Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 14:31

Αντίστροφη μέτρηση για το Taygetos Challenge

Γράφτηκε από τον
Αντίστροφη μέτρηση για το Taygetos Challenge

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Είναι ο μοναδικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, που είναι διήμερος και αποτελεί πρόκληση για κάθε συμμετέχοντα.

Από εκεί και η ονομασία Taygetos Challenge. Ενας αγώνας που έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς θα διεξαχθεί για 13η χρονιά, με τη διαφορά, ότι ο φετινός, γίνεται με τη σύμπραξη του Δήμου Δυτικής Μάνης, που θα… πλημμυρίσει από κόσμο το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου, καθώς οι συμμετοχές στη διοργάνωση φθάνουν τις 920!
Ο αγώνας αποτελείται από τέσσερις διαδρομές: Marathon 40χλμ, Experience 22χλμ, Basic 10χλμ και Fun 5χλμ. Η αντίστροφη μέτρηση για το Taygetos Challenge, ξεκίνησε χθες, με τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι διοργανωτές στο χώρο Α49 στην Καλαμάτα.

Η συνέντευξη Τύπου

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας, τόνισε ότι ο Δήμος είναι για πρώτη φορά συνδιοργανωτής και στάθηκε στη σημασία του αγώνα για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, αλλά και για τα οφέλη που θα έχει στην τοπική οικονομία.
“Τα χωριά μας θα γεμίσουν κόσμο από αθλητές, φίλους και συνοδούς και τα μαγαζιά θα κάνουν από τώρα έναρξη της τουριστικής σεζόν”, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Επίσης σημείωσε ότι με τον αγώνα καθαρίζονται και τα μονοπάτια της περιοχής.
Ο Γιάννης Αβραμέας, διοργανωτής του αγώνα, μας μετέφερε στο μακρινό 2010, την πρώτη χρονιά του αγώνα, του πρώτου πανελλήνιου αγώνα ορεινού τρεξίματος που διεξήχθη στην Πελοπόννησο. Ο αγώνας, ο οποίος έχει καταστεί πλέον θεσμός όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλη την Ελλάδα, αποτελείται, όπως προαναφέραμε, από τέσσερις διαδρομές: Marathon 40χλμ, Experience 22χλμ, Basic 10χλμ και Fun 5χλμ, καλύπτοντας έτσι κάθε επίπεδο αθλητικής ετοιμότητας.
Με αυτές τις διαδρομές στην αγκαλιά του Ταϋγέτου, ο αγώνας συνδέει, όπως τόνισε ο κ. Αβραμέας, άρρηκτα το μοναδικό φυσικό κάλλος του βουνού και της θάλασσας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς.

Ο Νίκος Κωστόπουλος, τεχνικός διευθυντής του αγώνα, είπε ότι το Taygetos Challenge, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των αθλητών του ορεινού τρεξίματος, ως ο μοναδικός αγώνας στην Ελλάδα που είναι διήμερος και πρόσθεσε:
“Ο αγώνας απαρτίζεται από έναν κάθετο αγώνα ταχύτητας 150 μέτρων με 650 μέτρα κάθετης υψομετρικής μια μέρα πριν το μαραθώνιο και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει! Φέτος, έχουμε δύο μεγάλες αλλαγές στις διαδρομές των Experience 22km και Marathon 40km, καθώς έχουν προστεθεί 3 χιλιόμετρα στην κάθε διαδρομή και οι αθλητές πλέον διασχίζουν το φαράγγι του Βυρού, κατά μήκος για απόστασηπερίπου ενός χιλιομέτρου. Αναμένουμε επίσης με αγωνία τα καινούρια ρεκόρ διαδρομών”.
Η Σοφία Φιλέα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του αγώνα, δήλωσε ότι: “ Στόχος του αγώνα είναι να γίνει διεθνής και η διοργάνωση αυτή έχει το προφίλ, την υποδομή και την εμπειρία για να το πετύχει αν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από τους αρμόδιους φορείς”. Η κ. Φιλέα ευχαρίστησε τους χορηγούς, τους φορείς, τους υποστηρικτές, την τοπική κοινότητα και τους εθελοντές που συμβάλλουν στη διοργάνωση. Να σημειωθεί ότι στον αγώνα θα συμμετάσχουν αθλητές ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία και τη Μόσχα.
Το 10% των συμμετεχόντων, είναι μάλιστα αθλητές από το εξωτερικό, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινότητας. Αγωνιστικά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει φέτος η διαδρομή Marathon και Experience, καθώς έχουν γίνει προσθήκες στις διαδρομές και η χρονομέτρηση στο ρεκόρ αγώνα θα μετρήσει από την αρχή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα Taygetos Challenge, τις διαδρομές, τις εγγραφές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.taygetoschallenge.com.