Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 14:19

ΣΤΙΒΟΣ: Ξεκινά στη Ρώμη το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Γράφτηκε από τον
ΣΤΙΒΟΣ: Ξεκινά στη Ρώμη το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Στο ιστορικό στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης θα χτυπά από σήμερα και έως τις 12 Ιουνίου η «καρδιά» του στίβου, με τη διεξαγωγή του 26ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η ιταλική πρωτεύουσα φιλοξενεί μετά από 50 χρόνια την κορυφαία ηπειρωτική διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού, στο ανακαινισμένο πλέον «Ολίμπικο», χωρητικότητας 70.000 θεατών, που είχε υποδεχθεί, όχι μόνο το Ευρωπαϊκό του 1974, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και το Παγκόσμιο του 1987.
Η φετινή διοργάνωση αποτελεί έναν σταθμό στο δρόμο για το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές θα έχουν την ευκαιρία για ένα δυνατό αγωνιστικό τεστ πριν το Παρίσι, ενώ για όσους διεκδικούν την πρόκριση για τη γαλλική πρωτεύουσα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δίνει την ευκαιρία για πολύτιμους βαθμούς στο Ολυμπιακό ranking. Στη Ρώμη αναμένεται να αγωνιστούν 1.559 αθλητές/τριες (798 άνδρες και 761 γυναίκες) από 48 χώρες, με απούσες τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που παραμένουν αποκλεισμένες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αρχές του στίβου δεν έχουν δώσει τη δυνατότητα στους αθλητές/τριες των δύο χωρών να μετέχουν ούτε ως ανεξάρτητοι, όπως συμβαίνει στα περισσότερα σπορ.
Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης έχει κάποιες διαφοροποιήσεις, με σημαντικότερη την απάλειψη του μαραθωνίου, ο οποίος αντικαθίσταται από τον ημιμαραθώνιο. Αφαιρέθηκαν επίσης τα 35χλμ. βάδην, ενώ αντίθετα προστέθηκε η μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ., που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων από το 2019.

Η αποστολή της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με μία αποστολή 52 αθλητών/τριών, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μας στην ιστορία της διοργάνωσης (53 συμμετοχές είχαμε το 2002 στο Μόναχο). Το ρεκόρ θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί, όμως υπήρξαν δύο αθλητές που αποσύρθηκαν λόγω τραυματισμών (ο Νικόλας Ανδρικόπουλος στο τριπλούν και ο Νίκος Σταματονικολός στο μήκος), ενώ ο Ανδρέας Μίτα, που βάσει ranking είχε δικαίωμα να μετάσχει, βρίσκεται στις ΗΠΑ για σπουδές και αγωνίζεται τις ίδιες ημέρες στους τελικούς του NCAA.
Πριν δύο χρόνια στο Μόναχο, η ελληνική αποστολή πανηγύρισε τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, συγκομιδή που θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί. Αντιθέτως, αυτό που μπορεί -και έχει σημασία- να βελτιωθεί είναι το «βάθος» της ομάδας, καθώς το 2022, πέραν των πέντε μεταλλίων, μόνο ένας αθλητής πλασαρίστηκε στην πρώτη οκτάδα (ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στη σφυροβολία).
Το μεγάλο όνομα της εθνικής ομάδας -και από τα κορυφαία της διοργάνωσης- είναι φυσικά ο Μίλτος Τεντόγλου, που θα επιχειρήσει να διατηρήσει για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση τον τίτλο στο μήκος.
Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έχει στην κατοχή του όλους τους πιθανούς τίτλους σε διεθνές επίπεδο (Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό σε ανοιχτό και κλειστό στίβο) και θέλει να διατηρήσει το απόλυτο, πριν πάει για τη μεγάλη μάχη στο Παρίσι.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πέτυχε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο στο Μόναχο, κερδίζοντας δύο εξαιρετικά επίπονα αγωνίσματα, όπως είναι τα 20 και τα 35 χλμ. βάδην. Όπως προαναφέρθηκε, φέτος στο πρόγραμμα έμειναν μόνο τα 20χλμ. και η 40χρονη αθλήτρια θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αν και δεν βρίσκεται στο 100%.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη με την εμπειρία της θα προσπαθήσει να εμπλουτίσει τη συλλογή της με το πέμπτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου.
Από εκεί και πέρα, ο Εμμανουήλ Καραλής θέλει να «ξορκίσει» την κακή εμφάνιση του 2022 και είναι σε θέση να διεκδικήσει μετάλλιο στο επί κοντώ, ενώ υπάρχουν αρκετοί ακόμη αθλητές και αθλήτριες που μπορούν να διεκδικήσουν πρόκριση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους (Φραντζεσκάκης, Αναστασάκης και Ζάλτος στη σφυροβολία, Κυριαζής στον ακοντισμό, Γκούσιν στο ύψος, Πόλακ στο επί κοντώ, Εμμανουηλίδου στα 200μ.) και να εξασφαλίσουν πολύτιμους βαθμούς στο ranking. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών στα 4Χ100μ., ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στο δέκαθλο, με τον Άγγελο Ανδρέογλου να έχει βάλει ως στόχο το «φράγμα» των 8.000 βαθμών.
Ο Ανδρέας Τσιάμης, στα 42 του χρόνια (!), είναι βεβαίως ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής της ελληνικής αποστολής (και ένας από τους μεγαλύτερους συνολικά στη διοργάνωση, όπου πάντως υπάρχουν δύο αθλήτριες γεννημένες τη δεκαετία του 1970, η 45χρονη Γαλλίδα Μελίνα Ρομπέρ-Μισόν στη δισκοβολία και η συνομήλική της Χάνα Λίντχολμ από τη Σουηδία στον ημιμαραθώνιο). Νεότερη σε ηλικία είναι η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, η οποία στα τέλη του μήνα θα κλείσει τα 21 της, δηλαδή τα μισά χρόνια του Τσιάμη! Ο τελευταίος θα συμπληρώσει στη Ρώμη έξι συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όσα και η Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και ο Κώστας Δουβαλίδης.
Αναλυτικά η ελληνική αποστολή για το Ευρωπαϊκό της Ρώμης:

Γυναίκες
100μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας)
200μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Άρτεμις Αναστασίου (ΠΑΟ)
10.000μ.: Αναστασία Μαρινάκου (ΠΑΟ), Δάφνη Λαβασά (ΑΟ Βουλιαγμένης)
100μ. εμπόδια: Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Ηλιούπολης)
400μ. εμπόδια: Δήμητρα Γναφάκη (ΠΑΟ)
Ύψος: Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς), Παναγιώτα Δόση (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης), Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων), Αριάδνη Αδαμοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς)
Τριπλούν: Μαρία Πούρτσα, Οξάνα Κορένεβα (ΓΣ Κηφισιάς)
Σφαιροβολία: Μαρία Μαγκούλια (Εν. Καζώνης – Καλυμνος 2000), Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΓΣ Κένταυρος)
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
Ακοντισμός: Ελίνα Τζένγκο (ΑΣ Κένταυρος)
20χλμ. βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Κυριακή Φιλτισάκου (Ανατολή Νέας Ιωνίας), Πένυ Τσινοπούλου (Βέλος Παλαιού Φαλήρου), Χριστίνα Παπαδοπούλου (ΠΓΣ)
Ημιμαραθώνιος: Γιώτα Βλαχάκη (ΓΑΣ Ιλισσός)
4Χ100μ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου, Άρτεμις Αναστασίου, Δήμητρα Τσουκαλά, Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολη), Στέλλα Μιχαηλίδου (ΑΟ Ερμής), Πολυνίκη Εμμανουλίδου

Ανδρες

100μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)

200μ.: Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Οδυσσέας Αγίου Δημητρίου), Γιάννης Καριοφύλλης (ΓΣ Σκάλας)
110μ. εμπόδια: Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
400μ. εμπόδια: Δημήτρης Λεβαντίνος (ΠΑΟ)
10.000μ.: Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), Νίκος Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), Μάριος Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας)
Ημιμαραθώνιος: Παναγιώτης Καραΐσκος (ΝΓΣ Ηρακλής)
Ύψος: Αντώνης Μέρλος (ΠΑΟΚ)
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής (ΟΣΦΠ), Γιάννης Ρίζος (ΑΣ Άρης)
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς)
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ), Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων)
Σφαιροβολία: Οδυσσέας Μουζενίδης (ΓΣ Κένταυρος), Τάσος Λατιφλάρι (ΓΣ Κένταυρος)
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), Κώστας Ζάλτος (ΓΣ Μανδρών)
Ακοντισμός: Γιάννης Κυριαζής (ΟΦΚΑ Οδυσσέας Αγίου Δημητρίου)
Δέκαθλο: Άγγελος Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας)
4Χ100 μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Γιάννης Καριοφύλλης, Βασίλης Μυριανθόπουλος (ΠΑΟ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Άθλος Κερατσινίου), Βασίλης Παπαμαργαρίτης (ΠΑΣ Πρωτέας Κομοτηνής), Γιάννης Βοσκόπουλος (ΠΑΟ)
20χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (Παμμηλιακός ΑΣ).