Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 13:22

Οι νικητές στο σχολικό ομαδικό πρωτάθλημα σκακιού

Γράφτηκε από τον
Οι νικητές στο σχολικό ομαδικό πρωτάθλημα σκακιού

Με τη συμμετοχή 58 μαθητών από 11 σχολεία της Καλαμάτας, διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στο 1ο γυμνάσιο Καλαμάτας (που διοργάνωσε τους αγώνες), το Σχολικό Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Οι αγώνες είχαν στόχο να αναδείξουν τη σημασία της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της σχολικής βίας και εκφοβισμού. Ελαβαν μέρος παιδιά από: 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, 5ο ΓΕΛ, 6o ΓΕΛ, 4ο ΕΠΑΛ, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Μουσικό Σχολείο.
Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε φιλικό κλίμα, υποστηρίζοντας την ιδέα της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού με σύνθημα: « Ναι στο σκάκι και στη φιλία, Όχι στη βία στα σχολεία». Το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην προαγωγή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της σχολικής βίας και εκφοβισμού, έδωσε σημαντικό πνεύμα και νόημα σε αυτήν τη διοργάνωση.
Την πρώτη θέση κατέλαβε το 3ο ΓΕΛ Καλαμάτας με τους Δημοσθένη Καλφακάκο, Γιώργο Μπαλιάμη, Μανώλη Μουρτζάνο και Βασίλη Φιλόπουλο.
Τη δεύτερη θέση πήρε το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και την 3η το 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας. Ακολούθησαν το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (β’ ομάδα), το 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας και 4ο ΕΠΑΛ. Την 6η θέση πήρε το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (α’ ομάδα), την 7η το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, την 8η το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας (α’ ομάδα) την 9η, το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Α ομάδα), τη 10η το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (β’ ομάδα), την 11η το Μουσικό Σχολείο (β’ ομάδα), τη 12η το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Β ομάδα), την 13η το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (α’ ομάδα), τη 14η το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας (β’ ομάδα) και τη 14η θέση το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (γ’ ομάδα)

Οι συμμετέχοντες μαθητές διακρίθηκαν όχι μόνο για τις σκακιστικές τους ικανότητες, αλλά και για το πνεύμα αθλητικού ανταγωνισμού και σεβασμού, προς τους συμπαίκτες τους και είναι από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας οι Δασκαλάκης Ευάγγελος, Κώτσιρα Ευθυμία, Λαμπρόπουλος Φοίβος, Μπάλας Αγγελος, Ντερβίσι Ντέιβιντ, Πετροπουλέας Κωνσταντίνος, Πετροπουλέας Νικόλας, Σκορδάκης Χρήστος, Στεφανής Κωνσταντίνος, Στρακινάρ Αλέξανδρος, Τσώνη Βασιλική. Από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας οι: Κάρτσωνας Δημήτρης, Ξυγκώρος Παναγιώτης, Σκουρτσίδης Αγγελος. Από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας οι:Αλοίμονος Θησέας, Βαρτζέλης Ορέστης, Κασιδάκης Γιώργος, Μελιγκάκος Στράτος, Μπάμπι Αγγελος, Μπουρμπούλης Γιώργος, Ρήγα Νεφέλη, Ρηγανάς Γιώργος - Φοίβος, Στούπας Παναγιώτης. Από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας οι: Βασιλόπουλος Παναγιώτης, Γκίζας Κίμωνας, Διονυσόπουλος Θεόδωρος, Ισσαρης Σάββας, Παπαδόπουλος Μάριος, Σίκαλης Παναγιώτης-Αγγελος, Σταματελόπουλος Γιώργος, Σίας Ταξιάρχης.
Από το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο οι: Αλεξέας Παναγιώτης, Ζιώγος Ραφαήλ, Σολωμός Μιχάλης, Σταθόπουλος Παναγιώτης, Σταυροπούλου Καλλιρρόη, Φλώρος Νίκος, Φωτόπουλος Μιχάλης. Από το Μουσικό Σχολείο οι: Διαμαντοπούλου Μαρία, Ζωγόπουλος Ιωνας, Κορομηλάς Παναγιώτης-Κωνσταντίνος, Λεμπέσης Παναγιώτης, Πετροπουλέας Νικόλας, Σαραντάκη Ραφέλλα, Σπύρης Γιάννης. Από το 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας οι Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Νινιός Γιώργος, Νινιός Ηλίας. Από το 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας ο Κότσης Αγγελος. Από το 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας οι Αδαμόπουλος Παναγιώτης, Βασιλοπούλου Αννα, Μουχαρρέμι Γκάμπριελ, Μάλαμα Δέσποινα και από το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας ο Ρέντζος Κωνσταντίνος.
Με ανακοίνωση του, το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον ΝΟΚ «Ο Ποσειδών» που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διεξαγωγή των αγώνων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας που υποστήριξε ποικιλοτρόπως αλλά και οικονομικά την εκδήλωση.
“Η πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τη φιλία, την κατανόηση και τον σεβασμό μεταξύ των μαθητών, αφού το σκάκι δεν αποτελεί απλώς έναν αθλητικό αγώνα, αλλά έναν πυλώνα στον αγώνα σε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού. Οι μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο πώς να κινούν τα πιόνια τους στη σκακιέρα, αλλά και πώς να κινούνται στη ζωή τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
 Μέσα από παρόμοιες δράσεις, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της θετικής συμπεριφοράς, του σεβασμού και της αλληλεγγύης στο περιβάλλον της εκπαίδευσης, προωθώντας έτσι μια κουλτούρα φιλίας και συνεργασίας στα σχολεία μας”, καταλήγει η ανακοίνωση του 1ου Γυμνασίου.