Κυριακή, 29 Μάρτιος 2015 21:07

Γιορτή του αθλητισμού ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης που έγινε παρουσία της Νίκης Μπακογιάννη (βίντεο και φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Μικρά παιδιά με τους γονείς τους, μαθητές, ενήλικες, καταξιωμένοι αθλητές και ηλικιωμένοι βρέθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



Ακόμα και ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τσώνης φόρεσε τα αθλητικά του και έτρεξε στα 3.000 μέτρα, στέλνοντας το μήνυμα για αθλητισμό στον Μαραθώνιο αγώνα δρόμου που φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια.  Παρούσα και η Ολυμπιονίκης στο ύψος Νίκη Μπακογιάννη (έτρεξαν  οι γιοι της) που τιμήθηκε για την πρόσφορά της, όπως και η πρωταθλήτρια υπεραποστάσεων Els Annegarn.
Η Μπακογιάννη πήρε ως γνωστόν το ασημένιο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996 με επίδοση 2.03, ενώ η βετεράνος πλέον Els Annegarn. είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100 χιλιόμετρα!
Ο Μαραθώνιος αποτελείτο από τρεις αγώνες, αφού πέρα από την κλασική διαδρομή, έγινε αγώνας 10 χιλιομέτρων και 3 χιλιομέτρων για μαθητές και γονείς.
H εκκίνηση στα 42.195 χλμ. δόθηκε στις 7.30 το πρωί με τη συμμετοχή 120 αθλητών και αθλητριών.
Ακολούθησαν στις 9 το πρωί τα 10 χιλιόμετρα με 250 συμμετοχές και στις 10 τα τρία χιλιόμετρα με 400 συμμετοχές.
Ο Γιάννης Καλύκας (Iron Team) με χρόνο 2 ώρες 48 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα ήταν ο νικητής στο φετινό μαραθώνιο δρόμο της Μεσσήνης. Ακολούθησε ο Αμπντάλα Τανούς (Εθνικός Αθηνών) με 2 ώρες 55 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Στο βάθρο ανέβηκε και ο Γιώργος Παπαγεωργίου (ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ) με 2 ώρες 58 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα.
Στις γυναίκες την πρωτιά πήρε η Στέλλα Μαρκάτου (Απόλλων Δυτικής Αττικής) με 3 ώρες 25 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα. Η 2η και η 3η θέση ήταν μεσσηνιακή υπόθεση.
Η Γεωργία Πουλοπούλου του ΣΔΥΜ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με 3 ώρες 30 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα και η Σταυρούλα Μπάκα επίσης από τον ΣΔΥΜ το χάλκινο μετάλλιο με 3 ώρες, 33 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα.
Οι μεσσηνιακές επιτυχίες δεν έλειψαν ούτε στα 10 χιλιόμετρα, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο αγώνας είχε μεγάλη συμμετοχή παρότι χθες γινόταν μαραθώνιος και στην Ολυμπία. Οι δρομείς από άλλες πόλεις, όπως Αθήνα, Τρίπολη, Αργος, Ναύπλιο  στήριξαν τη Μεσσήνη, που πλέον βάζει το πήχη πιο ψηλά.
Ο πρόεδρος του ΣΔΥΜ Αλέξης Ζάννης δήλωσε στο "Ν" ότι: "Στόχος είναι η αναβάθμιση του αγώνα και σκεφτόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς, την αλλαγή της διαδρομής. Θέλουμε να έχει περισσότερη... παραλία.
Είμαστε ικανοποιημένοι από τη φετινή διοργάνωση και τη συμμετοχή. Ηταν ένας αγώνας με φιλική ατμόσφαιρα και πολύ μεράκι. Οι καιρικές συνθήκες, η συννεφιά δηλαδή που υπήρχε, μπορώ να πω ότι ήταν οι καλύτερες για έναν μαραθώνιο".
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης πήρε μέρος για πρώτη φορά στον αγώνα και τερμάτισε στα 3 χιλιόμετρα.
"Το προτείνω σε όλους να το κάνουν", λέει στο "Ν" γι' αυτή την εμπειρία του και δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την οργανωτική επιτυχία του μαραθωνίου.
"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση, Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των αθλητών. Ηταν ένα ωραίο διήμερο εκδηλώσεων".
Ο δήμαρχος τόνισε στη συνέχεια ότι υπάρχουν σκέψεις για δύο ακόμα σπουδαίες διοργανώσεις που θα προβάλουν την πόλη.
Ο λόγος για έναν ημιμαραθώνιο με αφετηρία την Αρχαία Μεσσήνη και τερματισμό την κεντρική πλατεία Μεσσήνης (πρόθεση να γίνει το καλοκαίρι), καθώς και νυχτερινό αγώνα δρόμου (Νight Run).
O Ηλίας Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος αθλητισμού Μεσσήνης μιλώντας στο "Ν" τόνισε: "Οι εντυπώσεις είναι οι καλύτερες. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα διοργανώσαμε έναν αγώνα που ξεπέρασε τις περσινές συμμετοχές, παρότι είχε μαραθώνιο και στην Ολυμπία. Είχαμε την τιμή να βρεθεί στη Μεσσήνη και η κ. Μπακογιάννη.  Θα συζητήσουμε με τον ΣΕΓΑΣ για να γίνει ακόμα καλύτερος ο Μαραθώνιος. Ακόμα θέλω να πω ότι έχουμε προγραμματίσει με την ακαδημία Παμίσου αγώνες 5Χ5 ώστε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου".
Να σημειωθεί ότι ο φετινός μαραθώνιος είχε και μασκότ, που τον "βάπτισαν" Δαϊκλή, ο οποίος ήταν αρχαίος Μεσσήνιος Ολυμπιονίκης.
Σημαντική για τους αγώνες ήταν και η βοήθεια από τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού.



Οι τρεις πρώτοι νικητές ανά κατηγορία έχουν ως εξής

Μαραθώνιος

1. Γιάννης Καλύκας (Iron Team) 2.48.26
2. Αμπντάλα Τανούς (Εθνικός Αθηνών) 2.55.11
3. Γιώργος Παπαγεωργίου (ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ) 2.58.55

Γυναίκες

1. Στέλλα Μαρκάτου (ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής) 3.25.49
2. Γεωργία Πουλοπούλου (ΣΔΥ Μεσσηνίας) 3.30.44
3. Σταυρούλα Μπάκα (ΣΔΥ Μεσσηνίας) 3.33.53

10 χιλιόμετρα

Ανδρες

1. Μιχάλης Λουκέρης (ανεξάρτητος) 37.41.27
2. Ακάδημος Νικολακέας (Smart Run) 37.41.28
3. Eμιλιάνο Κάνο (ΣΔΥ Μεσσηνίας) 38.30.76

Γυναίκες

1. Ελένη Ζαχαρόγιαννη (Δρακοπουλάτα) 47.33.86
2. Παναγιώτα Ασημάκου (ΣΔΥ Μεσσηνίας) 49.21.68
3. Καλλιόπη Ματζουνέα (ΣΔΥ Μεσσηνίας) 52.11.24

3 χιλιόμετρα

αγόρια
1. Χρήστος Μέτα (1ο γυμνάσιο Μεγαλόπολης) 11.10
2. Χρήστος Μπομπότσι (ΓΕΛ Μεσσήνης) 11.14
3. Κώστας Σαρατσιώτης (Γυμνάσιο Λογγά) 11.25

κορίτσια

1. Κρινιώ Δημητροπούλου (1ο γυμνάσιο Μεσσήνης - Μεσσηνιακός) 15.00
2. Αγάπη Σιαφάκα (GR Runners Club) 15.10
3. Ροδάνδη Καραβελάκη (ανεξάρτητη) 16.12