Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 11:00

Γιορτή του στίβου τα "Παπαφλέσσεια" - Ποιοι ξεχώρισαν

Γράφτηκε από τον
Γιορτή του στίβου τα "Παπαφλέσσεια" - Ποιοι ξεχώρισαν

Το φετινό καλοκαίρι είναι γεμάτο μεγάλες διοργανώσεις για τον κλασσικό αθλητισμό, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι φίλοι του στίβου στη Μεσσηνία, είχαν χθες την ευκαιρία να απολαύσουν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, σπουδαίους αθλητές.

Ο Μεσσηνιακός διοργάνωσε για μία ακόμα χρονιά με επιτυχία το διεθνές μίτινγκ "Παπαφλέσσεια", στο οποίο συμμετείχαν 120 Ελληνες και ξένοι αθλητές, που προσέφεραν θέαμα και συγκινήσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι καλές επιδόσεις. Τους αγώνες παρακολούθησε και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα.
Η δράση ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα με τον ακοντισμό ανδρών, ενώ στις 6.10 έγινε η τελετή έναρξης. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κήρυξε την έναρξη των αγώνων, με χαρά, συγκίνηση και ελπίδα για ακόμα καλύτερες , όπως είπε, διοργανώσεις.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα η κ. Σακοράφα και ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων βρέθηκε στο Στάδιο και ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός. Ο τελευταίος έδωσε μαζί με τον κ. Αναστασόπουλο τιμητική πλακέτα στην κ. Σύλβια Καρέλια, για τη διαχρονική στήριξη του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια στα "Παπαφλέσσεια'.

Στο Στάδιο και ο Μέγκενμπουργκ

Στα αξιοσημείωτα ότι μεταξύ άλλων, βραβεύτηκε και ο Ντιέτμαρ Μέγκενμπουργκ, ο Γερμανός χρυσός Ολυμπιονίκης του ύψους στο Λος Αντζελες το 1984,,με 2.35 μ. και έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης, που για 14 χρόνια είχε άλματα πάνω από 2.30. Ο Μέγκενσμπουργκ ζει πλέον στη Νορβηγία και είναι προπονητής αθλητών της χώρας και με αυτή την ιδιότητα βρέθηκε χθες στο μίτινγκ.
Τους αγώνες παρακολούθησε αρκετός κόσμος που ενθάρρυνε και χειροκροτούσε τις προσπάθειες των αθλητών. Το μίτινγκ έγινε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του ΣΕΓΑΣ, ενώ τελούσε υπό τη αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Ποιοι ξεχώρισαν

Στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας έχουν σημειωθεί διαχρονικά εξαιρετικές επιδόσεις. Στη φετινή διοργάνωση των Παπαφλεσσείων την τιμητική τους είχαν οι αθλήτριες των 800 μ. που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τους χρόνους τους.
Η Άννα Βίελγκοζ ήταν πρώτη με 2.01.21 και ακριβώς πίσω τερμάτισε η Γεωργία Δεσπολλάρη σε 2.011.79, επίδοση που την έφερε στην τέταρτη θέση όλων των εποχών στο αγώνισμα και αποτελεί ατομικό της ρεκόρ.
Η αθλήτρια κατέγραψε την πρώτη της επίδοση κάτω από 2.02 κι έδειξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να κυνηγήσει ακόμη καλύτερους χρόνους.
Η Δεσπολλάρη έκανε σωστό καταμερισμό δυνάμεων, ακολούθησε την προπορευόμενη αθλήτρια και είχε στο φινάλε τις δυνάμεις να κρατηθεί. Η Ιουλιανά Ρούσσου ήταν εξίσου αποτελεσματική, αφού τερμάτισε σε 2.06.67 και βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ Κ18,το οποίο ήταν 2.06.68.
Η νεαρή δεν φοβήθηκε την κούρσα και έχοντας δυνάμεις στο τέλος κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση. Πίσω της τερμάτισε η συνομήλικη της, Νέλυ Φλουτάκου σε 2.08.72 και νέο ατομικό ρεκόρ. Οι δύο αθλήτριες θα διεκδικήσουν τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18.
Η Δεσπολλάρη με το άκουσμα της επίδοσης πανηγύρισε το νέο της ατομικό ρεκόρ και υποσχέθηκε ακόμη καλύτερους χρόνους, “Ήθελα να ανοίξω τη χρονιά με μια δυνατή κούρσα, καθώς ο στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε κάτι καλό για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πιστεύω πως έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Χρωστάω στον εαυτό μου επιδόσεις σαν τη σημερινή, καθώς το χειμώνα τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελα. Οι κούρσες εκείνες ωστόσο έγιναν μάθημα για εμένα. Χαίρομαι και για την Ιουλιάνα που κατάφερε σε αυτή την κούρσα να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ”, είπε η Δεσπολλάρη, εμφανώς ικανοποιημένη από την παρουσία της.
Από την πλευρά της, Ρούσσου, δήλωσε: “Ήταν ένας αγώνας που είχα βάλει στόχο να κάνω μια καλή επίδοση, αφού δε μας ένοιαζε η θέση, αλλά ο χρόνος. Ίσως αν στο τέλος είχα μια αθλήτρια πιο κοντά μου, να μπορούσα να είχα διεκδικήσει μια ακόμη καλύτερη επίδοση. Συνεχίζω με στόχο το Ευρωπαϊκό Κ18 και το Παγκόσμιο Κ20”.

Καλές επιδόσεις και στα 800 μ. των Ανδρών

Ο Χάρης Ξενιδάκης μπορεί να ταλαιπωρήθηκε το προηγούμενο διάστημα από πρόβλημα τραυματισμού, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να κυνηγήσει από νωρίς μια καλή επίδοση. Ο αθλητής του Μιχάλη Αναγνώστου τερμάτισε στην τέταρτη θέση στα 800 μ. με 1.47.91 και ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ. Νικητής της κούρσας ήταν ο Πάτρικ Σιεράντζκι με 1.47.36. “Είχα κάποια προβλήματα το προηγούμενο διάστημα και ακόμη δεν είμαι στην κατάσταση που θα ήθελα, θα κάνω τον επόμενο αγώνα μου το Σάββατο στην Ισπανία με στόχο να βελτιώσω ακόμη περισσότερο το ρεκόρ μου”, είπε ο αθλητής.
Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε και ο 21χρονος Πέτρος Παπαϊωάννου, που ήταν πέμπτος με 1.48.56 και πέτυχε ατομικό ρεκόρ.
Στο μήκος των ανδρών νικητής αναδείχθηκε ο Χένρι Φλάτνες με 7,77 μ. και ο Νίκος Σταματονικολός ακολούθησε με 7,71 μ. (-0,5) και βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ.
Ο αθλητής του Παναγιώτη Μπαλταδούρου είχε ακόμη άλματα στα 7,49 μ., 7,39 μ., 7,45 μ., 7,33 μ. και πέτυχε το μεγάλο άλμα στην τελευταία προσπάθεια.

Νικήτρια η Τζένγκο με βολή στα 60 μέτρα

Η Ελίνα Τζένγκο βρήκε χθες τη βολή που έψαχνε και θα την φέρει ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της, αφού ήταν νικήτρια στον ακοντισμό με βολή στα 60,00 μέτρα.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 είχε κάποια τεχνικά θέματα στη διάρκεια του αγώνα, που δεν της επέτρεψαν να βρει νωρίτερα, από την έκτη βολή, την επίδοση που θα ήθελε.
Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ θα συνεχίσει τους αγώνες της το ερχόμενο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Πολωνία.
“Είμαι ικανοποιημένη από τη σημερινή μου εμφάνιση, κυρίως γιατί κατάφερα στην τελευταία μου βολή να πετύχω τα 60,00 μέτρα. Είχα κάποια σκαμπανεβάσματα, είχα δύο μεγάλες βολές άκυρες για λίγα εκατοστά και στις επόμενες βολέ προσπάθησα να κρατηθώ. Θεωρώ πως να λάθη που κάνω έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σφίγγομαι, οπότε πιστεύω πως το διάστημα που απομένει είναι αρκετό για να διορθώσω όσα χρειάζομαι”, είπε η Τζένγκο.
Την προσπάθεια της Ελληνίδας πρωταθλήτριας παρακολούθησε και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες στο αγώνισμα, Σοφία Σακοράφα. Η πρόεδρος της Ομοσπονδία είδε με προσοχή τον αγώνα της Ελληνίδας και χειροκρότησε ένθερμα την έκτη της βολή.

Βρίσκει ρυθμό η Πεσιρίδου

Το πρόγραμμα της ημέρας άνοιξε με τα εμπόδια των γυναικών με την Ελισάβετ Πεσιρίδου να ανοίγει τη σεζόν ιδανικά. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου, μετά το πέρασμα στο διασυλλογικό, έτρεξε χθες σε 13.18 και έδειξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει επιδόσεις κάτω από τα 13.10. Η αθλήτρια κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από την Κλαούντια Βόντουνικ με 13.17.
“Πρώτη επίσημη κούρσα. Ήταν μια καλή αρχή για τη συνέχεια. Θέλω να βελτιώσω αρκετά πράγματα μέχρι τη Ρώμη, ωστόσο αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να έχω φρεσκάδα. Θα συνεχίσω τους αγώνες μου στα Δρόμεια”, είπε η αθλήτρια.

Νίκη για τη Δόση με άλμα στα 1,88 μ.

Το ύψος των γυναικών ήταν από τα αγωνίσματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού παρούσες ήταν τόσο η Παναγιώτα Δόση όσο και η Τατιάνα Γκούσιν. Η πρώτη αναδείχθηκε νικήτρια με 1,88 μ. και καλές προσπάθειες στη συνέχεια στα 1,92 μέτρα. Η Γκούσιν αφού ξεπέρασε τα 1,85 μ. τη τρίτη, άφησε το 1,88 μ. για να δει τον πήχη στα 1,90 μ., όπου έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες.

Στα 76,00 μ. ο Κυριαζής στον ακοντισμό

Ο Γιάννης Κυριαζής έστειλε το ακόντιο στα 76,00μ. σε έναν αγώνα, που δεν του πήγε όπως θα ήθελε, ωστόσο κατέλαβε την πρώτη θέση. Ο αθλητής δυσκολεύτηκε να βρει το ρυθμό του και να πετύχει την επίδοση που θα ήθελε. “Δεν είμαι ικανοποιημένος από τον αγώνα μου. Η προπόνηση πηγαίνει πολύ καλά και τα δείγματα που έχω πάρει είναι στη σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά στον αγώνα δεν βγαίνει αυτό που πρέπει “, δήλωσε ο αθλητής που θα συνεχίσει τους αγώνες του την ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό.
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη ήταν η καλύτερη Ελληνίδα στους δρόμους ταχύτητας, αφού ήταν τρίτη στα 200μ. με 23.47 και άφησε πίσω της την Άρτεμις Αναστασίου με 23.82. Στα 100μ. η Σπανουδάκη πέτυχε 11.57 (0,6).
Η κούρσα των 100μ στους άνδρες στέρησε δύο μέλη από την ομάδα 4Χ100μ. των ανδρών. Ο Γιάννης Γρανιτσιωτης τραυματίστηκε στα μισά της διαδρομής και σταμάτησε, ενώ ο Λάμπρος Βολίκας τραυματίστηκε από πτώση στον τερματισμό. Οι σοβαρότητα των τραυματισμών θα αξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως δε θα είναι σε θέση να αγωνιστούν στα Δρομεία.
Νικητής στα 100μ. ήταν ο Αλ Μπακούσι με 10.25 και γρηγορότερος Έλληνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 10.57, επίδοση που “έγραψε” και ο Βολίκας.
Ο Βασίλης Μυριανθοπουλος ξεπέρασε το ατομικό του ρεκόρ στα 200μ., όπου τερμάτισε σε 21.04 και συνέχισε τις καλές εμφανίσεις στη σεζόν. Ο αθλητής κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ γρηγορότερος όλων ήταν ο Μο Άγιοι (Ολλανδία) με 20.66.
Ο Δημήτρης Λεβαντίνος ξεπέρασε τον εαυτό του και με 51.04 κατέλαβε την δεύτερη θέση στο αγώνισμα. Ο αθλητής έκανε πολύ καλή κούρσα και έδειξε πως είναι θέμα χρόνου οι επιδόσεις κάτω από το 51.00.