Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2015 13:18

"33ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ": Τερμάτισαν μόνο οι 174 από τους 387 αθλητές

Γράφτηκε από τον

Με την απονομή των επάθλων έπεσε και τυπικά η αυλαία του 33ου Σπάρταθλον, του γνωστού σε όλο τον κόσμο αγώνα υπεραποστάσεων που έδωσε στους αθλητές την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης και να τρέξουν στα βήματα του Φειδιππίδη.


Ο αγώνας επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ένας από τους δυσκολότερους στον κόσμο, αφού εντός του χρονικού ορίου των 36 ωρών, πρόλαβαν να τερματίσουν μόνο 174 αθλητές από τους 387 που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν έφτασε τους 30. Από αυτούς, 4 Έλληνες αθλητές τερμάτισαν εντός της πρώτης 20άδας σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους.
Η εξέλιξη του αγώνα προσέφερε εντυπωσιακό θέαμα με τις ανατροπές να κυριαρχούν στη γενική κατάταξη. Τελικά νικητής στέφτηκε ο Γερμανός Φλόριαν Ρόις με 23 ώρες, 17 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα, με 2ο το Βρετανό Νταν Λόουσον με 23.53.33 και 3ο τον Δανό Χάνσεμ Κιμ με 23.54.38.
Ακολούθησε 4η στη γενική κατάταξη η πρώτη γυναίκα για φέτος, η Αμερικανίδα Κάταλιν Νέιτζι με 25:07:13,μία επίδοση ρεκόρ για τις γυναίκες στην ιστορία της διοργάνωσης. Δεύτερη γυναίκα η επίσης Αμερικανίδα Άλισον Βέντι με 26.50.51, και 3η η Ουγγαρέζα Σίλιβια Λούμπικς με 29.18.45.
Πρώτος Έλληνας αθλητής και 13ος στη γενική κατάταξη ο Νίκος Πετρόπουλος με 27.40.24. Δεύτερος Έλληνας και 15ος στη γενική κατάταξη ακολούθησε ο Γιάννης Κουρκουρίκης με 28.22.47. Τρίτος Έλληνας ο Βαγγέλης Μπάκας που τερμάτισε 19ος με 28.45.33, μαζί με τον Σπαρτιάτη Ιωάννη Δημόπουλο Ιωάννη ο οποίος κατετάγη 20ος στη γενική κατάταξη.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που υπέφεραν από μικρο-τραυματισμούς, υποθερμία και υπερκόπωση, αναμενόμενα προβλήματα που ξεπεράστηκαν στην πλειοψηφία τους με τη βοήθεια των γιατρών και των φυσιοθεραπευτών. Μεγαλύτερες δε ήταν οι καταπονήσεις στις πατούσες των αθλητών όπου στις πρώτες 12 ώρες του αγώνα δοκιμάστηκαν από την υψηλή θερμοκρασία αλλά και κατά τη διάρκεια του δεύτερου 12ώρουαπό τη βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα ασθενοφόρα και τα οχήματα υποστήριξης ήταν διαθέσιμα σε όλες τις στιγμές που χρειάστηκε ενώ η ομάδα υποστήριξης του Σπάρταθλον φαίνεται πως ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.
Το βράδυ του τερματισμού, ο Δήμος της Σπάρτης είχε προετοιμάσει εκδήλωση, διαμορφώνοντας κατάλληλα στο πνεύμα του Σπαρτάθλου την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, προσκαλώντας όλους τους δημότες να προσέλθουν και να γιορτάσουν μαζί με τους Σπαρταθλητές την ολοκλήρωση του άθλου των 246 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές στις κατηγορίες των αντρών και των γυναικών αντίστοιχα. Επίσης, την Κυριακή το μεσημέρι, ο Δήμαρχος της πόλης, Ευάγγελος Βαλιώτης, παρέθεσε γεύμα στους αθλητές και αθλήτριες .