Παρασκευή, 31 Μάιος 2013 18:00

Συνεδρίες Θεραπευτικής Ιππασίας και στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τονΜία πολύ σημαντική συνεργασία ανέπτυξε ο Ιππικός Ομιλος Καλαμάτας με την Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.) που δραστηριοποιείται στο χώρο της θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας και απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 10 ετών που έχουν νοητικά, κινητικά και ψυχολογικά προβλήματα.


Η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. Καλαμάτας είναι ένα καινούργιο τμήμα  το οποίο πραγματοποιεί συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας από φέτος τον Σεπτέμβριο στον ιππικό όμιλο Καλαμάτας και υπεύθυνη είναι η γυμνάστρια ειδικής αγωγής και εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας Αναστασία Μιχαλοπούλου.
Οι θεραπευτές της ομάδας είναι όλοι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της αποκατάστασης.
Η θεραπευτική ιππασία αφορά παιδιά που έχουν μια σειρά από νευρολογικές αλλά και αναπτυξιακές διαταραχές όπως εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, κώφωση, τύφλωση και προβλήματα συμπεριφοράς.
Η θεραπευτική ιππασία είναι μία δραστηριότητα που χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου και την επαφή του ασθενούς μαζί του, για να βελτιώσει νευρολογικές, νοητικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες. Πρόκειται για μια δομημένη θεραπεία με δικά της θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλά με κοινούς με τις άλλες θεραπείες, στόχους.
Οι συμμετέχοντες είναι παιδιά και ενήλικες που πραγματοποιούν ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων πάνω στο άλογο που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ημίωρες ατομικές συνεδρίες (30-40 λεπτά, μία κάθε εβδομάδα για κάθε παιδί) και το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 15 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο μάθημα είναι δωρεάν.
Η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. επέλεξε τρία άλογα μέσω των οποίων θα γίνει η θεραπευτική ιππασία, ενώ η κ. Μιχαλοπούλου ευχαρίστησε τους εθελοντές και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί σε αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία.
Από τη μεριά της η γραμματέας του Ιππικού Ομίλου Καλαμάτας Αντιγόνη Λύτρα επισήμανε πως αισθάνονται μεγάλη χαρά που ξεκινά αυτή η συνεργασία και έκανε έκκληση να γίνει άνοιγμα στον κόσμο εντός και εκτός Καλαμάτας προκειμένου να ωφεληθούν ορισμένα παιδιά που το έχουν ανάγκη.
Οσοι ενδιαφέρονται για τις συνεδρίες της θεραπευτικής ιππασίας μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 6956090332.