Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2015 14:10

Σκυτάλη στα ΑμεΑ από την Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Σκυτάλη στα ΑμεΑ από την Καλαμάτα

Οι σκυταλοδρομίες δρόμου άνοιξαν πέρσι τον δρόμο για την συμμετοχή σε αγώνες μαζικού αθλητισμού σε όλον τον κόσμο και σε άτομα που έχουν κινητικές αναπηρίες.

Για πρώτη φορά υπήρξαν συμμετοχές από άτομα που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα στους αγώνες σκυταλοδρομίας της Κομοτηνής, των Ιωαννίνων, του Βόλου, αλλά και του Πειραιά και στάλθηκε τόσο έντονα το μήνυμα ότι ο αθλητισμός και το δρομικό κίνημα δεν κάνουν διακρίσεις.
Η συνέχεια τώρα δίνεται στην Καλαμάτα, όπου την Κυριακή 1 Μαρτίου στην παραλία της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας, θα υπάρξει μια πολύ ξεχωριστή παρουσία. Ο Γιώργος Λαζαρίδης, Έλληνας πρωταθλητής του τένις και κορυφαίος αθλητής τόσο το 2013 όσο και το 2014 με την Εθνική ομάδα τένις με αμαξίδιο (μαζί με τον Στέφανο Διαμαντή), θα πάρει την σκυτάλη και θα συμμετέχει με δική του ομάδα στη μεγάλη αθλητική γιορτή της Καλαμάτας.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης θέλοντας και ο ίδιος να διαδώσει και να ενισχύσει το μήνυμα προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα, με την ευκαιρία των Βίκος Street Relays τους καλεί να βγουν από το σπίτι τους και να αθληθούν! Μαζί του και ο επίσης με κινητικά προβλήματα εξαίρετος δημοσιογράφος, Αριστομένης Νικολόπουλος, βραβευμένος από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή για την προσφορά του στο Παραολυμπιακό Κίνημα.

Λαζαρίδης: "Να βγούμε όλοι από τα σπίτια μας"

"Μου φαίνεται κάτι πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό από τα υπόλοιπα αθλητικά γεγονότα, γιατί φεύγει από τα στενά όρια ενός σταδίου ή ενός γηπέδου, μεταφέρεται στους δρόμους μιας πόλης και κυρίως έχει το μήνυμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Είναι όμως κα ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας του αγώνα, γιατί συμμετέχοντας στηρίζουμε το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας, οπότε πρέπει όλοι οι Καλαματιανοί να βρεθούμε στην παραλία μας την Κυριακή 1 Μαρτίου", τόνισε ο Έλληνας πρωταθλητής και αναφέρθηκε στο μήνυμα που στέλνεται μέσα από τη δική του συμμετοχή: "Το βασικό είναι ότι τα άτομα με κινητικά προβλήματα πρέπει να είναι ισόνομα μέλη σε όλες τις δράσεις της κοινωνίας. Αυτό έχει να κάνει σαφώς με τους φορείς και την Πολιτεία και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν, αλλά και από τα ίδια τα άτομα. Θα πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας και να κοινωνικοποιηθούμε. Γι' αυτό πολεμάμε, γι' αυτό προσπαθώ και εγώ και γι' αυτό παλεύουν καθημερινά και οι άνθρωποι στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας".

Νικολόπουλος: "Ανυπομονώ να πάρω σκυτάλη"

Ο Αριστομένης Νικολόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε: "Τα Βίκος Relays είναι πρωτοποριακός αγώνας, όχι μόνο γιατί πρόκειται για το πρώτο ομαδικό δρομικό αγώνισμα, αλλά κυρίως γιατί ειναι ο μοναδικός αγώνας στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει τους ΑμεΑ αθλητές, ισότιμα με τους αρτιμελείς. Από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το Παραολυμπιακό κίνημα, βγάζοντας τους ΑμεΑ από το περιθώριο. Το γεγονός ότι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες αγωνίζονται στην ίδια ομάδα, είναι κάτι που δεν το συναντάς πουθενά, παρά μόνο στις σκυταλοδρομίες αυτές. Αποτελεί μεγάλη τιμή για την Καλαμάτα η διοργάνωση αυτού του αγώνα. Ανυπομονώ να πάρω τη σκυτάλη".

Ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Αριστομένης Νικολόπουλος θα πάρουν τη σκυτάλη στα Καλαμάτα Βίκος Relays έχοντας στην ομάδα του τον Πρόεδρο του Συλλόγου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, Ανδρέα Ζαγάκο και τον Πρόεδρο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Κώστα Ανδριανόπουλο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Ο Γιώργος Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1973 στην Καλαμάτα. Το 1991 αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και στην συνέχεια φοίτησε στην Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας).
Τον Ιανουάριο του 1993 και ενώ φοιτούσε στο δεύτερο έτος του συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν το έναυσμά του για να ασχοληθεί με το τένις. Τον Οκτώβριο του 2004 ξεκίνησε εντατικές προπονήσεις με προπονητή τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο και από την άνοιξη του 2005 με νέο προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα το τένις, Ανδρέα Νίκα (μέχρι και σήμερα προπονητής του) συμμετείχε στο πρώτο του διεθνές τουρνουά τένις στο Σάντερλαντ στην Μεγάλη Βρετανία 23-26 Μαρτίου του 2005. Κορυφαία στιγμή ήταν η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο 2008.
Στόχος είναι η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
Τα δύο τελευταία χρόνια μαζί με τον συναθλητή του, Στέφανο Διαμαντή, αναδεικνύονται η καλύτερη ομάδα με αναπηρία στα βραβεία του ΠΣΑΤ. Το 2014 συγκέντρωσαν 1.513 ψήφους στην σχετική ψηφοφορία.
Πέρα από εξαιρετικός αθλητής είναι και ο διοργανωτής διεθνές όπεν τουρνουά τένις με αμαξίδιο στην Αρχαία Μεσσήνη.

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αριστομένης Νικολόπουλος γεννήθηκε το 1982 στη Ζαχάρω Ηλείας. Είναι βραβευμένος από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή δημοσιογράφος για την προσφορά του στο Παραολυμπιακό κίνημα και τον αθλητισμό των ΑμεΑ και ιδρυτής μαζί με τον Γιώργο Λαζαρίδη του πρώτου αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ στην Καλαμάτα, τον ΔιαφοροΖΩ, που στόχο έχει τη μαζική συμμετοχή ΑμεΑ στον αθλητισμό. Το 2007 βρέθηκε πίσω από το μικρόφωνο της ΕΡΑ Πύργου. Είναι τελειόφοιτος ψυχολόγος στο ΕΚΠΑ.
Πηγή: novasports.gr