Δευτέρα, 23 Ιούλιος 2018 13:02

Α2 ΒΟΛΕΙ ΑΝΔΡΩΝ: Το Νοέμβριο ξεκινάει το ταξίδι για την Καλαμάτα ‘80

Γράφτηκε από τον
Α2 ΒΟΛΕΙ ΑΝΔΡΩΝ: Το Νοέμβριο ξεκινάει το ταξίδι για την Καλαμάτα ‘80

Με δύο εκτός έδρας παιχνίδια ξεκινά η Καλαμάτα ‘80 τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο νέο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής βόλεϊ Ανδρών.

Η Μεσσηνιακή ομάδα θα φιλοξενηθεί στην πρεμιέρα (3 ή 4 Νοεμβρίου) από τον Πανιώνιο, ενώ τη δεύτερη αγωνιστική θα ταξιδέψει στην Κρήτη για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ.

Το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι είναι με τον Α.Ο. Αιγιαλέων στις 17 ή 18 Νοεμβρίου. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος στις 17 Φεβρουαρίου. Στον όμιλο της Καλαμάτας ‘80 (Α’ όμιλος – 1ος υποόμιλος) συμμετέχουν συνολικά 8 ομάδες, Ολυμπιάδα Πατρών, Ροδίων Αθλησης, Πανερυθραϊκός, Αιγιαλέων Αιγίου, Πανιώνιος, Φοίβος Μελισσίων, ΟΦΗ και Καλαμάτα ‘80.

Η Ε.Ο.ΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες την προκήρυξη του πρωταθλήματος, στην οποία αναφέρεται στο τι ισχύει σχετικά με άνοδο και υποβιβασμό, καθώς και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν τους παράγοντες των ομάδων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη θα ανέλθουν στην volleyleague μετά από διαδικασία αγώνων μπαράζ σε δύο φάσεις, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση σε Α’ και Β’ όμιλο. Οι ομάδες που θα υποβιβαστούν από τον 1ο υποόμιλο στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών θα εξαρτηθούν και από το πόσες ομάδες θα πέσουν από τη volleyleague

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία του Αρθρου 4 σχετικά με την άνοδο και τον υποβιβασμό αναφέρουν τα εξής:

 

ΑΡΘΡΟ 4ο: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ –

ΑΝΟΔΟΣ - ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

α) Το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις στον Α’

Όμιλο και σε μία φάση στον Β’ Όμιλο:

1) Α’ Όμιλος - Α’ Φάση

Σε κάθε έναν από τους δύο (2) υποομίλους (Α1, Α2), οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα αγωνισθούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία (πρωτάθλημα 1-8) και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει μετά από κλήρωση.

Στη συνέχεια, σε κάθε υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η, 3η και 4η θέση στο πρωτάθλημα 1-8 θα αγωνιστούν σε δύο γύρους με βαθμολογία (πρωτάθλημα 1-4), σύμφωνα με το πρόγραμμα των αγώνων που θα βγει μετά από κλήρωση. Στη βαθμολογία οι ομάδες, ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν στον τελικό βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος 1-8 θα ξεκινήσουν με τους βαθμούς:

1η θέση 4 βαθμούς

2η θέση 3 βαθμούς

3η θέση 2 βαθμούς

4η θέση 1 βαθμό

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση στον τελικό βαθμολογικό πίνακα θα προκριθούν στη Β’ Φάση.

Επίσης σε κάθε υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 5η, 6η, 7η και 8η θέση στο πρωτάθλημα 1-8 θα αγωνιστούν σε δύο γύρους με βαθμολογία (πρωτάθλημα 5-8), σύμφωνα με το πρόγραμμα των αγώνων που θα βγει μετά από κλήρωση.

Στη βαθμολογία οι ομάδες, ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν στον τελικό βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος 1-8 θα ξεκινήσουν με τους βαθμούς:

5η θέση 4 βαθμούς

6η θέση 3 βαθμούς

7η θέση 2 βαθμούς

8η θέση 1 βαθμό

 

Β’ Φάση

α) Οι τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν από το πρωτάθλημα 1-4 της Α’ Φάσης θα συμμετάσχουν σε αγώνες μπαράζ ως εξής:

Α 1 (1) v Α 2 (2) -> 1

Α 2 (1) v Α 1 (2) -> 2

Στη συνέχεια για την κατάταξη των ομάδων στις θέσεις 1 έως και 4 του Β’ Ομίλου θα διεξαχθούν οι αγώνες:

Για τις θέσεις 1 – 2 -> Ν(1) v Ν(2)

Για τις θέσεις 3 – 4 -> Η(1) v Η(2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν 13 - 14 Απριλίου 2019 σε ουδέτερη πόλη, εκτός και εάν οι συμμετέχουσες ομάδες από κοινού συμφωνήσουν και αιτηθούν εγγράφως στην ΕΟΠΕ τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών στην έδρα-γήπεδο μίας εξ αυτών. Η ΕΟΠΕ διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα αυτό.

β) Σε περίπτωση που από την Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών υποβιβαστεί μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην ΕΣΠΑΑΑ, στην ΕΣΠΕΔΑ, στην ΕΣΠΕ Πελοποννήσου και στην Ζ’ Περιφέρεια και μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, στην ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ. Μακεδονίας και στην ΕΣΠΕ Μακεδονίας, θα διεξαχθεί αγώνας μπαράζ παραμονής στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών με τη συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν την 2η θέση στο πρωτάθλημα 5-8 σε κάθε έναν από τους δύο υποομίλους στη Β’ Φάση του Α’ Ομίλου. Η νικήτρια ομάδα του αγώνα θα παραμείνει στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών, ενώ η ηττημένη ομάδα θα υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών. Ο αγώνας θα διεξαχθεί 13 ή 14 Απριλίου 2019 σε ουδέτερη πόλη, εκτός και εάν οι δύο συμμετέχουσες ομάδες από κοινού συμφωνήσουν και αιτηθούν εγγράφως στην ΕΟΠΕ τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών στην έδρα-γήπεδο μίας εξ αυτών. Η ΕΟΠΕ διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα αυτό.

2) Β’ Όμιλος

Οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα αγωνισθούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει μετά από κλήρωση.

 

β) Άνοδος στην Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών

Στην Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών θα αγωνίζονται από τη νέα αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση στην B’ Φάση του Α’ Ομίλου και η ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση στον Β’ Όμιλο.

γ) Υποβιβασμός στην Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών

1) σε περίπτωση που από την Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών υποβιβαστούν δύο ομάδες που ανήκουν γεωγραφικά στην ΕΣΠΑΑΑ, στην ΕΣΠΕΔΑ, στην ΕΣΠΕ Πελοποννήσου και στην Ζ’ Περιφέρεια, στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών θα υποβιβαστούν:

α) από τον 1ο Υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η, 3η και 4η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος 5-8

β) από τον 2ο Υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η, 3η και 4η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος 5-8

γ) από τον Β’ Όμιλο οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η, 12η, 13η και 14 θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος

2) σε περίπτωση που από την Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών υποβιβαστεί μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην ΕΣΠΑΑΑ, στην ΕΣΠΕΔΑ, στην ΕΣΠΕ Πελοποννήσου και στην Ζ’ Περιφέρεια και μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, στην ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ. Μακεδονίας και στην ΕΣΠΕ Μακεδονίας, στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών θα υποβιβαστούν:

α) από τον 1ο Υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και 4η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος 5-8

β) από τον 2ο Υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και 4η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος 5-8

γ) η ηττημένη ομάδα του αγώνα μπαράζ των ομάδων που θα καταλάβουν την 2η θέση στο πρωτάθλημα 5-8 του Α’ Ομίλου

δ) από τον Β’ Όμιλο οι ομάδες που θα καταλάβουν την 10η, 11η, 12, 13η και 14 θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος

3) σε περίπτωση που από την Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών υποβιβαστούν δύο ομάδες που ανήκουν γεωγραφικά στην ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, στην ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ. Μακεδονίας και στην ΕΣΠΕ Μακεδονίας, στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών θα υποβιβαστούν:

α) από τον 1ο Υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και 4η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος 5-8

β) από τον 2ο Υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και 4η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος 5-8

γ) από τον Β’ Όμιλο οι ομάδες που θα καταλάβουν την 9η, 10η, 11η, 12η, 13η και 14η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος

δ) Άνοδος από την Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών

Στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών 2019-2020 θα ανέλθουν:

1) οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η και την 3η θέση στο Ειδικό Τουρνουά Ανόδου Νότου που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν την 1η θέση στους ομίλους Α’, Β’, Η’, Θ’ και Ι’ της Β’ Εθνικής/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών 2018-2019.

2) οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η και 3η θέση στο Ειδικό Τουρνουά Ανόδου Βορρά που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν την 1η θέση στους ομίλους Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ και Ζ’ της Β’ Εθνικής/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών 2018-2019.

ε) Στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2019-2020 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής συνολικά είκοσι έξι (26) ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, ως εξής:

Α’ Όμιλος: θα περιλαμβάνει τις ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και θα ανήκουν γεωγραφικά στην ΕΣΠΑΑΑ, στην ΕΣΠΕΔΑ, στην ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, στην ΕΣΠΕ Κρήτης και στη Ζ’ Περιφέρεια (συνολικά 14 ομάδες).

Β’ Όμιλος: θα περιλαμβάνει τις ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και θα ανήκουν γεωγραφικά στην ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, στην ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ. Μακεδονίας, στην ΕΣΠΕ Μακεδονίας, στην ΕΣΠΕ Δυτ. Ελλάδας και στην ΕΣΠΕ Κεντρ. Ελλάδας (συνολικά 12

ομάδες).

στ) Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους Κανονισμούς Παιδιάς της FIVB. Δεν ισχύσουν οι τεχνικές ανάπαυλες (τεχνικά time out), ενώ τα κανονικά time out είναι δύο για κάθε ομάδα σε κάθε σετ με διάρκεια 30’’ το καθένα.

ζ) Όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν με μπάλες ΜIKASA τύπου MVΑ 200 ή MOLTEN τύπου V5M5000 ή GALA τύπου BV5591S.

η) Η συμμετοχή των σωματείων της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Στο σωματείο που δεν θα δηλώσει συμμετοχή, θα επιβληθεί ποινή αφαίρεσης τριών (-3) βαθμών από το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών.