Σάββατο, 06 Απρίλιος 2013 20:09

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα ολυμπιακά κειμήλια στο "Elite City Resort"

Γράφτηκε από τον

 

 

Με στόχο να γίνει το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού στην πόλη,  εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί  στο ξενοδοχείο"Elite City Resort " στην Καλαμάτα, .η έκθεση του Τάσου Παπαδόπουλου με κειμήλια σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Μια από τις μεγαλύτερες σε εύρος ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα,  που βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του ξενοδοχείου και ταξιδεύει τον επισκέπτη σ' αυτή την υπέροχη διαδρομή του παγκόσμιου θεσμού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 31 Αυγούστου 2013 και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Ο Αρκάς συλλέκτης δήλωσε πως ήταν όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα και χρειάστηκε 25 χρόνια για να βγει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 
Τη σημερινή έκθεση παρουσίασαν ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και το "Elite City Resort", υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  και με τη στήριξη του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, ιδρυτικού μέλους του ΣΕΓΑΣ..
Στα εγκαίνια έδωσαν το "παρών" και Ελληνες Ολυμπιονίκες. Ο λόγος για τη μεσσήνια στην καταγωγή Βούλα Κοζομπόλη (υδατοσφαίριση) τη Νίκη Μπακογιάννη (ύψος) τη, Βούλα Ζυγούρη (πάλη),τη Βαρβάρα Μαγνισαγλή (ρυθμική γυμναστική),τη Μαρία Καραγιαννοπούλου (τζούντο), το Νίκο Ξυλούρη (κολύμβησης), και το μεσσήνιο πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο Γιώργο Λαζαρίδη. Ακόμα έστειλαν μήνυμα η γ.γ.Α. Κούλα Γιαννακίδου, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Ντράγκαν Τόπιτς και Ρόμπερτ Εμιγάν, και ο επίτιμος πρόξενος στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου χαιρέτησαν την εκδήλωση. Μια εκδήλωση που έγινε ανήμερα της επετείου της τέλεσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Από πλευράς  του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, εκτός από την κ. Κοζομπόλη, μίλησε και ο κ. Σταθόπουλος που προανήγγειλε ότι παράλληλα με το μίτινγκ των Παπαφλεσσείων θα γίνει στην Καλαμάτα και ένα συνέδριο αθλητισμού τουρισμού και διάφορες άλλες εκδηλώσεις από τους Ολυμπιονίκες.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας δήλωσε πως ο δήμος θα προσφέρει μόνιμη στέγη στην έκθεση του Τ. Παπαδόπουλου, ενώ με τα καλύτερα λόγια μίλησε και ο Ν. Κάρτσωνας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Elite City Resort", που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια. Χαιρετισμούς απηύθυναν και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντ΄. Νικολάκου, και  ο Δ. Πουλόπουλος ως εκπρόσωπος του Μεσσηνιακού,. Επίσης πήραν το λόγο η Ν. Μπακογιάννη και η Β. Ζυγούρη με την τελευταία να αναφέρεται στο επίκαιρο θέμα της αποπομπής της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ζητά από όλους να αποτρέψουν ένα τέτοιο γεγονός. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
Μετά τις τοποθετήσεις άπαντες κατευθύνθηκαν στο χώρο της έκθεσης, όπου ο Τ. Παπαδόπουλος έκοψε την κορδέλα και πλήθος κόσμου ξεναγήθηκε σε αυτό το ταξίδι που έχει έξι ενότητες.Η πρώτη περιλαμβάνει 16 ολυμπιακές δάδες, από το 1936 με την ολυμπιακή δάδα του Βερολίνου έως τη δάδα του Λονδίνου το 2012.Στη δεύτερη υπάρχουν 4.750 ολυμπιακές θεματικές καρφίτσες (pins), εκ των οποίων οι 3.000 έχουν θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Κάποιες καρφίτσες συνθέτουν ολοκληρωμένες σειρές με μικρό τιράζ και έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία. Στην τρίτη ενότητα ο επισκέπτης θα δει εισιτήρια θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με εισιτήρια από τους Ολυμπιακούς του 1900 στο Παρίσι καθώς και επίσημα και ημερήσια προγράμματα αγώνων από το 1932 έως σήμερα. Στην επόμενη ενότητα υπάρχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό με φωτογραφίες της μέσο - Ολυμπιάδας Αθηνών το 1906 έως τις μέρες μας. Στη φωτογραφική αυτή συλλογή αναδεικνύονται  προσωπικότητες των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει συλλεκτικά προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Επίσης υπάρχουν στολές λαμπαδηδρόμων από το 1996 μέχρι το 2012. Η έκτη και τελευταία ενότητα περιλαμβάνει βιβλία Ολυμπιακών Αγώνων μεγάλης συλλεκτικής αξίας από το 1932 έως σήμερα.