Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 11:00

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: Στην τελική ευθεία το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: Στην τελική ευθεία το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Καλαμάτα

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στην Καλαμάτα, με τους διοργανωτές, αλλά και τους αθλητές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη των αγώνων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.


“Είμαστε χαρούμενοι που το παγκόσμιο πρωτάθλημα γίνεται στην Καλαμάτα. Από την πρώτη στιγμή, συνεργαστήκαμε και βοηθήσαμε για την γρήγορη αδειοδότηση, αλλά βοηθήσαμε και οικονομικά. Είναι χαρά μας που γίνονται μεγάλα ρεκόρ και έχουν έρθει μεγάλοι αθλητές από όλο τον κόσμο”, δήλωσε αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και πρόσθεσε:
“Οι αθλητές έχουν έρθει μάλιστα αρκετά νωρίτερα και συνεισφέρουν και στην τουριστική ανάπτυξη. Υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη διοργάνωση, μετά και τις εξαγγελίες του υπουργού και της προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ότι οι αγώνες θα γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα. Το άθλημα φαίνεται να κατακτά όλο και περισσότερους αθλητές”.
Δίπλα του, η Αννα Αρζάνοβα, πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ελεύθερης κατάδυσης, δήλωσε χαρούμενη που το πρωτάθλημα γίνεται σε αυτά τα νερά και περιμένει να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Alejei Molxanov από τη Ρωσία, που την πρώτη μέρα των αγώνων έκανε βουτιά στα 135 μέτρα στην κατηγορία σταθερά βάρη με μονοπέδιλα και χθες έκανε 93 μέτρα στην κατηγορία χωρίς πέδιλα, σημείωσε ότι: “Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Την πρώτη μέρα ο αγώνας ήταν πρόκληση λόγω των συνθηκών με τα κύματα, αλλά πλέον οι συνθήκες είναι πολύ καλές και μου αρέσει εδώ”.
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε και ο Μανώλης Γιάνκος, ο Ελληνας πρωταθλητής που έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό.
“Είμαι πολύ χαρούμενος, που έχουμε ένα τέτοιο πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Δεν υπολείπεται σε τίποτα από πλευράς οργάνωσης και ασφάλειας. Η ελεύθερη κατάδυση έχει ξεκινήσει από τη χώρα μας και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια έκρηξη συμμετοχών. Μπορεί να το καταλάβει και η κοινωνία της Καλαμάτας, βλέποντας 500 άτομα να μένουν, να τρώνε και να κινούνται στους ρυθμούς του πρωταθλήματος. Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει κέντρο της Ευρώπης. Είναι μια ευκαιρία, γιατί άλλα μέρη δεν έχουν υποδομές, νοσοκομεία, πλατφόρμες και ναυτικούς ομίλους για να φιλοξενήσουν τόσα άτομα”.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν και οι Ιωάννης – Αθανάσιος Αιγινίτης, αντισμήναρχος 120 ΠΕΑ και Ορέστης Κουλόπουλος, διευθυντής παραρτήματος ΕΚΑΒ Τρίπολης.
Ο πρώτος συνεχάρη τους διοργανωτές για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και είπε: “Ως 120 ΠΕΑ χαιρόμαστε που μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή τη διοργάνωση, με τη χορήγηση πλωτής εξέδρας”.
Το ΕΚΑΒ συμμετέχει στους αγώνες με ασθενοφόρο για την παροχή πρώτων βοηθειών και όπως είπε ο κ. Κουλόπουλος, χρειάστηκε μόνο μια φορά για την παροχή οξυγόνου, αλλά το περιστατικό δεν ήταν κάτι σοβαρό και δεν χρειάστηκε ο αθλητής να διακομιστεί στο νοσοκομείο.
Θυμίζουμε, ότι η δράση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί αυτό το Σάββατο, όπου έχει προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα η τελετή λήξης στην προκυμαία του Λιμανιού. Στους αγώνες μετέχουν 145 αθλητές και αθλήτριες από 44 χώρες, που επιδίδονται σε βουτιές, με μια ανάσα στα νερά του μεσσηνιακού κόλπου, ανοιχτά της Βέργας και της Μ. Μαντίνειας.