Πέμπτη, 22 Μαϊος 2025 20:08

Φεστιβάλ Αθλητισμού τον Ιούνιο στην Στούπα

Γράφτηκε από τον
Φεστιβάλ Αθλητισμού τον Ιούνιο στην Στούπα

Με στόχο την ανάδειξη της Δυτικής Μάνης σε έναν σύγχρονο αθλητικό και πολιτιστικό προορισμό, ο Δήμος Δυτικής Μάνης αναβιώνει μια παλιά τοπική διοργάνωση, το «Maniacs Race», μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Αθλητισμού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025 στην παραλία της Στούπας.

Το «Maniacs Race» είχε καθιερωθεί από το 2011 έως το 2019 και διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Φέτος επιστρέφει ανανεωμένο, εμπλουτισμένο και με ευρύτερη στόχευση, ώστε να προβάλλει τον ποδηλατόδρομο της Στούπας, αλλά και ολόκληρη τη Μάνη, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Κολύμβηση και δρόμοι
για όλες τις ηλικίες

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει έξι αγώνες συνολικά: τρεις κολυμβητικούς (500 μ., 1.000 μ. και 2.000 μ.) και τρεις αγώνες δρόμου (1.000 μ. για παιδιά, 5.000 μ. και 10.000 μ. για ενήλικες και ανηλίκους άνω των 12 ετών με γονική συναίνεση).
Οι κολυμβητικοί αγώνες θα ξεκινήσουν στις 18:00 με κοινή εκκίνηση από την παραλία της Στούπας, ακολουθώντας μια δεξιόστροφη τριγωνική διαδρομή 500 μέτρων που θα επαναληφθεί ανάλογα με την απόσταση κάθε αγωνίσματος. Μετά την ολοκλήρωση κάθε κολυμβητικού αγώνα θα βραβεύονται οι τρεις πρώτες γυναίκες και οι τρεις πρώτοι άνδρες, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο, τεχνικό T-shirt και κολυμβητικό σκουφάκι.
Ο παιδικός αγώνας δρόμου 1.000 μέτρων, που αφορά παιδιά έως 12 ετών, θα πραγματοποιηθεί στις 19:15 σε μικρό κύκλο της Στούπας και θα επιτηρείται από εθελοντές και την οργανωτική επιτροπή. Για τη συμμετοχή απαιτείται γραπτή γονική συναίνεση. Όλα τα παιδιά που θα λάβουν μέρος θα τιμηθούν με αναμνηστικό μετάλλιο.
Στις 19:30 θα δοθεί εκκίνηση στους αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων. Οι δρομείς της μεγαλύτερης απόστασης θα ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω του ποδηλατόδρομου μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, όπου θα υπάρχει ειδικός τάπητας στα 5 χλμ για αναστροφή, και θα επιστρέψουν στην παραλία της Στούπας. Αντίστοιχα, στον αγώνα των 5 χλμ θα υπάρχει τάπητας στα 2,5 χλμ για την αναστροφή.
Κατά μήκος των διαδρομών θα υπάρχουν σταθμοί εφοδιασμού με νερό και ισοτονικά, ενώ ανά 500 μέτρα θα βρίσκονται εθελοντές για την παροχή υγρών στους αθλητές. Όλοι οι συμμετέχοντες στους δρομικούς αγώνες θα λάβουν μετάλλιο, τεχνικό T-shirt και τοπικά προϊόντα, ενώ θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι σε κάθε αγώνα, αλλά και επιπλέον κατηγορίες ανά ηλικία.

Υποστήριξη και κοινωνικός χαρακτήρας

Σημαντικό στοιχείο του Φεστιβάλ είναι η πρωτοβουλία να διατεθούν όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές στον Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Εθελοντικό Σύλλογο Δυτικής Μάνης «ΓΑΙΑ». Ο Σύλλογος έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κατάσβεση πυρκαγιών και σε σωστικές δράσεις στην περιοχή.
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο, με κόστος συμμετοχής 10 ευρώ ανά αγώνα, εκτός από τον παιδικό αγώνα που είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες θα δηλώσουν την ευθύνη τους μέσω υπογραφής στη γραμματεία κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής.
Μετά την ολοκλήρωση των βραβεύσεων, στην παραλία της Στούπας θα ακολουθήσει συναυλία για συμμετέχοντες και επισκέπτες, προσθέτοντας έναν πολιτιστικό χαρακτήρα στη γιορτή του αθλητισμού.
Η διοργάνωση φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός, προωθώντας την περιοχή της Δυτικής Μάνης ως προορισμό που συνδυάζει αθλητισμό, πολιτισμό και φυσική ομορφιά.
* Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6972202122 (Βασίλης Κουμανάκος), 6984483142 (Γιώργος Μακρέας).