Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 14:25

Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκάκι την Κυριακή στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκάκι την Κυριακή στην Καλαμάτα

 

Με το σύνθημα “Ναι στο σκάκι και στη φιλία, όχι στη βία στα σχολεία”, θα διεξαχθεί αυτή την Κυριακή στην Καλαμάτα το Σχολικό Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκάκι, για μαθητές γυμνασίου και λυκείου του νομού Μεσσηνίας.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, που διοργανώνει τους αγώνες, μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, το Ναυτικό Ομιλο Καλαμάτας “Ο Ποσειδών” και τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Η διοργάνωση θέλει να στείλει μήνυμα κατά της σχολικής βίας, όπως λέει στην “Ε” ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας.
“Μετά από πολλά χρόνια θα διεξαχθεί ένα τέτοιο ομαδικό πρωτάθλημα. Εχουμε μέχρι στιγμής 10 γυμνάσια και λύκεια, που έχουν δηλώσει συμμετοχή και 60 περίπου παιδιά. Η συμμετοχή για πρώτη φορά είναι ικανοποιητική. Το σκάκι είναι ένα άθλημα που προάγει την ευγενή άμιλλα και τη φιλία και προάγει αξίες. Εχει ενταχθεί μάλιστα σαν μάθημα στα σχολεία, σε πρώτη φάση στα δημοτικά.
Στόχος μας είναι να καθιερωθούν αυτοί οι αγώνες και να στείλουμε μήνυμα κατά της σχολικής βίας”, καταλήγει ο Β. Λαμπρόπουλος.
Το σκάκι άλλωστε δεν είναι μόνο παιχνίδι διασκέδασης, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο που προάγει τη σκέψη, τη στρατηγική, την ανάλυση και την αποφασιστικότητα. Ετσι οι μαθητές που συμμετέχουν σε σκακιστικές δραστηριότητες, αναπτύσσουν αυτές τις ικανότητες και μαθαίνουν να διαχειρίζονται κρίσιμες καταστάσεις.
Παράλληλα, το σκάκι προάγει την ανοιχτή επικοινωνία, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό και όταν οι μαθητές συναντιούνται πάνω από τη σκακιέρα, δημιουργούνται δεσμοί αλληλεγγύης και συμπαράστασης.