Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 10:13

Μοναδικό θέαμα υπόσχεται σήμερα το "Tsatoumas Street Long"

Γράφτηκε από τον
Μοναδικό θέαμα υπόσχεται σήμερα το "Tsatoumas Street Long"


Η ώρα για τον πρώτο διεθνή αγώνα άλματος εις μήκος στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, έφθασε.

Ο Γ.Σ. Ακρίτας 2016 μετά τους πετυχημένους αγώνες άλματος επί κοντώ τα προηγούμενα δύο χρόνια, βγάζει και το... μήκος εκτός σταδίου, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν από απόσταση αναπνοής κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ειδική πλατφόρμα έχει ήδη στηθεί στην κεντρική πλατεία και οι συμμετέχοντες υπόσχονται μοναδικό θέαμα. Οι αγώνες έχουν την ονομασία "Τsatoumas Street Long Jump",, προς τιμήν του Λούη Τσάτουμα, ενός εκ των κορυφαίων αθλητών στο μήκος, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα από το πρωί στην κεντρική πλατεία, ώστε να δείξει στη νέα γενιά τα μυστικά του άλματος εις μήκος.
Συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί, μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Μεσσηνίας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν άλματα υπό την καθοδήγηση του Λούη Τσάτουμα. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα με τις κατηγορίες Κ18 και Κ20 γυναικών. Θα ακολουθήσουν στις 5.30 το απόγευμα οι αντίστοιχες κατηγορίες ανδρών, και στις 7 μ.μ. θα ξεκινήσει το μήκος γυναικών
Οι προσπάθειες των ανδρών θα γίνουν υπό το φως των προβολέων, μιας και η έναρξη τους θα γίνει στις 8.30 μ.μ, ενώ μετά τις 10 το βράδυ θα γίνουν οι απονομές.
Στους αγώνες αναμένεται να αγωνιστούν 40 περίπου αθλητές και αθλήτριες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση έχει ενταχθεί στο καλεντάρι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου / ΣΕΓΑΣ και στο καλεντάρι της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου με το σήμα Bronze Continental Tour. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων είναι αναγνωρισμένες και μπορούν να τους δώσουν βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνδιοργανωτές των αγώνων, είναι ο Δήμος Καλαμάτας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο ΣΕΓΑΣ / η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια.

Εκδήλωση για τους
Ολυμπιακούς του 2004


Με αφορμή το "Τsatoumas Street Long Jump", έγινε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εορταστική εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές. Μίλησαν η Πηγή Δεβετζή, ο Ρόμπερτ Εμιγιάν, ο δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης και φυσικά ο Λούης Τσάτουμας για το πως έζησε αυτό το μεγάλο γεγονός.
Παράλληλα ο Γ.Σ. Ακρίτας 2016 βράβευσε και και τα... παιδιά του για τις επιτυχίες τους. Συγκεκριμένα την Ιωάννα Πετεινάρη, που έχει προκριθεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη σφυροβολία, καθώς επίσης και τις Κάρτσωνα, Δέλγα, αλλά και τους Καλογερόπουλο, Μπουλάρι.


Η συνέντευξη Τύπου

Κορυφαίο γεγονός για την Καλαμάτα χαρακτήρισε ο Πέτρος Παπαδόπουλος τον σημερινό διεθνή αγώνα άλματος εις μήκος στην κεντρική πλατεία. Ο πρόεδρος του Γ.Σ. Ακρίτα 2016 μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο δημαρχείο της πόλης, τόνισε ότι ο σύλλογος κάνει πρωτοποριακά πράγματα. Στάθηκε στο ότι η εν λόγω διοργάνωση γίνεται σε ελάχιστες πόλεις λόγω του κόστους και της δυσκολίες και πως στην Ελλάδα έγινε μόνο στον Πειραιά χάρη στη βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη. Γι' αυτό και ευχαρίστησε το δήμο, την περιφέρεια και τους χορηγούς που συμβάλλουν ώστε να γίνουν οι αγώνες.
Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Γιώργος Λαζαρίδης συνεχάρη τους διοργανωτές για την εξαιρετική, όπως είπε πρωτοβουλία και κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί και να απολαύσει όμορφο θέαμα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Σιδέρης στάθηκε στην έμπρακτη στήριξη της περιφέρειας στον αθλητισμό, ενώ αναφερόμενος στα προγράμματα εκσυγχρονισμού αθλητικών εγκαταστάσεων που “τρέχει” αυτό το διάστημα η Περιφέρεια, έδωσε ως ορόσημο το τέλος του 2025 για την επανεκκίνηση στα αθλητικά έργα.
Ο Μεσσήνιος πρωταθλητής του μήκους Λούης Τσάτουμας δήλωσε ότι "Θα απολαύσουμε ένα μοναδικό θέαμα με αθλητές υψηλού επιπέδου Στους άνδρες,εφτά αθλητές έχουν επιδόσεις πάνω από 8.10 και στις γυναίκες από 6.95 έως 8.40. Αν ήμουν θεατής, δεν θα ήθελα να το χάσω. Φέρνουμε τον στίβο στην πόρτα σου"
Ο σπουδαίος Ρόμπερτ Εμιγιάν με ευρωπαϊκό ρεκόρ 8.86 δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στην Καλαμάτα, ως προπονητής Γάλλων αθλητών, έπλεξε το εγκώμιο του Λούη Τσάτουμα, τον οποίο χαρακτήρισε θρύλο του μήκους και περιμένει εξαιρετικές επιδόσεις. Μία από τις αθλήτριες που θέλουν να ξεχωρίσουν είναι η Ανδριάνα Γκόγκα, που μόλις προχθές πήρε αργυρό μετάλλιο στους μεσογειακούς αγώνες Κ23, ενώ είναι και πανελληνιονίκης στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Η Ανδριάννα Γκόγκα δήλωσε ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο, ώστε να εμπνεύσει και τα νέα παιδιά που θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία και θα παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Προσωπικό ρεκόρ θέλει να κάνει ο Γάλλος Πομερί (8.17) που μίλησε στη συνέντευξη Τύπου και δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται σε μια φιλόξενη πόλη, όπως η Καλαμάτα.