Ελληνες Ολυμπιονίκες. Οι Κώστας Θάνος (πάλη), Βούλα Κοζομπόλη (υδατοσφαίριση), Σοφία Παπαδοπούλου (ιστιοπλοΐα), Βιργινία Κραβαριώτη (ιστιοπλοΐα), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Νίκος Ξυλούρης (κολύμβηση), Μαρία Καραγιαννοπούλου (τζούντο) και Βαρβάρα Μαγνίσαγλη (ρυθμική γυμναστική). 

Ακόμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρευρεθούν η Νίκη Ξάνθου (μήκος), ο Λάμπρος Παπακώστας (ύψος) και η Νίκη Μπακογιάννη (ύψος). 

Πριν από τα εγκαίνια θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου οι διοργανωτές θα μιλήσουν για τις μελλοντικές δράσεις τους. Μία από τις σκέψεις είναι να γίνει ένα συνέδριο αθλητισμού και τουρισμού στην Καλαμάτα.